Cum voi atrage investitorii la Constanța, dacă aș fi ales primar

1043
5
Cum voi atrage investitorii la Constanța, dacă aș fi ales primar - cumvoiatrageinvestitorii-1458066181.jpg

Articole de la același autor

Azi-noapte am visat c-am intrat în competiția pentru funcția de primar al Constanței. Mi-am spus: "Ioane, te-așteaptă o bătălie grea! Cu ce naiba vrei tu să-i atragi pe constănțeni să te vote-ze?" Am stat, am analizat și m-a străfulgerat o idee: cu locuri de muncă! Mai mult decât orice, constănțenii au nevoie de locuri de muncă.

Dezastrul demografic

Iau de martoră istoria. La recensământul din 25 ianuarie 1948, județul Constanța avea doar 311.062 locuitori. Sub impactul procesului de industrializare din anii ’60 - ’80, populația sa a ajuns la 748.769 locuitori, la 7 ianuarie 1992. Creșterea a avut loc prin migrația forței de muncă dinspre regiunile slab dezvoltate ale țării (Oltenia și Moldova, în principal). Prin extinderea și modernizarea portului Constanța, a șantierelor navale din Constanța și Mangalia, prin construcția fabricii de ciment și a celei de mașini și utilaje agricole de la Medgidia, a combinatului petrochimic din Năvodari, a Centralei Nuclearo - Electrice de la Cernavodă și a multor altor unități industriale s-au asigurat peste 100.000 de locuri de muncă mai bine plătite. Pentru forța de muncă atrasă s-au construit orașe întregi de blocuri, rețele de comerț și servicii, ceea ce a dus la apariția altor zeci de mii de locuri de muncă.

Procesele economice ce au urmat după 1990 au dus la dispariția unui număr mare de capacități de producție și de locuri de muncă. Drept urmare, populația județului a scăzut dramatic, în principal prin migrația pe piața externă a forței de muncă. La recensământul din 20 octombrie 2011, județul Constanța mai avea doar 684.082 locuitori, pierderea față de anul 1992 fiind de 64.687 locuitori.

În cazul municipiului Constanța, situația este chiar mai gravă. Populația lui a crescut de la 150.276 locuitori (conform recensământului din 1966), la 256.978 locuitori (recensământul din 1977), până la vârful de 350.581 locuitori (recensământul din 1992). Apoi, a urmat prăbușirea. Numărul locuitorilor a scăzut la 283.872 de persoane, la recensământul din 2011. În decurs de numai două decenii orașul a pierdut 66.709 de locuitori.

Administrația Constanței ar fi trebuit să lanseze codul roșu demografic și să facă pe dracu’ în patru să atragă investitori, care să creeze locuri de muncă și să stopeze exodul populației apte de muncă.

Ce-a mai rămas din zestrea imobiliară a Constanței?

Bine-bine, asta ar fi trebuit să facă vechile administrații, dar ce voi face eu pentru a atrage investitorii, dacă voi fi ales primar? Mi-a venit în minte declarația lui Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: "După această guvernare locală «fenomenală» (se referea la regimul Mazăre), Constanța a coborât de pe locul doi pe țară, în 2001, pe locul șapte, în prezent (anul 2015), conform datelor ANAF și ale Ministerului de Finanțe. Constanța a devenit un oraș închis pentru investitori. Au fost ambasadori care mi-au spus că sunt în căutarea unor locații pentru investiții, dar nu pe raza municipiului Constanța, pentru că nu vor să aibă de a face cu autorizațiile de construcție de la Primăria Constanța."

Nu doar eliberarea autorizațiilor de construcție constituie problema noastră municipală, ci și oferta de terenuri pentru investiții. Prețurile de pe piața imobiliară sunt prohibitive pentru orice investiție productivă. Soluția ar putea fi concesionarea terenurilor pe care le deține Primăria Constanța, pentru cei ce investesc în activități de producție. Dar mai are municipalitatea terenuri?

De-a lungul anilor, am susținut dreptul cetățenilor Constanței de a cunoaște situația patrimonială a orașului. Consider că opinia publică trebuie să fie informată care a fost zestrea imobiliară a orașului înainte de alegerile din anul 2000, când s-a instaurat Republica Mazăre, ce s-a vândut între timp, în ce condiții și pe câți bani, ce s-a retrocedat și cum, ce terenuri și clădiri au mai ră-mas la municipalitate, dar, mai ales, dacă aceste operațiuni s-au făcut cu respectarea legii. Un astfel de bilanț public este cu atât mai necesar cu cât unele dintre vânzările de terenuri și dintre retrocedări au stârnit numeroase întrebări și suspiciuni privind respectarea legii, devenind subiecte de presă și teme de cercetare pentru procurori. Anchetele DNA privind operațiunile imobiliare ale administrației locale sunt de notorietate.

Mă jur că, dacă voi fi ales primar, voi desființa secretul imobiliar privind patrimoniul primăriei și voi utiliza bruma de terenuri rămase pentru a atrage investiții generatoare de locuri de muncă stabile. În cazul terenurilor înstrăinate fraudulos, voi cere ajutorul Justiției, pentru a le reda comunității.

Nu mă voi limita la atât. Mai am câteva idei. Împreună cu Ministerul Transporturilor, cu administrația portuară, cu operatorii portuari și cu administrațiile locale limitrofe portului Constanța voi organiza o asociere (un cluster) pentru a atrage investiții productive și în servicii. Platforma portuară are suprafețe insuficient exploatate sau care așteaptă să fie recuperate din mare, mă refer la insula artificială și molurile 3 și 4.

Mă gândesc și la o colaborare cu Oil Teminal, pentru obținerea finanțării europene în vederea dezafectării și ecologizării celor 80 de hectare din mijlocul Constanței, ocupate de Depozitul Nord. Terenul este numai bun pentru activități industriale.

Vă întrebați de ce susțin industria și nu turismul, cum a făcut primarul Radu Mazăre? Pentru că abordarea lui a fost greșită. Turismul de pe litoralul românesc este furnizor de locuri de muncă sezo-niere, cu durata de două - trei luni pe an, iar contribuția la ansamblul economiei este redusă. În anul 2010, societățile deținătoare de hoteluri și alte facilități de cazare au realizat o cifră de afaceri reprezentând doar 0,73% din totalul pe județ. Deci, și contribuția lor la veniturile bugetelor locale a fost extrem de scăzută.

Am vrut să aștern toate acestea în platforma-program, dar visul s-a terminat înainte de a-mi depune candidatura. Dar cine știe, poate am norocul ca vreunul dintre adevărații candidați să fi visat la fel de frumos ca și mine și să-mi văd ideile împlinite de ei. Doamne ajută! 

Comentează știrea

Constantean
16 martie 2016
Vise

Vise domnule Tita. Constantei nu i-au mai ramas nimic din ceea ce a avut. Terenuri retrocedate fraudulos, mafii imobiliare interferate in toate administratiile locale, municipale, judetene si nationale, spatii verzi distruse si monstruozitati din beton ridicate in locul verdetii datatoare de aer respirabil, oameni dislocati de frica si teroare de oamenii mafiei, constructii de patrimoniu distruse de coruptie si interese private ale unor borfasi, etc. Ce avem? Cartiere de "saraci" in mijlocul orasului, probabil si de refugiati (ca merg acolo bagate citeva sute de venetici in locul "saracilor" cu BMW in fata garsonierelor sponsorizate de restul prostilor din oras), hipermarketuri construite pe patrimoniului parcului Tabacarie (zeci de mii de metri patrati de copaci taiati pentru hipercomert intretinut tot de noi, ca doar toate institutiile statului platesc chirii grase acolo) asfalt brazdat de santuri sapate si neastupate pentru "binele nostru" noroi si praf interminabil de peste 15 ani, parcuri verzi in jurul blocurilor inlociute de constructii la cativa metrii de saracii vechii locatari ai blocurilor, o statiune care nu mai e statiune ci cartier de locuit executate de mafioti tot pe terenul si in detrimentul parcului Siutghiol, parc distrus aproape in intregime, si exemplele pot continua. Da este un oras inchis ca nimeni nu putea face vreo afacere sau investitie fara sa dea spaga, si acest narav este si azi in vigoare ca doar lupul si-a schimbat blana dar oamenii din administratie nu. Si la asta au asistat toti, cei in varsta au si votat pentru. Acum? Ce era de asteptat. Mazare este in anchete, probabil va face si putin "beci domnesc" dupa care nimeni nu va mai auziu de el. Nu va mai trai in acest oras sugrumat si indatorat, cu oameni tot mai batuti de soarta si locuri de munca aproape invizibile. Si asta este inca prea putine lucruri aratate. Asa ca .... vise tata. Se pregatesc alti corbi sa mai dea oaresce lovituri, sa mai ia si ei ce mai gasesc pe starv si sa dea vina pe vechea administratie dupa 4, 8 sau, doamne fereste, 12 ani.

Constantean 2
16 martie 2016
condamnati la moarte

Draga constanteanule ai dreptate in tot ceea ce spui. Toate nenorocirile petrecute in ultimii 16 ani nu s-ar fi petrecut daca Constanta avea o presa independenta. Si cum sa ai o presa independenta daca nu ai o economie sanatoasa. Derbedeii si-au infiltrat scarbele in toate institutiile statului si asa au reusit sa tina in teroare, bezna si saracie o mare masa de votanti. Puiul, orezul, ajutoarele de tot felul au facut din omul simplu si cu frica de Dumnezeu un criminal. Nu exagerez cand spun ca orice bunic care a iesit la vot si a pus stampila pe fosta administratie si-a condamnat familia la destramare sau la moarte. In fiecare zi mor oameni din cauza incompetentei si a coruptiei. Sa nu ne facem iluzii ca vom scapa de aceste bestii, indiferent din ce gasca politica provin. Fara o presa independenta suntem condamnati la moarte. Constanta trezeste-te!

Mos Ion
16 martie 2016
Adevat ceea ce spuneti , ct1 , ct2

Acest oras nu mai are nimic din farmecul de odinioara , este mutilat complet si deffinitiv de betoane ! Suna cinic ce spun acum dar singura rezolvare posibila pentru a schimba imaginea orasului este o catastrofa majora ...un seism care sa rada tot si apoi sa reconstruim orasul de la zero !

Alexe
16 martie 2016
Raspuns: prin disparitia spagilor si comisioanelor

Presa e cumparata de politicieni ca sa nu scrie de ei, ci sa scrie doar de prostituate, pardon vedete tv, sa aduca doar cantareti tigani, sa creeze scandaluri.Vezi cei 10000 euro pe care-i ducea Oprescu la o ziarista cand a fost arestat. Investitori nu poate sa atraga actualul primar caci toti investitorii au fugit datorita acestei clici. Asa cum spunea aseara Silviu Manastire la B1 cei din Constanta ar putea intra intr-un manual de crima organizata. Dar noi vedem ca ei zburda in libertate, isi vad de treburi mai departe. Aici e liniste. Probabil ca trebuiesc adusi procurori din Timisoara sau alte judete f indepartate pt a putea reveni la normal acest oras distrus.

constantean
16 martie 2016
chiar vise

Dumnezeu ne-a dat ceeace niciun oras din Romania nu are. Tara insa nu ne-a dat, timp de peste 100 ani, o facultate care sa pregateasca cadre capabile sa conduca acest oras si nu cred ca-i vom gasi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.3223 secunde