ANAF contestă amenzile primite de la ANSPDCP

157
ANAF contestă amenzile primite de la ANSPDCP - anafcontesta-1464113269.jpg

Articole de la același autor

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că va contesta cele două amenzi de câte 15.000 de lei pe care i le-a aplicat Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Într-un comunicat de presă, se arată: "Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală), adoptată de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina ANAF, a organelor fiscale locale și a altor instituii publice, care administrează creane fiscale, obligaia de a publica listele contribuabililor care înregistrează restane fiscale.

ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restane fiscale, a respectat drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor fizice. ANSPDCP a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalităii publicării listei persoanelor fizice cu restane fiscale. În schimb, ANSPDCP susine că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 și pe alt site de internet decât propria pagină și informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001.

Cu o lună înainte de îndeplinirea obligaiei de publicare, ANAF a anunat public și a transmis notificări contribuabililor cu restane fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informaiilor. Contribuabilii au fost informai în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligaia legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situaiei fiscale.

Prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorităi și instituii ale administraiei publice și evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicaii majore la nivel naional.

Listele debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante se publică trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală). Astfel, și de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restane fiscale la data de 30 iunie 2016.

ANAF va contesta sanciunile aplicate de ANSPDCP și va continua să respecte toate obligaiile legale."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 25 Mai 2016
Stire din Economie : Francul a câștigat un ban
Miercuri, 25 Mai 2016
Stire din Economie : Termen limită pentru fermieri
Miercuri, 25 Mai 2016
Stire din Economie : Se deschide Târgul Expoagroutil
Marţi, 24 Mai 2016
Stire din Economie : Eveniment românesc la IMO
Pagina a fost generata in 1.098 secunde