Autostrada Soarelui, împânzită cu radare și camere video

1812
Autostrada Soarelui, împânzită cu radare  și camere video - autostrada145-1342623937.jpg
După ani buni în care s-au tăiat o sumedenie de panglici, Constanța este, în sfârșit, legată de București prin atât de așteptata Autostradă a Soarelui, iar în plus, până cel mai probabil la sfârșitul anului, aceasta va fi "dotată" cu absolut toate sistemele de monitorizare întâlnite pe autostrăzile din Europa. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) va cheltui nu mai puțin de patru milioane de euro pe un sistem de monitorizare și informare asupra traficului și a condițiilor de circulație de pe autostrada A2, București - Constanța, contract ce va fi adjudecat în urma unei licitații. Ofertele se deschid abia spre sfârșitul lunii august.

Ce au de câștigat sau de ce nu, de pierdut, șoferii care vor circula pe autostradă? Pe scurt, vor fi informați/avertizați la tot pasul despre condițiile meteo, de exemplu, despre starea suprafeței drumului, vor da peste senzori care măsoară gabaritul și greu-tatea vehiculelor și, foarte important, zeci de camere le vor urmări toate mișcările, așadar aviz vitezomanilor!

Se înregistrează tot ce mișcă

Numărul buclelor inductive pentru monitorizarea traficului (sistemul care permite colectarea datelor ce vizează atât viteza vehiculelor, numărul, cât și clasificarea lor și direcția și distanța între vehicule, în secunde) crește de la două, atâtea câte sunt la această oră, la 22.

În ceea ce privește subsistemul de măsurare a condițiilor meteo - stațiile meteo-rutiere (asigură, printre altele, măsurarea temperaturii aerului, a solului, viteza și direcția vântului, ori a vizibilității), la această oră sunt pe autostradă doar trei, însă cifra va crește până la 11.

Bine de știut este și faptul că subsistemul de monitorizare video va include încă 19 camere (cu sistem de mișcare și panoramare), pe lângă cele 11 deja existente. Acestora li se vor adăuga și alte șase camere, parte a sistemului de contorizare, care vor oferi date ca număr de vehicule, viteză, ocupare.

Autostrada se va putea lăuda, de asemenea, și cu un sistem mai amplu de cântărire dinamică. Acesta va monitoriza toate cele trei benzi de circulație. Pe banda 1 și 2 vor fi instalate două tipuri de senzori care vor măsura independent gabaritul și greutatea. Pe banda de urgență vor fi instalate sisteme de clasificare a vehiculelor în vederea depistării celor care ar avea interdicție să circule. Pentru cei direct interesați, echipamentele pentru cântărirea dinamică și măsurarea dimensiunii se vor instala la N20 94+300 și N21 104+300.

24 de panouri informative

De asemenea, pe autostradă vor fi montate și alte 24 de panouri (pe lângă cele cinci existente) cu tot felul de mesaje utile. Șoferii ar urma să fie informați cu privire la timpul de călătorie între anumite destinații, la situații de congestie de-a lungul autostrăzii, sau la lu-crări. În plus, pe acestea ar trebui să se găsească notificări despre eventualele accidente produse, condiții meteo deosebite, instrucțiuni către participanții la trafic, ori programul operațiunilor de întreținere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4567 secunde