Rea tocmeală:

Când șefii ANAF încalcă legea, contribuabilii plătesc oalele sparte

2203
3
Când șefii ANAF încalcă legea, contribuabilii plătesc oalele sparte - candsefiianfmarianemilian-1478536912.jpg

Articole de la același autor

V-ar conveni, stimați cititori, ca având aceeași funcție cu colegii dumneavoastră de muncă și efectuând aceleași activități, să fiți plătiți mai puțin decât ei? Sunt convins că ați fi indignat și v-ați considera profund nedreptățit. Iar dacă ați afla că angajatorul vă discriminează cu bună știință, încălcând legile țării și hotărârile instanțelor de judecată, cu certitudine v-ați revolta.


Ei, bine, cam așa stau lucrurile în Ministerul Finanțelor Publice, mai exact la Agenția Națională de Administrare Fiscală. Schimbările operate, de-a lungul anilor, în structura și sistemul de sa-larizare al instituției au dus la apariția unor grave anomalii. "Sunt numeroase ca-zurile în care funcționarii încadrați pe aceeași funcție, care lucrează în același birou și fac exact aceeași muncă, au salarii diferite", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Emilian Marian, președintele executiv al Federației Publisind, care deține și președinția Sindicatului Funcționarilor Publici din Finanțele Publice Constanța.


Pentru eliminarea acestei discriminări și a multor altor anomalii, pe data de 3 aprilie 2015, Parlamentul a adoptat Legea nr. 71 pentru aprobarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. La artico-lul 1 (1), actul normativ prevede că: "personalul din aparatul de lucru al Parlamentului și din celelalalte instituții și autorități publice (…), care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază și sporurilor mai mici decât cele stabilite la nivel maxim în cadrul aceleași instituții sau autorități publice pentru fiecare funcție, grad, treaptă și gradație, va fi salarizat la nivelul maxim, dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții". 


Legea trebuia aplicată începând cu data de 1 mai 2015, dar șefii ANAF (aceiași care le cer contribuabililor să respecte Codul fiscal și multe alte acte normative privind taxele și impozitele) nici n-au vrut să audă, astfel că tensiunile sociale din instituție s-au acutizat. 


Astfel că, din cauza creșterii tensiunilor din sistem, în decembrie 2015, Guvernul Cioloș a fost nevoit să adopte OUG nr. 57 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, care a fost modificat mai apoi prin OUG 43 din 31 august 2016. 


Aceasta din urmă stabilește clar faptul că: "Începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază (indemnizațiilor de încadrare), aferent unui program normal al timpului de muncă, mai mic decât cel stabilit în plată la nivel maxim pentru fiecare funcție, grad, treaptă, gradație, vechime în funcție sau în specialitate, după caz, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază, indemnizației de încadrare din cadrul instituției sau autorității respective, dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții."


Și de această dată, conducerea Fiscului s-a făcut că plouă, iar când angajații și sindicatele au început să-și arate nemulțumirea, a adoptat tactica tergiversării.


Pe data de 4 octombrie 2016, la două luni de când actul normativ ar fi trebuit să fie aplicat, Dragoș Doroș, președintele ANAF, a scris Ministerului Muncii, cerându-i lămuriri privind aplicarea OUG nr. 57/2015 cu modificările ulterioare. După alte șapte zile, Iolanda Mihaela Stăniloiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, i-a răspuns printr-o adresă, în care îi explică, băbește, ca la copiii de clasa întâi, ce se înțelege prin sintagmele "își desfășoară activitatea în aceleași condiții", "instituție sau autoritate publică" și faptul că ANAF, în calitate de ordonator de credite, are responsabilitatea stabilirii și acordării drepturilor salariale conform legii. 


De bună seamă și aceste explicații au fost de neînțeles pentru conducerea ANAF, din moment ce nu a trecut la eliminarea discrimi-nărilor salariale, cum prevede legea. Indignați și scârbiți, salariații și sindicatele finațiștilor s-au decis să ceară ajutorul instanțelor de judecată. 


Federația Publisind s-a adresat Justiței solicitând eliminarea discriminărilor salariale, retroactiv, începând cu data de 1 mai 2015, așa cum prevede Legea nr. 71. Aduce în sprijinul cererii sale nu doar prevederile actului normativ, ci și hotărârea din 26 septembrie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, din dosarul nr. 1733/1/2016.


Sunt convins că miile de salariați ai ANAF care vor acționa în judecată instituția vor avea câștig de cauză. Legea și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt de partea lor. 


Singurii care au de pierdut de pe urma acestui conflict sunt contribuabilii. Ei sunt de două ori afectați. Contribuabilii suportă consecințele când funcționarii ANAF muncesc fără tragere de inimă și superficial, din cauza sistemului de salarizare discriminatoriu. Nu-i de mirare că plătitorii de taxe și impozite sunt deseori nemulțumiți de prestațiile Fiscului. 


În al doilea rând, contribuabilii sunt cei ce vor suporta din propriile buzunare cheltuielile de judecată ale ANAF cu proprii salariați. În loc ca banii să ajungă la școli, spitale, sport, cercetare științifică și cultură, vor fi irosiți în sutele și miile de procese ale ANAF. Sistemul judiciar, care și așa este supraîncărcat din cauza sutelor de mii de procese cu statul, va fi și mai mult solicitat, dar tot pe banii și timpul contribuabililor. Nu e cinstit ca aceste costuri să fie suportate de ei. Nota de plată ar trebui să fie achitată de șefii ANAF, din propriile buzunare. 


Scandalul e cât țara de mare, dar premierul Dacian Cioloș și guvernul său se prefac a nu observa încălcarea crasă a legilor țării de către conducerea ANAF. 


Ce să înțelegem din această atitudine, că sistemul discriminatoriu și ilegal e menținut în viață cu binecuvântarea lor?


Comentează știrea

costel
8 noiembrie 2016
banii publici

-Sorin Blejnar, fost sef ANAF, a fost retinut dupa ce a fost adus cu mandat la DNA Ploiesti Procurorii acuza o mita de peste 13 mil. lei in dosar.- Mereu banul public a fost si este drenat, direct sau prin firme paravan. La fel si regiile sau firmele de stat parazitate si falimentate de banda comunisto-securistoida adusa de iliescu in anii 90 si care se mentine chiar si acum la butoane. Cum se face ca Blejnar nu afost identificat ca infractor de organele statului? Singura solutie cred ca este reactia publica la orice abatere a clasei politice. La nevoie in strada.

adina
8 noiembrie 2016
amenzi anaf

daca anaf ar face controale mai dese nu ar mai fi asa multi smecheri srl--barul vanatorul care nu face contract la salariati si altii din zona.

sorina
14 ianuarie 2017
anaf coruptii la nivel mare

benzinaria de la iesirea din constanta spre cumpana romaroil sau cam asa ceva fura motorina zi si noapte delpe ste drum bifurcatie si o vinde la turci fara acte intra fara acte el este milionar heropedis cristy si nimeni nu l controleaza

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Octombrie 2016
Stire din Economie : Fiscul fură de la micii contribuabili
Vineri, 28 Octombrie 2016
Stire din Economie : Deficitul bugetar se menține sub 0,5%
Pagina a fost generata in 0.5919 secunde