Adio cozi la Fisc! 50 de taxe și impozite pot fi plătite online cu cardul bancar

488
Adio cozi la Fisc! 50 de taxe și impozite pot fi plătite online cu cardul bancar - adiocozi-1471529820.jpg

Articole de la același autor

Momentul dispariției cozilor de la Fisc se apropie. Primul pas a fost făcut prin introducerea, de la 15 septembrie 2014, a serviciului online "Spațiul privat virtual", care permite comunicarea la distanță între ANAF și persoanele fizice. Cei ce se înscriu în acest serviciu online primesc documente sau informații de natură fiscală cu caracter personal sau public. Serviciul este disponibil 24 de ore din 24.

Fiscul le transmite automat celor înscriși deciziile de impunere și deciziile referitoare la obligațiile de plată accesorii, iar la cerere: situația obligațiilor fiscale de plată la o anumită dată, nota obligațiilor de plată, situația contribuțiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori, certificatul de atestare fiscală, adeverință de venit. La rândul lui, contribuabilul poate comunica Fiscului declarațiile de venituri.

Până în luna mai 2016, circa 40.000 de contribuabili persoane fizice se înscriseseră în acest serviciu gratuit. Numărul lor este destul de mic în raport cu totalul persoanelor fizice gestionate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, fapt ce demonstrează că, din mai multe cauze, noua metodă pătrunde cu greu în rândul contribuabililor.

O altă aplicație menită să-i scutească pe plătitorii de taxe și impozite de deplasarea și cozile de la Fisc este serviciul telefonic de asistență contribuabili Call Center 031.403.91.60. Cei ce apelează acest număr primesc pe loc răspuns la întrebările privind legislația și procedurile fiscale. Personal l-am testat de două ori și am fost impresionat de calitatea acestui serviciu.

O a treia măsură importantă pentru eliminarea cozilor este introducerea posi-bilității plății online cu cardul bancar a unui număr de 50 de taxe și impozite. Măsura a intrat recent în practică (fiind reglementată prin OMFP nr.1.376/2016, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 614 din 10 august 2016) și se aplică numai persoanelor fizice (inclusiv persoanele fizice autorizate) identificate pe baza codului numeric personal sau numărului de identificare fiscală.

Este vorba despre toate tipurile de impozite și taxe, atât la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, cât și la cele administrate de alte instituții publice.

Printre creanțele bugetare ce pot fi plătite prin această metodă se numără și accizele, inclusiv cele încasate din vânzarea de alcool etilic sau țigarete, ori cele încasate în vamă din importul de alcool etilic, vinuri spumoase sau bere.

Prin intermediul sistemului de plată electronică vor putea fi plătite și contribuțiile de asigurări sociale, inclusiv cele datorate de persoane ce realizează venituri din activități independente, activități agricole și asocieri fără personalitate juridică. Practic, de această facilitate se pot bucura contribuabilii cu statut de persoană fizică autorizată, titularii unei întreprinderi individuale ori membrii unei asociații familiale.

Pe lista obligațiilor fiscale ce se pot plăti online se regăsesc și contribuțiile de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale, precum și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, incluzând contribuțiile datorate de persoanele care realizează venituri din activități independente sau din chirii. De pe această listă nu lipsesc nici contribuțiile de asigurări pentru șomaj sau taxa pe valoarea adăugată, mai exact TVA încasată pentru operațiuni interne.

Actul normativ menționat include pe lista obligațiilor bugetare pe care persoanele fizice le pot plăti online amenzile, penalitățile și confiscările, ca de exemplu amenzile aplicate de Direcția Antifraudă Fiscală sau de alte instituții de specialitate, dar și amenzile judiciare sau penalitățile de nedeclarare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4188 secunde