Eveniment editorial

Dr. Gelu Dae lansează volumul "Evoluția căilor ferate dobrogene 1860 - 1938"

518
Dr. Gelu Dae lansează volumul

Articole de la același autor

Gelu Dae, doctor în Istoria Căilor Fe-rate, lansează volumul "Evoluția căilor ferate dobrogene 1860 - 1938", o lucrare de referință pentru istoria căilor ferate române și a Dobrogei.


Viața autorului este legată, încă din copilărie, de calea ferată. Gelu Dae s-a născut în 1959, la Negru Vodă, iar gara din vecinătatea locuinței i-a fost loc de joacă. Pe timpul facultății, a lucrat ca ajutor de mecanic de locomotivă. După obținerea licenției, a fost numit director al Centrului de Calificare al CFR Constanța. A îndeplinit rând pe rând o serie de funcții: inspector de învățământ în Regionala CFR Constanța, inspector șef la AFER Constanța, pentru ca în cele din urmă să ajungă director general al Autorității Feroviare Române.


Gelu Dae și-a ridicat pe o treaptă superioară pasiunea pentru trenuri, începând să studieze, în profunzime, istoria căilor ferate din Dobrogea. În vederea elaborării tezei de doctorat, a cercetat documente din Arhivele Naționale Istorice Centrale, Arhivele Militare Române și Arhiva Autorității Feroviare Române, a studiat presa de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX și peste 150 de lucrări de referință. Rezultatul acestei laborioase munci este o lucrare bine documentată, care respectă canoanele cercetării științifice, dar mai ales interesantă și spectaculoasă prin bogăția și ineditul informațiilor scoase la lumină.


Volumul prezintă evoluția căilor ferate dobrogene între 1860, anul inaugurării celei dintâi linii din Dobrogea, și 1938, anul finalizării căii ferate Medgidia - Tulcea, ultima cale ferată importantă dintre Dunăre și Marea Neagră. 


Lansarea va avea loc marți, 31 mai 2016, începând cu ora 10,45, în aripa nouă a Gării Constanța. Prezentarea cărții va fi făcută de istoricul și profesorul universitar dr. Valentin Ciorbea, și de scriitorul Costache Tudor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. 
Sunt invitați să participe la lansare foști directori de la căile ferate dobrogene și naționale, mecanici de locomotivă, lucrători feroviari și toți cei ce iubesc istoria acestor ținuturi.


Cu acest prilej, Clubul Umoriștilor Constănțeni va prezenta un moment vesel, dedicat evenimentului și căilor ferate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3656 secunde