Deschideți șantierele, relansați investițiile de stat!

223
Deschideți șantierele, relansați investițiile de stat! - deschidetisantierele-1488306737.jpg

Articole de la același autor

Săptămânile de iarnă grea, cu ninsori abundente, viforniță și ger din lunile ianuarie și februarie au afectat serios economia, ca urmare a blocării rețelelor de transport rutier, feroviar și, mai ales, a celui fluvial. Au avut de suferit, în primul rând, operatorii din transporturi, exportatorii, comercianții, dar și celelalte ramuri de activitate.

Din cauza podurilor de gheață de pe Dunăre, care au dus la suspendarea navigației fluviale timp îndelungat, industria portuară a înregistrat mari pierderi în traficul de mărfuri. Situația este destul de gravă din moment ce comunitatea maritimă și fluvială a decis să se organizeze și să elaboreze o strategie navală.

Dificultățile provocate de iarna grea sunt dublate de cele generate de frământările de pe plan politic. Cel mai mult a contat întârzie-rea adoptării bugetului de stat, la care s-a adăugat criza de încredere pe plan național și internațional a Guvenului Grindeanu.

Au trecut două luni din anul 2017 și investițiile de stat sunt în ceață. Constructorii, industria materialelor de construcții, comerțul, transportatorii și prestatorii de servicii așteaptă ca statul să deschidă șantierele autostrăzilor și șoselelor naționale. Când va începe construcția spitalelor regionale și reabilitarea spitalelor vechi, dar construcția rețelelor de apă și canalizare în localitățile care nu dispun de utilități? Când va începe refacerea infrastructurii primare a sistemului național de irigații, dar lucrările de dragare pe Dunăre și în porturile maritime?

Înghețul din domeniul fondurilor europene durează de prea mult timp. Cât să mai aștepte cele 43 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană ni le-a pus pe tavă? E timpul ca Guvernul Grindeanu să dea startul spre finanțare.

v v v

Odată cu primii ghiocei, managerilor din economia reală le-a mai venit inima la loc. Estimările lor privind evoluția, în următoarele trei luni, a sectoarelor în care activează, sunt ceva mai optimiste decât în urmă cu o lună.

Potrivit anchetei de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică, în industria prelucrătoare și în activitatea de construcții se prevede o creștere moderată a volumului producției, dar și a prețurilor produselor industriale. În schimb, numărul salariaților va rămâne constant.

În comerțul cu amănuntul domnește pesimismul. Managerii au estimat scăderi la mai multe capitole. În următoarele trei luni, se va diminua volumul de activitate și de comenzi adresate producătorilor și angrosiștilor, iar numărul salariaților se va reduce moderat. În schimb, se estimează o creștere moderată a prețurilor de vânzare cu amănuntul.

La rândul lor, managerii din sectorul serviciilor se așteaptă la o creștere moderată a cererii de servicii, dar numărul salariaților și prețurile de vânzare vor fi stabile. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Ianuarie 2017
Stire din Economie : Economia pe scurt
Miercuri, 15 Februarie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei românești
Marţi, 14 Februarie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 04 Februarie 2017
Stire din Economie : Caleidoscop economic
Joi, 15 Decembrie 2016
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.482 secunde