Atenție notari! A fost aprobat noul model al declarației 208

551
Atenție notari! A fost aprobat noul model al declarației 208 - atentienotari-1500306712.jpg

Articole de la același autor

Prin Ordinul președintelui ANAF nr. 1886 din 2017, a fost aprobat un nou model al formularului 208 - "Declarație informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal" .

Formularul se utilizează pentru declararea informațiilor privind tranzacțiile de proprietăți imobiliare din patrimoniul personal prin procedură notarială, încheiate începând cu data de 1 februarie 2017.

Principalele modificări constau în:

- eliminarea informației referitoare la perioada de deținere a proprietății imobiliare întrucât cota de impozitare aplicabilă nu mai este determinată de acest indicator;

- introducerea informației referitoare la venitul impozabil, la nivelul tranzacției și pe beneficiari de venit;

- completarea informației privind actul notarial translativ al dreptului de proprietate, pentru toate tranzacțiile cuprinse în formular;

- introducerea informației privind cota deținută de beneficiarii de venit, din proprietatea imobiliară transferată.

Declarația 208 se completează și se depune semestrial până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului în care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, la organul fiscal central în a cărui evidență fiscală biroul notarial este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe și contribuții.

Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență, care este pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, de unitățile fiscale sau poate fi descărcat de pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu respectarea structurii de date (fișier XML).

Notarii publici au obligația depunerii declarației la organul fiscal central competent, în format electronic (format PDF, cu fișier XML atașat), pe suport optic, care va fi însoțit de exemplarul în format hârtie, semnat, potrivit legii. Formatul hârtie se listează prin funcțiile aplicației informatice de asistență la completarea declarației și cuprinde situația centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit și pe tranzacții prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate și ale dezmembrămintelor acestuia, cuprinse în secțiunea C "Date informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal" din formular.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3649 secunde