Dialogul european privind competențele și migrația

197
Dialogul european privind competențele și migrația - dialoguleuropean-1495559354.jpg

Articole de la același autor

Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, și comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, au găzduit, ieri, cea de-a doua ediție a dialogului european privind competențele și migrația, desfășurat în cadrul Summitului european al sectorului afacerilor.

Cei doi comisari au lansat oficial inițiativa "Angajatorii își unesc eforturile pentru a contribui la integrare", în prezența directorilor generali și a altor reprezentanți la nivel înalt ai mai multor întreprinderi, care s-au angajat să promoveze integrarea migranților. Printre ele se numără IKEA, Deutsche Telekom, NCC, Accenture, bpost, Scandic Hotels, ADECCO și Microsoft. La deschidere au asistat și reprezentanți ai unor parteneri sociali și economici. Inițiativa urmărește să promoveze eforturile depuse de angajatori din întreaga UE pentru a sprijini integrarea refugiaților și a altor migranți atât pe piața forței de muncă, cât și în societate.

În legătură cu acest subiect, Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, a declarat următoarele: "Trebuie să luăm măsuri pentru ca integrarea să funcționeze, iar acesta nu este doar un imperativ social, ci și unul economic. Singurul mod în care migrația poate fi transformată într-o oportunitate, atât pentru migranți, cât și pentru societatea și economia europeană, îl reprezintă reușita integrării tuturor migranților aflați pe teritoriul UE. Rolul și implicarea angajatorilor sunt esențiale în acest sens. Salut eforturile pe care le depun numeroase întreprinderi din întreaga Europă și invit un număr și mai mare de angajatori să ofere un exemplu și să se alăture inițiativei «Angajatorii își unesc eforturile pentru a contribui la integrare», lansată astăzi."

La rândul său, Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a subliniat următoarele: "Forumul organizat astăzi este un semn al angajamentului nostru de a ne uni forțele cu angajatorii. În prezent, principala noastră sarcină constă în a asuma provocările și în a valorifica oportunitățile de integrare a refugiaților și a solicitanților de azil pe piața forței de muncă. Această inițiativă poate și trebuie să ofere o soluție avantajoasă pentru toată lumea".

Dialogul european privind competențele și migrația a fost lansat în 2016 cu scopul de a promova schimbul de idei între Comisie și partenerii economici și sociali, îndeosebi angajatorii, în chestiuni legate de migrația forței de muncă. Cea de-a doua ediție a dialogului, care are loc la data de 23 mai 2017, se axează pe integrarea pe piața muncii a refugiaților și migranților cu drept de ședere.

Din studiile efectuate asupra acestui subiect reiese că pentru resortisanții țărilor terțe există în continuare bariere în calea accesului pe piața forței de muncă. În 2016, rata de ocupare profesională a resortisanților țărilor terțe a fost cu 15,2% mai mică decât cea a cetățenilor UE, înregistrând niveluri deosebit de scăzute în rândul femeilor. Migranții din țări terțe sunt angajați deseori în posturi aflate sub nivelul lor de competență, chiar și în cazul în care dețin o diplomă universitară.

Ar fi o enormă risipă de resurse dacă nu s-ar exploata potențialul pe care îl reprezintă resortisanții țărilor terțe aflați în UE, atât pentru persoanele în cauză, cât și pentru economia și societatea noastră, în general. Dacă sunt bine integrați, migranții pot contribui la îmbunătățirea rezultatelor generale ale pieței forței de muncă, precum și a sustenabilității finanțelor publice pe termen lung.

Iată de ce Comisia a adoptat, la data de 7 iunie 2016, un plan de acțiune privind integrarea resortisanților țărilor terțe, cu scopul de a sprijini eforturile de integrare depuse de statele membre. Integrarea poate fi eficace numai dacă fiecare dintre actorii implicați își joacă rolul care îi revine: instituțiile UE, autoritățile naționale și locale, organizațiile societății civile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 24 Mai 2017
Stire din Economie : Leul rupe tot ce prinde
Marţi, 23 Mai 2017
Stire din Economie : Dolarul a cedat 2,85 bani
Pagina a fost generata in 1.908 secunde