Banca Centrală Europeană a redus cu 0,75% rata dobânzii de politică monetară

253
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a adoptat, în ședința din 4 decembrie 2008, următoarele decizii de politică monetară:
1. reducerea ratei dobânzii la operațiunile principale de refinanțare ale Eurosistemului cu 75 puncte de bază, până la 2,50%, începând cu operațiunea care urmează să fie decontată la data de 10 decembrie 2008;
2. reducerea ratei dobânzii la facilitatea de creditare marginală cu 75 puncte de bază, până la 3,00%, începând cu data de 10 decembrie 2008;
3. reducerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit cu 75 puncte de bază, până la 2,00%, începând cu data de 10 decembrie 2008.
Aceste decizii vin după ce BCE a diminuat rata dobânzii cu câte 0,5% la 8 octombrie și 6 noiembrie 2008.
În cursul unei conferințe de presă, Jean-Claude Trichet și Lucas Papademos, președintele și, respectiv, vicepreședintele BCE, au explicat motivele acestor măsuri.
Din luna septembrie, s-a manifestat o intensificare și extindere a crizei financiare pe plan internațional. Tensiunile au trecut din sectorul financiar în economie și întreaga lume, ca un întreg, simte efectele adverse. În zona euro, o serie de riscuri din activitatea economică, previzionate anterior, s-au materializat, conducând la contractarea PIB cu 0,2% în trimestrul III. Datele Eurostat pentru octombrie și noiembrie arată că activitatea economică a slăbit, în continuare.
Analizele și previziunile indică o slăbire a economiei globale și o cerere mai redusă în următoarele trimestre. Staff-ul eurosistemului a apreciat că anul 2008 se va încheia cu o creștere de 0,8 - 1,2% a PIB. Pentru 2009 se prefigurează o descreștere de până la 1%, iar pentru 2010, o creștere de 0,5 - 1,5%.
Riscurile rămân în continuare ridicate. Pentru a le reduce și a determina însănătoșirea este nevoie să se asigure disciplina și o clară politică economică pe termen mediu. Acestea vor duce la renașterea încrederii agenților economici. Guvernele au anunțat măsuri importante pentru a face față turburărilor financiare, pentru a face să crească încrederea în sistemul financiar și pentru a preveni contractarea pieței creditului.
Presiunea inflației este în scădere, ca urmare a reducerii prețurilor materiilor prime și diminuării semnificative a activității economice. Din cauza turbulențelor financiare, cererea s-a temperat pentru o perioadă mai lungă de timp. Gradul de incertitudine rămâne ridicat. Consiliul BCE continuă să țină inflația sub observație și, în același timp, sprijină creșterea economică și a locurilor de muncă.
Privind în perspectivă, prețurile tot mai scăzute ale materiilor prime și reducerea cererii vor accentua procesul de dezinflație. Nu este exclusă o accelerare a acesteia la mijlocul viitorului an. Inflația ar putea crește din nou abia de la jumătatea anului viitor.
Pentru eurosistem se prognozează o inflație de 3,2 - 3,4%, în 2008, o dezinflație de 1,1 - 1,7%, în 2009, și o inflație de 1,5 - 2,1%, în 2010.
Consiliul BCE a ținut cont de aceste informații și analize atunci când a luat decizia de a reduce ratele dobânzilor cu 75%. Este de așteptat ca băncile naționale din zona euro și din întreaga Uniune Europeană să-i urmeze exemplu, pentru a încuraja ieftinirea creditelor și repornirea motoarelor economiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6216 secunde