Constănțenii nu vor mai achita două polițe pentru asigurarea locuinței

372
Constănțenii nu vor mai achita două polițe pentru asigurarea locuinței - paidvafinevoiedeosingurapolitade-1347045503.jpg

Articole de la același autor

PAID va implementa, în perioada următoare, un sistem care practic va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc să își asigure locuințele peste sumele minime prevăzute în legislația în vigoare.

"Sperăm ca în cel mai scurt timp să nu mai fie nevoie de încheierea a două polițe - obligatorie și facultativă - și să implementăm un sistem care să permită acoperirea riscurilor obligatorii și a celor suplimentare pe o singură poliță de asigurare", a declarat ieri directorul general al PAID, Aurelia Cristea.
Reprezentanții PAID subliniază că polița obligatorie de asigurare a locuințelor (PAD) acoperă trei riscuri de catastrofă naturală - cutremur, inundații și alunecări de teren - pentru o sumă asigurată de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcție de tipul de construcție.
"Obiectivul principal al PAID este gestiunea celor trei riscuri majore de dezastre naturale la care proprietarii de locuințe sunt expuși. Prețul poliței PAD are un puternic caracter social, acesta fiind stabilit de legiuitor astfel încât să fie accesibil oricărui proprietar de locuință. Prin despăgubirile pe care PAID își asumă că le va plăti în caz de catastrofă naturală, bugetul central și bugetele locale vor fi degrevate de sume importante, ce vor putea fi alocate sau investite pentru proiecte de anvergură, cum ar fi, de exemplu, refacerea infrastructurii după un eveniment major", a mai spus Aurelia Cristea.
PAID precizează că, de exemplu, un proprietar al unui apartament în valoare de 80.000 de euro, situat în mediul urban, va trebui să încheie o poliță PAD pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală, la un preț de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro. Diferența dintre cei 20.000 de euro și valoarea de piață, de 80.000 de euro, poate fi acoperită printr-o altă poliță, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gamă extinsă de riscuri.

Proprietarii care nu dețin în prezent niciun fel de asigurare pentru locuințe pot fi sancționați cu amendă de la 100 la 500 de lei de către autoritățile locale, amintesc reprezentanții PAID. În plus, în eventualitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofă naturală (cutremur, inundație, alunecare de teren), aceștia nu vor mai primi despăgubiri de la bugetul de stat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.659 secunde