Cetățenii au acces la execuția bugetară a 200 de întreprinderi publice

108
Cetățenii au acces la execuția bugetară a 200 de întreprinderi publice - cetateniiauacces-1471531954.jpg

Articole de la același autor

Pentru prima oară, cetățenii României vor avea acces la datele privind execuția bugetelor de venituri și cheltuieli a 200 de întreprinderi publice. Măsura luată de Ministerul Finanțelor Publice, care vizează societăți, filiale, institute de cercetare și regii autonome, este încă un pas important spre transparența deplină a cheltuirii banului public.

Cele 200 de întreprinderi publice aparțin Ministerelor Comunicațiilor, Culturii, Energiei, Mediului, Educației, Agriculturii, Sănătății, Muncii, Transporturilor, Finanțelor Publice, Tineretului și Sportului, Apărării Naționale, Economiei, precum și Secretariatului General al Guvernului, Băncii Naționale a României, Camerei Deputaților și Autorității pentru Administrarea Activelor Statului.

Toate informațiile privind execuția bugetară pe trimestrul I 2016 pot fi vizionate pe www.transparenta-bugetara.gov.ro la rubrica special creată: "Rapoarte întreprinderi Publice". Datele pot fi găsite selectând numai perioada de raportare, numele întreprinderii publice sau al autorității publice tutelare și codul de validare.

"Este o promisiune pe care le-am făcut-o cetățenilor încă de la lansarea site-ului de Transparență Bugetară că, după publicarea execuțiilor bugetare a 13.700 de instituții publice, vom reveni cu veniturile și cheltuielile întreprinderilor de stat. Orice cetățean poate să știe acum modul în care sunt repartizate și cheltuite fondurile de către o societate la care statul este acționar, o regie autonomă sau un institut de cercetare. Această transparență crește eficiența cheltuirii banului public și permite înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupție", a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Rapoartele aferente execuției bugetare pentru al II-lea trimestru vor fi publicate după ce întreprinderile publice cotate la Bursa de Valori își vor informa acționarii și MFP le va centraliza.

În ceea ce privește execuția bugetară a entităților publice, Ministerul Finanțelor Publice a actualizat încă de la începutul lunii datele disponibile online. La rubrica special creată, Rapoarte Entități Publice, găsiți toate rapoartele de execuție bugetară și cele agregate la nivel de ordonator principal de credite până la data de 30 iulie. Puteți verifica ce venituri și ce cheltuieli înregistrează cele 13.700 de entități publice afișate pe site - de la grădinițe, școli, spitale până la ministere, Parlamentul României. Până astăzi, numărul de documente descărcate a ajuns la aproape 1,6 milioane.

Transparenta-bugetara.ro este cel mai mare exercițiu de transparență bugetară din România. Pe platforma online informațiile sunt prezentate într-un format deschis (xls, pdf, xml). Informațiile pot fi accesate de pe orice calculator sau dispozitiv mobil (tabletă, smartphone).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3684 secunde