Cum vrea Guvernul Cioloș să stimuleze creșterea numărului locurilor de muncă

308
Cum vrea Guvernul Cioloș să stimuleze creșterea numărului locurilor de muncă - cumvreaguvernul-1454593955.jpg

Articole de la același autor

Recenta ședință a Cabinetului Cioloș a adus o noutate în domeniul politicilor economice guvernamentale din România. Executivul a aprobat un memorandum pentru constituirea unui grup de lucru interministerial care se va ocupa de problema creșterii gradului de ocupare a forței de muncă, prin crearea de noi locuri de muncă și menținerea celor existente, potrivit comunicatului dat publicității: "Atingerea acestui obiectiv depinde de politica educațională și de formarea profesională, de politica economică și cea fiscală. În acest sens, se vor face eforturi pe următoarele direcții:

- întărirea capacității Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă;

- revizuirea legislației referitoare la sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, salariul minim brut pe țară garantat în plată și ucenicia la locul de muncă;

- dezvoltarea și evaluarea schemelor de stimulare a creării de noi locuri de muncă;

- dezvoltarea și promovarea rolului comitetelor sectoriale;

- întărirea rolului Inspecției Muncii."

Din enumerarea de mai sus se poate înțelege că Guvernul Cioloș intenționează să modifice condițiile de acordare a ajutoarelor de șomaj, astfel încât să nu mai fie stimulată nemunca, în condițiile în care numeroase companii din țară se plâng că nu au lucrători. Pe de altă parte, creșterea salariului minim brut pe economie și a posibilităților de calificare la locul de muncă vor stimula creșterea gradului de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor și a numărului de lucrători calificați și policalificați.

Rămâne de văzut ce stimulente se vor găsi pentru agenții economici, pentru a-i încuraja să înființeze noi locuri de muncă. Chiar dacă CAS datorată de angajatori a fost redusă cu 5% în 2015, fiscalitatea aferentă forței de muncă continuă să fie descurajantă. Din această cauză, Inspecția Muncii nu are niciun spor în combaterea muncii la negru.

Constat că din memorandumul guvernamental lipsește cel mai important lucru: relansarea investițiilor statului. Acestea au un rol major în dezvoltarea economiei, în creșterea numărului locurilor de muncă din sectorul construcțiilor și al industriei materialelor de construcții, din transporturi și servicii. Se știe că, de fiecare constructor care muncește, depind alte zece locuri de muncă. Domnule premier Dacian Cioloș, dacă vreți să crească numărul locurilor de muncă, redistribuiți veniturile bugetare spre investiții!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3543 secunde