Adio mașini și case cu banii jos. Plățile cash, limitate drastic

2864
7
Adio mașini și case cu banii jos. Plățile cash, limitate drastic - adiomasinisicasecubaniijos-1391009286.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să limiteze plățile în numerar efectuate de firme, dar și de către persoane fizice, scrie negru pe alb într-un proiect de ordonanță lansat în dezbatere publică pe site-ul MFP. Așadar, ceea ce părea doar o altă simplă declarație din partea unui ministru (ministrul Daniel Chițoiu a anunțat această măsură în urmă cu aproximativ o săptămână) este posibil să se transforme într-un act normativ care nu va fi chiar pe placul tuturor. 
"Operațiunile de încasări și plăți efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități fără personalitate juridică de la/către oricare din aceste categorii de persoane, se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar", se arată în proiectul de ordonanță de urgență. 
Se pot totuși efectua și operațiuni de încasări și plăți în numerar, în anumite condiții. Astfel, pentru plățile în numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități fără personalitate juridică plafonul zilnic maxim este de 2.000 lei/persoană, iar plafonul total, de 5.000 de lei/zi. De asemenea, operațiunile de încasare în numerar efectuate de aceste entități, de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoană, iar operațiunile de plăți în numerar efectuate de acestea către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și restituiri de împrumuturi, sau alte finanțări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 2.000 lei/persoană. Sunt interzise plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 2.000 lei/persoană.
"Pentru România, nu poți să aplici standardele europene sau internaționale dintr-odată. Acolo, cam totul se plătește cu cardul. Odată, nu este educat românul să facă chestiunea aceasta, să plătească oriunde cu card, pe de altă parte, nici infrastructura nu-ți permite peste tot să ai la îndemână un bancomat, să ai la îndemână oriunde să faci repede o tranzacție bancară. Nu sunt obișnuiți oamenii să facă tranzacții de acasă, de pe calculator, și le este și frică să nu fie furați. S-au întâmplat atâtea, nu este o frică nejustificată. Iar comisioanele bancare sunt mari la plăți. Îi ajută pe bancheri și îi încurcă pe întreprinzători și pe oamenii de rând. Este prea brusc, limitele pe care le stabilește noua reglementare sunt prea mici și probabil ne putem aștepta la un val de proteste. Dacă măsura este luată foarte repede, foarte puțini apucă să comenteze. Dar când se vor lovi de chestiunea aceasta și când va fi vorba și de amenzi, o să fie un val de nemulțumiri!", a precizat Ion - Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.


Amenzi mari
Noile reguli ar urma să introducă un plafon și pentru tranzacțiile efectuate de persoanele fizice. "Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoane fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi și alte operațiuni de încasări și plăți, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacție. Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții  mai mari de 10.000 lei", se mai arată în proiectul de ordonanță. Mai mult, achiziția bunurilor imobile și autovehiculelor urmează să fie achitată doar prin instrumente de plată fără numerar.
Nerespectarea plafoanelor se sancționează cu amendă de 25% din suma încasată/ plătită care depășește plafonul stabilit pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 100 lei.
"Imens (n.r.: cuantumul amenzilor). Majoritatea populației României este în mediul rural. Acolo ai la tot pasul bancă sau calculator conectat la internet, să faci internet banking? Hai să fim serioși. Nici pe departe. Noi nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva. Sigur, le este mai ușor guvernanților să ia apărarea băncilor. Este în folosul băncilor, dar în defavoarea populației", a mai precizat directorul general al CCINA.
Plafoanele limită nu se aplică pentru următoarele operațiuni: depunerile în conturile deschise la instituțiile de credit, cheltuielile de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizației și a cazării pe timpul deplasării, precum și a cheltuielilor neprevăzute, efectuate în acest sens, achitarea în numerar a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații datorate bugetului general consolidat al statului, retragerile de numerar din conturi deschise la instituțiile de credit pentru plata salariilor și a altor drepturi de personal și pentru alte operațiuni de plăți efectuate către persoanele fizice, sumele eliberate în numerar de ATM-uri.


Comentează știrea

maidanezul vigilent
30 ianuarie 2014
in fine

vestea este buna. in occident pt. a avea o idee de provenienta a banilor tranzactiile in lichid sunt plafonate la 3000E. masiniile chiar de ocazie se platesc cu CEC de banca barat. tranzactiile mai mari se fac prin notar care primeste banii direct din banca cumparatorului, apoi deduce orice eventuale taxe neplatite de vanzator si ii de ce ramane.frumos si logic.altfel nu poti avea un act de proprietate.tot prin zona aceea eveziunea fiscala nu trece de 2%

bancomatul
30 ianuarie 2014
bani,bani,bani baga bani

Nu se mai satura astia de la banci, sunt saraci vai capul lor!

admirator
30 ianuarie 2014
persoanele fizice

nu au instrumentele bancare necesare pentru a achita cu cec sau card... economiile mici (in jur d e1000 de euro) sunt tinute in lichiditati, la indemana. Firmele, da, pot sa fie silite sa plateasaca totul doar prin cec-uri, ca sa fie usor de urmarit banii.Dar si acolo ai probleme, caci bancile nu discuta cu firmele mici, cu incasari din an in pasti si atunci mici. Sistemul asta dorit de nebuni trebuie implementat in timp, cu mai multi pasi intermediari. Nu trosc cu batu'n balta!

admirator
30 ianuarie 2014
de aaltfel,

nici nu exista instrumentele bancare necesare pentru persoanele fizice; de mai multe ori am vrut sa fac plati prin banca sau sa schimb valuta si mi s-a spus ca nu se poate. Am luat banii in traista, ca in Evul Mediu... Intii introduceti instrumentele necesare pentru persoanele fizice si apoi cerreti utilizarea lor! Desi... asta inseamna beneficiu bancilor! Care te taxeaza pentru adminsitrarea contului... etc.

FACETI SESIZARI,TRIMITETI MAILURI
30 ianuarie 2014
FACETI SESIZARI,TRIMITETI MAILURI

OAMENI BUNI,FACETI SESIZARI,TRIMITETI MAILURI GARZII DE MEDIU SA FACA CEVA IN PRIVINTA POLUARII SI AERULUI IRESPIRABIL DIN CTACu cat suntem mai multi cu atat avem sanse sa faca ceva cei de la garzii de mediu,chiar daca le e frica sa dea sanctiuni mafiotilor din port sau celor de la raja,polaris si radet

MIELUTU
30 ianuarie 2014
PT.FACETI SESIZARI

CE ARE P... CU PREFECTURA...?

gheorghe
30 ianuarie 2014
prea tarziu

Niciodata nu-i prea tarziu(pentru prosti).Miliardarii exista .Ce a fost de furat masiv nu mai exista.(BANCA ROMANA DE COMERT EXTERIOR,FIERUL SI INOXUL INDUSTRIEI COMUNISTE,ALUMINIUL IRIGATIILOR COMUNISTE,EXCENTUL IN DOLARI DIN DEC.89(mazilit de emanatii lovilutiei)

Articole pe aceeași temă

Marţi, 07 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Creditarea se relansează în 2014
Luni, 02 Decembrie 2013
Stire din Eveniment : BNR ia băncile la puricat
Pagina a fost generata in 1.4659 secunde