Drumarii - între nicovala concedierilor și ciocanul reducerilor salariale

649
2
Drumarii - între nicovala concedierilor și ciocanul reducerilor salariale - soseauadecenturaconstanta65-1370270389.jpg

Articole de la același autor

Ieri, circa 1.700 de salariați din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), au participat la greva japoneză organizată de Sindicatul Național Profesional al Drumarilor din România. Sindicaliștii protestează față de intenția administrației de a reduce salariilor angajaților.

Cea mai mare parte a personalului companiei, circa 3.700 de salariați care fac parte din Sindicatul Drumarilor "Elie Radu", nu s-au alăturat protestului, deși au aceleași nemulțumiri. Faptul că mișcarea sindicală din cadrul companiei e divizată nu constituie o piedică în calea acumulării tensiunilor, iar când va fi atins punctul critic, acțiunile revendicative se vor generaliza.

Adrian Tisa este liderul unei structuri sindicale din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța, care face parte din Sindicatul Drumarilor "Elie Radu". În prezent - spune el -, la CNADNR, situația este foarte complicată. Pe data de 14 mai 2013, administrația a semnat noul contract colectiv de muncă, care nu diferă aproape de loc de cel vechi. În timpul negocierilor, sindicaliștii din comisia paritară au pus întrebări referitoare la fondul de salarii. Atunci li s-a răspuns că nu a fost diminuat, dar, la scurt timp, au aflat că lucrurile stau exact pe dos, că fondul de salarii este mai mic cu 15%.

Cum va fi rezolvat conflictul dintre prevederile contractului colectiv de muncă și fondul de salarii alocat? "Compania a lăsat totul pe umerii directorilor de regionale, care trebuie să găsească soluții, să apeleze la "rezervele interne", pentru a se descurca" - relatează Adrian Tisa.

Care ar putea fi soluțiile? "Există patru posibilități: angajații să semneze acte adiționale la contractul individual de muncă, prin care să fie de acord să li se reducă salariul; concedierea unor salariați; trimiterea angajaților în concedii fără plată; reducerea timpului de lucru. La sfârșitul săptămânii trecute, am avut o adunare de sindicat în care i-am sfătuit pe colegii noștri să nu semneze nici un act adițional. Pe de altă parte, organizația noastră nu va fi de acord cu măsurile care încalcă prevederile contractului colectiv de muncă" - a declarat liderul de sindicat.

Comentează știrea

kostas
4 iunie 2013
romania trezeste-te!

s-au dat tunuri cu asfaltarile si constructiile de druuri, insa milioanele de euro au intrat in buzunarele smecherilor si poiticienilor. acum, vinovat este dorel care, ca un nesimtit si-a permis sa incaseze un salariu lunar de 200 euro. ce nesimtire! de ce in romania nu actioneaza fiscul ca in tarile civilizate confiscand averile ilicite? tot prostimea va avea de suferit. tot omul de rand va fi concediat. directorii vor ramane in functii, ba chiar vor primi si o marire salariala. un conducator moral, cand firma este in pragul colapsului va demisiona deoarec nu este un profesionist sa aduca profit, dar la stat este invers proportional. smecherii jupoaie tara si prostimea plateste si sufera. suntem cea mai stupida natie de pe glob deoarece accptam sa fim jefuiti, denigrati, mintiti, talhariti...etc. cand vom vedea si in romania o unitate intre sindicate si manifestatii de strada ca in germania, italia, franta, spania, turcia. pana atunci sa traim in dobitocie ca jivinele padurii. mi-e rusine ca sunt roman, ca sunt accea-si natie cu dobitocii. RUSINEEEEEEEEEEEEEE!

robin hood
5 iunie 2013
De ce manipulati ?!

HG nr 227 din 30 aprilie 2013 privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2013 al CNADNR consfintea ca bugetul cheltuielilor cu salariile se diminueaza cu 15% fata de cheltuielile cu salariile realizate in 2012.Deci Adrian Tisa sa stea sub pulpana doamnei Raileanu linistit si sa " devoreze " cotizatia membrilor de sindicat pe care incearca sa-i manipuleze in cel mai grosolan mod."Marii negociatori"ai sindicatului stiau de aceasta reducere a salariilor din 01 mai 2013,asa zisa negociere s-a savarsit in data de 14 mai a.c.,cand,la fel ca pana acum, din 2008 negociere a insemnat:mergem cu acelasi CCM ,mizandu-se pe faptul ca acesta reducere a fondului de salarii se va rezolva prin disponibilizari de muncitori ,ca de atatea ori pana acum,ajungandu-se la 2/3 cadre si 1/3 muncitori,fiecarui muncitor revenindu-i 2 sefi,in conditiile in care intretinerea curenta a devenit o amintire.."Gandirea strategica"a lui Tisa si-a doamnei Raileanu a fost anulata de Domnul Director Mircea Pop care a hotarat ca salariile de mizerie ale personalului muncitor sa creasca cu 5% in pofida Sindicatului reprezentativ!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2749 secunde