Bacșișul a fost scos în afara legii

221

Articole de la același autor

În România, orice minune ține trei zile sau, cu indulgență, două-trei luni. Astfel s-a întâmplat și cu obligația agenților economici de a declara bacșișul și a personalului de a-și înregistra banii personali la începutul zilei de muncă. Legea nr. 186 din 2015 a abrogat respectivele prevederi.

Votul parlamentarilor a scos, practic, bacșișul în afara legii. De-acum înainte, chelnerii, ospătarii, barmanii, cameristele, frizerii, taximetriștii și lucrătorii din service-uri vor trebui să se ferească când primesc ciubuc, pentru că, în conformitate cu legislația în vigoare, acesta este considerat venit necuvenit.

Chiar dacă unitățile economice vor menține registrul pentru declararea banilor personali, bacșișurile descoperite de inspectorii antifraudă fiscală nu vor putea fi justificate legal și vor fi confiscate.

Votul Parlamentului afectează bugetul statului, care a pierdut o sursă de venit, iar pe de altă parte, complică viața celor ce trăiesc din bacșișuri.

Afectați sunt și agenții economici care au asigurat infrastructura pentru legalizarea bacșișului. Firmele de service care au efectuat modificarea programelor caselor de marcat fiscale au muncit de pomană, iar tipografiile au rămas cu cantități mari de registre de bani personali pe stoc.

Care este rațiunea renunțării la aceste măsuri socotite benefice de mai toată lumea, la momentul adoptării lor? Cei ce au avut interes să se revină la situația anterioară sunt politicienii și parlamentarii care au afaceri în industria hotelieră și alimentația publică, în transporturile auto și servicii, în zonele în care bacșișul e temelie, iar salariul, fudulie. Acestora nu le convine ca ciubucurile să capete transparență și să fie impozitate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 02 Aprilie 2015
Stire din Economie : Bacșișul va fi fiscalizat
Pagina a fost generata in 1.155 secunde