CFR-iștii au blocat 900 de trenuri în gări

122

Articole de la același autor

Greva spontană a paralizat traficul feroviar timp de două ore 


CFR-ul s-a învățat cu conflictele de muncă, precum planeta cu cutremurele. Nu trece anul fără o acțiune grevistă. Dacă n-ar fi presa scrisă și televiziunile, conducerile companiilor feroviare și guvernanții n-ar băga în seamă nici trenurile blocate în stații, nici mulțimea călătorilor uitați, cu orele, în gări. 


Ieri, la Căile Ferate Române, în intervalul orar 7 - 9, a avut loc greva "spontană" (anunțată cu 12 ore înainte) a lucrătorilor din sectorul mișcare-comercial. Potrivit liderilor de sindicat, întreruperea lucrului a afectat orarul a peste 900 de trenuri de călători și mărfuri.


În cadrul Regionalei CFR Constanța și a Sucursalei CF Marfă Constanța, circa 200 de lucrători au participat la acțiunea de protest. 


"Oamenilor le-a ajuns cuțitul la os. Situația la Căile Ferate este extrem de tensionată. De șase ani, în toate cele trei companii, CFR Infrastructură, CFR Marfă și CFR Călători nu s-a mai dat un leu la salariu. Dimpotrivă, s-a  tăiat. Veniturile s-au redus cu 30% prin desființarea unor sporuri și a primelor. Câștigul mediu brut este de circa 1.500 de lei, dar  60 - 70% dintre lucrători au un venit egal cu salariul minim pe economie. În urmă cu doi ani, ni s-a luat dreptul de a călători gratuit cu trenul. Negocierile colective sunt în impas. La CFR Infrastructură și CFR Marfă nu s-a ajuns la niciun rezultat după 45 de zile de discuții, iar la CFR Călători, tratativele au depășit 60 de zile. Solicităm ca în contractele colective de muncă pe 2014 - 2015 să se prevadă o creștere salarială de 10%, măsuri de îmbunătățire a condițiilor de muncă și dreptul la călătorii gratuite cu trenul, pentru CFR-iști și familiile lor. Cerem, de asemenea, stoparea concedierilor de personal de la CFR Marfă. Considerăm că majorarea salarială solicitată de noi poate fi acordată. Toate cele trei companii feroviare au înregistrat creșteri importante ale veniturilor în ultimele nouă luni"  - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Gheorghe Spânu, președintele Sindicatului Mișcare - Comercial Dobrogea.


La rândul său, mecanicul de locomotivă Ionel Olteanu (50 de ani, care lucrează din 1982 la Căile Ferate) a afirmat: "Contractul colectiv de muncă nu a fost semnat, condițiile de muncă sunt catastrofale și nu se investește un leu. S-a ajuns ca și pentru un top de hârtie de copiator să se ceară aprobare de la ministru. Salariile noaste sunt foarte mici. Suntem mereu amenințați cu concedierile. Să ne dea pe toți afară, să vedem cu cine mai lucrează! Dacă mâine vom fi concediați 2.500 de lucrători de la CFR Marfă, nu avem unde să ne ducem cu meseriile noastre. Firmele private oferă prea puține locuri de muncă. În ultima perioadă, nici privații nu prea mai au activitate, întrucât nu merge economia."


"Ne-am pierdut dreptul de a călători gratuit cu trenul. Pentru a obține un permis cu trei călătorii, pentru mine și soție, mi-au oprit 600 de lei din salariu. Am renunțat la ele. Prefer să merg cu microbuzul. Salariul meu brut de încadrare este 1.400 de lei, la care se adaugă sporul de vechime. Dorim ca salariile să fie indexate în raport cu creșterea salariului minim pe economie" - a adăugat mecanicul de locomotivă Ion Răducanu (49 ani, din 1989 la Căile Ferate).


"Suntem nemulțumiți. Salariile sunt mici. Administrația ne oferă o creștere de 1%. Să vină ei să tragă de trenuri. Noi vom pleca să muncim cu ziua. S-au înființat societăți private și au apărut oferte de locuri de muncă pe internet. Noi credem că se dorește falimentarea CFR Marfă, vor să piardă contractele de prestații deja încheiate. Acesta este motivul pentru care se fac disponibilizări. Toate privatizările așa s-au făcut. Mai întâi, societățile au fost falimentate, apoi au fost vândute pe nimic. În final, oamenii mor de foame" și-a exprimat opinia mecanicul de locomotivă Fuzini Buzoianu.


Sindicaliștii speră ca administrațiile companiilor feroviare și ministrul transporturilor, Dan Șova, să priceapă mesajul grevei spontane și să le rezolve măcar o parte dintre revendicări. 


După acțiunea de protest, începând cu ora 10 au fost reluate negocierile salariale la cele trei companii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3499 secunde