Constanța, printre județele cu cele mai mari prețuri în piețe

388
Constanța, printre județele cu cele mai mari prețuri în piețe - carnepiata-1351268158.jpg
Constanța se numără printre județele cu cele mai mari prețuri din țară în special la carne, lactate, dar și la unele legume, arată analizele întocmite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), privind prețurile de vânzare cu amănuntul minime și maxime ale principalelor produse agricole și alimentare din piețe și târguri.


De exemplu, în săptămâna 15 - 21 octombrie, varza se vindea la Constanța, potrivit acestei analize, cu 2 - 2,5 lei kilogramul. Doar în alte două județe, Alba și Buzău prețul a fost ceva mai mare, 2,5 - 3 lei/kilogram.

În ceea ce privește carnea, în piețe din Constanța un kilogram de porc la carcasă costa, în perioada amintită mai sus, undeva între 13 și 16 lei. Cu câțiva zeci de bani au dat mai mult doar locuitorii din Arad, Bihor, Brașov, Mehedinți și Vrancea. Și vita se vinde mult mai scump în județul nostru decât în marea majoritate a celorlalte județe. Aici un cumpărător, arată analiza, a trebuit să scoată din buzunare între 20 și 24 de lei/kilogram, cel mai mare preț din România. Pe locul al doilea și al treilea se situează Brăila și Galați, acolo unde prețul maxim a ajuns la 20 de lei, însă cel minim a fost de 15, respectiv 10 lei. Aceeași poveste se repetă și în cazul cărnii de pasăre, care s-a vândut la Constanța, în perioada 15 - 21 octombrie, cu 12 - 14 lei. Potrivit datelor MADR, doar în Iași am fi putut cumpăra ceva mai scump, cu un leu în plus. În rest, celelalte județe se pot lăuda cu prețuri mai mici, foarte multe sub 10 lei kilogramul. 

Laptele intră și el în categoria produselor pentru care constănțenii dau mai mult decât restul românilor. Un kilogram costa, în perioada analizată, 3 - 3,2 lei, pe când în majoritatea județelor un kilogram de lapte nu sărea de 2,5 lei. Sunt însă și locuitori ai altor județe care sunt nevoiți să dea mai mult decât constănțenii, cum ar fi cei din Buzău, Ialomița, Brașov, sau București. În primele două județe putem vorbi despre cele mai mari prețuri din piețe, de 4 - 5 lei pe kilogramul de lapte. 

Trebuie să spunem totuși că analiza MADR arată și că în piețele și târgurile din Constanța, precum și în cele din Maramureș sunt cele mai ieftine brânzeturi proaspete (8 - 10 lei/kilogram). În ceea ce privesc ouăle, și acesta un subiect destul de "dureros" pentru constănțeni, situația nu este nici foarte bună comparativ cu celelalte județe, nici foarte proastă. În piețe dăm cel mult 0,7 lei/ou. Locuitorii din Timiș și Dolj dau cel mai puțin, maximum 0,4 lei, iar cel mai mult cei din Iași și Neamț, cu maximum 1,2 lei, respectiv 1,5 lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Economie : Lukoil a vândut cu 13% mai mult
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Economie : Deficitul bugetar a scăzut la 1,18 % din PIB
Vineri, 26 Octombrie 2012
Stire din Economie : Euro, puțin mai slab
Vineri, 26 Octombrie 2012
Stire din Economie : Dolarul a ajuns la 3,52 lei
Pagina a fost generata in 1.9674 secunde