Asigurarea obligatorie vs. facultativă a locuinței. Beneficii și dezavantaje

674
Asigurarea obligatorie vs. facultativă a locuinței. Beneficii și dezavantaje - asigurareaobligatoriealocuintei-1390243033.jpg
Proprietarii de locuințe trebuie să încheie anual polița de asigurare obligatorie, în caz contrar ei riscând o amendă între 100 și 500 lei. Deși această asigurare este obligatorie, ea nu acoperă decât inundațiile, alunecările de teren și cutremurele, astfel că, pentru mai multe riscuri, proprietarii trebuie să încheie o altă poliță, cea facultativă. Polițele de asigurare obligatorie a locuințelor (PAD) se încheie în formă scrisă sau se pot emite electronic către PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor) sau de către societățile de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, care au încheiate protocoale de colaborare cu PAID. Primele de asigurare sunt de 10 sau 20 euro (în funcție de tipul de locuință) cores-pondente unor sume asigurate de 10.000, respectiv, 20.000 euro. 20 euro se va plăti pentru construcțiile cu destinația de locuință tip A (construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal sau lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă) și 10 euro pentru tip B (construcția cu pereți exteriori din cără-midă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic). Potrivit datelor oferite de PAID, la sfârșitul anului trecut, în Constanța au fost încheiate 33.907 de asigurări obligatorii. 
Asigurarea obligatorie acoperă doar trei riscuri 
Polița acoperă trei riscuri, indiferent de zona în care este amplasată locuința dumneavoastră și de riscurile la care sunteți expuși: cutremure, inundații și alunecări de teren. Singurele locuințe care nu vor putea fi asigurate sunt cele cu "bulina roșie". În rest, pot fi asigurate toate locuințele construite în baza unor autorizații eliberate de autoritățile locale, inclusiv cele din zone în care inundațiile au devenit deja o certitudine aproape în fiecare an. Conform Legii 260/2008, nerespectarea obligației de asigurare a locuințelor constituie contravenție și se sancțio-nează cu amendă de la 100 la 500 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către primari și de către persoanele împuternicite în acest scop de către aceștia. 
Ne trebuie asigurare facultativă? 
Asigurarea facultativă a locuinței și/sau a bunurilor conținute în aceasta este una dintre cele mai importante asigurări pe care le puteți încheia. Fenomenele naturale, calamitățile, incendiul, explozia pot distruge agoniseala de o viață a unei familii. Dacă pentru prevenirea incendiului sau a exploziei există soluții tehnice din ce în ce mai perfecționate, inundațiile sau cutremurele sunt practic imposibil de prevenit sau de evitat. Se recomandă încheierea de asigurări facultative care să acopere diferența între valoarea reală a locuinței dumneavoastră și suma asigurată obligatoriu. Spre exemplu, dacă aveți o locuință evaluată la 100.000 euro, 20.000 euro vor fi acoperiți prin polița obligatorie, numai pentru cele trei riscuri și restul de 80.000 euro ar trebui acoperit printr-o asigurare facultativă. În caz contrar, riscați ca în cazul unui cutremur devastator care va distruge locuința, să rămâneți doar cu cei 20.000 euro asigurați obligatoriu. Ca principiu, riscurile de bază (standard) preluate în asigurările facultative de locuințe sunt incendiul, trăsnetul, explozia, căderea de corpuri pe locuință. În funcție de tipul de asigurare facultativă pe care l-ați contractat se pot adăuga (sau nu) și alte tipuri de riscuri: cutremurul, riscurile atmosferice (furtuna, grindina, ploaie torențială, inundație, viitură, greu-tatea stratului de zăpadă/gheață, ava-lanșă etc.), alunecările și/sau prăbușirile de teren, apa de conductă și refularea acesteia, coliziunea cu autovehiculele și vandalismul, distrugerile provocate de animale, furtul bunurilor și al elementelor constructive, avariile centralelor termice. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 21 Ianuarie 2014
Stire din Economie : 2014, ultimul an pentru "Rabla"?
Marţi, 21 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Euro se ține bine!
Marţi, 21 Ianuarie 2014
Stire din Economie : 13 milioane lei pentru Programul START
Pagina a fost generata in 1.2997 secunde