Cât ne costă, anul acesta, porcul de Crăciun

626
1

Articole de la același autor

Mirosul de șorici și de carne proaspătă de porc se simte de cum faci primul pas în spațiul special amenajat pentru vânzare din Piața Griviței. Securi bine ascuțite, cuțite cu lama tăioasă și mult sânge (!), capete de porc și picioare atârnate, acesta este peisajul care poate fi văzut acolo și, de altfel, în mai toate piețele în care crescătorii

de porci au primit aviz să scoată la vânzare carne.

Mai este doar o săptămână până la Crăciun, așadar constănțenii trebuie să înceapă să se organizeze! E drept, cozile de la casele de marcat din hipermarketuri anunță parcă de mult venirea sărbătorilor, dar sunt și destule ce trebuie puse la punct pe ultima sută de metri!

Piețele din Constanța, dar și hipermarketurile sunt mai mult decât pregătite pentru "valul" de cumpărători care se anunță pentru săptămâna aceasta, iar vânzătorii, mai mult decât mulțumiți! Crescătorii de porci se așteptau la vânzări mari de abia începând cu sfârșitul acestei săptămâni, dar s-au cam înșelat. În Piața Griviței, chiar și ieri dimineață era coadă în fața celor câtorva tarabe pe care și pe lângă care era prezentat, în toată splendoarea lui, Ghiță.

Se negociază după… posibilități

Din păcate, cumpărătorii nu pleacă cu sacoșele pline. Prețurile îi lasă pe mulți cu un gust amar. În piață, kilogramul de ceafă de porc poate fi cumpărat cu 25 - 28 lei, mușchiul, de asemenea cu 25 - 28 de lei, pulpa fără os, cu 20 lei, fleica, cu 18 lei. Cine se dă în vânt după șuncă, aceasta costă între 13 - 15 lei kilogramul, costița costă 18 lei kilogramul, iar capul și picioarele de porc, 15 lei kilogramul. Pe de altă parte, gospodinele trebuie să scoată din buzunare 13 lei pentru kilogramul de oase.

Vânzătorii negociază însă, dar spun că prețurile sunt cele care sunt pentru că și munca de peste an cu aceste animale este multă și costisitoare. Cumpărătorii știu asta, dar se uită mai întâi în portofel. Mulți nu cumpără mai mult de 3-4 kilograme, iar vânzătorul lasă și el din preț în funcție și de cine îi stă în față.

Constănțenii mai comozi gă-sesc în piață și cârnați proaspeți de porc, cu 29 lei kilogramul, dar și cârnați afumați de porc, cu 30 lei kilogramul.

Prețuri mai mici în hipermarket

Prețurile la carnea de porc și la preparate sunt mai mici în hipermarketuri, și asta pentru că lanțurile de magazine vin cu tot felul de oferte valabile în anumite zile. Acum, kilogramul de cotlet de porc cu os, feliat, costă în jur de 18 lei, kilogramul de ceafă de porc cu os, feliată, 19 lei, iar de ceafă fără os, 23 lei. Kilogramul de cotlet de porc fără os ajunge la 24 lei, ceafa porc fără os, marinată, la 22 lei kilogramul, iar cârnații de porc cu maț de oaie, sau de porc, la 16 lei kilogramul.

Pe de altă parte, pentru constănțenii cu familie mare, cea mai bună variantă pare să fie cumpărarea, direct de la fermele din județ, sau de la crescători, a porcilor "în viu". În acest caz, kilogramul costă zece lei. Partea bună este că majoritatea vânzătorilor sunt dispuși să ajute la sacrificarea lui Ghiță direct în bătătură, așadar constănțenii care stau la bloc mai scapă de o problemă.

Autoritățile nu încurajează neapărat astfel de practici. "Nu cumpărați carne de porc, produse sau pre-parate obținute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum și din locuri sau spații neautorizate și nesupravegheate sanitar veterinar. Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. De asemenea, este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la «samsari», sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar!", atrag atenția reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

v v v

Constănțenii care vor să fie siguri că porcul din care se vor înfrupta de sărbători a fost sănătos pot face examenul trichineloscopic la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, în Piața Brick, în Piața Griviței, dar și în cadrul circumscripțiilor sanitare din orașele Cernavodă, Eforie, Hârșova, Mangalia, Medgidia și Năvodari. 

Comentează știrea

noni
19 decembrie 2013
aceeasi veche frustrare

Statul are aceeasi boala veche: sa nu circule banii fara sa ia si ei ceva din ei. Lasand deoparte grija pt sanatatea noastra mi se par cel putin stupide aceste indemnuri de a nu cumpara decat din supermarketuri si piete unde totul are TVA, taxe si alte prostii. Sa dau si un exemplu: am luat sambata trecuta un porc de la un fermiercu 10 lei kg/viu, el mi l-a taiat la ferma, mi l-a transportat la el acasa, mi l-a transat, mi-a dat si bonus branza veche de oaie si pastrama de oaie pentru suma de 1110 lei, bani care au inclus si 50 lei pt butelie si 10 lei pt analiza medicala. Deci o super afacere buna pentru amandoi, pt mine ca am luat mult, bun si ieftin si pt el ca are cumparator fara deranj prea mare. Sunt satul de aceste recomandari calduroase ale organelor prin care sunt incurajat ca TOTI banii mei s atreaca prin circuite fiscalizate. Personal platesc impozit pe salariu mai mare decat are sotia salariul, deci ce primec de la stat pt ca.sunt corect de cand ma stiu. Am decis sa ma revolt, votez doar pt binele altora, atunci schimbam foaia si o sa fac ce cred ca e mai bine pt familia mea, in ciuda acestor recomandari care nu aduc binele decat pt burtosii sus pusi. Sa le stea Ghita in gat celor care inca ne mai cred prosti.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Idei de cadouri originale pentru părinți
Marţi, 17 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Cum aranjați masa festivă de Crăciun
Marţi, 17 Decembrie 2013
Stire din Social : O, brad frumos și scump!
Pagina a fost generata in 0.5392 secunde