Ați depus declarația fiscală 600?

766
Ați depus declarația fiscală 600? - atidepusdeclaratia-1485267519.jpg

Articole de la același autor

Formularul 600 - "Declarație privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii" se completează, pentru anul 2017, de către persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și determină venitul net anual în sistem real sau pe baza normelor anuale de venit, și care îndeplinesc următoarele condiții, după caz:
- venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;
- venitul lunar estimat a se realiza depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și își încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
- valoarea lunară a normelor de venit obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute de lege, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit.


Nu au obligația depunerii declarației 600 persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari.


De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și determină venitul net anual în sistem real și a căror venit realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, nu a depășit 35% din câștigul salarial mediu brut, nu au obligația depunerii declarației 600.


Termenul de depunere a Declarației 600 este 31 ianuarie 2017.


În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal, declaraia 600 se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Neîndeplinirea de către contribuabil la termen a obligațiilor de declarare prevăzute de lege, se sancționează, pentru persoanele fizice, cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 lei. 


Declarația 600 se depune pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal, sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire. 


De asemenea, declarația se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță ca metodă alternativă de depunere a declarațiilor, de către contribuabilii care au un certificat digital calificat.


Cota de contribuie de asigurări sociale obligatorie pentru această categorie de contribuabili este cota pentru contribuia individuală, respectiv 10.5%.


Important: Prin intermediul formularului 600, PFA poate opta pentru cota integrală de contribuie de asigurări sociale de 26,3% orespunzătoare condiiilor normale de muncă (care conține și contribuția angajatorului). 


Opțiunea este obligatorie pentru întregul an fiscal, inclusiv la regularizarea plăților anticipate, și se consideră reînnoită pentru fiecare an fiscal dacă nu se solicită revenirea la cota individuală prin depunerea la organul fiscal competent a declarației 600 până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se dorește revenirea la cota individuală.


Contribuția la pensii se plătește anticipat trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. 






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Septembrie 2015
Stire din Economie : Ultimul termen pentru declarația 070
Pagina a fost generata in 1.2881 secunde