Acțiune internațională împotriva corupției din porturi

225
Acțiune internațională împotriva corupției din porturi - actiuneinternationala-1454252763.jpg

Articole de la același autor

BIMCO, cea mai mare organizație internațională din domeniul transportului maritim, a lansat clauza anticorupție pentru contractele charter. Noua clauză asigură proprietarilor și navlositorilor o platformă de acțiune și coope-rare pentru a rezista cererilor de plăți ilegale din partea autorităților portuare. Secretarul general BIMCO, Angus Frew, a declarat: "BIMCO recunoaște importanța unei abordări unite de industria de transport maritim spre eradicarea corupției în porturile și locurile în care ajung navele comerciale. Utilizarea clauzei este pe deplin voluntară - a fost dezvoltată pentru proprietarii și navlositorii care doresc să combată practicile corupției din porturi, cu ajutorul unui cadru clar formulat în contractele lor charter."


Clauza poate fi folosită în orice jurisdicție, deoarece se aplică legile anticorupție aplicabile fiecăreia dintre părți și legea locului în care se află nava. O prevedere cheie a clauzei anticorupție BIMCO îndrumă pro-prietarii de mărfuri să emită o notă de protest în cazul în care li se cere o plată ilegală, iar aceasta nu este retrasă. Nota de protest va declanșa răspunsul comun al navlositorilor și proprietarilor de mărfuri față de respectiva cerere. Totodată, nota de protest este o garanție pentru proprietari în cazul în care nava este întârziată și navlositorii nu pot plasa nava în alt contract.


Clauza anticorupție BIMCO este rezultatul unui efort concertat al unei echipe de avocați și practicieni internaționali. Copia ei, împreună cu notele explicative, poate fi descărcată gratuit de pe site-ul BIMCO.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5514 secunde