A început reconstrucția restaurantului "Vraja Mării"

7400
4

Articole de la același autor

"Vraja Mării", unul dintre cele mai vechi restaurante din Constanța, a fost demolat. Amplasat în apropierea porții nr. 1 a portului Constanța, pe faleza ce duce la Cazinou, existența sta-bilimentului datează, după unele surse, din perioada anilor 1920. 


Din perioada interbelică s-au păstrat vederi ale localului, care arată că acesta era o terasă de vară cochetă, vizitată de multă lume. Clienții din acele vremuri erau vilegiaturiștii veniți "la băi", marinarii de pe navele ce acostau în portul Constanța și localnicii.


În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, zona a fost bombardată, fiind afectate catedrala "Petru și Pavel", Palatul Camerei de Comerț și alte clădiri. Se pare că terasa a scăpat neatinsă de bombe. 


Ulterior, pentru a fi folosit și pe timp de iarnă, localului i s-a adăugat un corp de clădire, care cuprindea o sală.


După război, localul și-a continuat activitatea până prin anii ’60, când a fost demolat, odată cu lucrările de sistematizare a accesului la poarta nr. 1 a portului. 


Restaurantul a fost reconstruit după după ani ’70, păstrându-i-se numele "Vraja Mării".


La începutul anilor ’90, localul a fost privatizat, fiind achiziționat de firma "Vraja Mării" SRL, înființată în 1991 de Dumitru Cușu. Sub managementul acestuia, restaurantul a fost modernizat și-a extins terasa pe promenadă, devenind un punct de atracție pentru turiști, marinarii străini și localnici. 


De existența restaturantului "Vraja Mării" este legat destinul multora dintre familiile din Constanța și din întreaga țară. Localul a găzduit sute de nunți și de botezuri, mii de sărbători onomastice și de întâlniri romantice, zeci de revelioane și mii de petreceri.


Timpul nu iartă. Din cauza crăpăturilor apărute în ziduri, proprietarul localului a apelat la specialiști, pentru executarea lucrărilor de consolidare. De la primele săpături s-a constatat că terenul pe care era înălțată clădirea este compus din straturi de argilă, material folosit ca umplutură de cei ce au construit faleza. 


Drept urmare, pentru a nu fi pusă în pericol viața oamenilor la un viitor cutremur, s-a luat decizia demolării localului și construirii altuia nou, pe un fundament solid. Se vor face săpături la adâncimea de șase metri și se va turna o fundație cu beton armat.


Arhitectura viitoarei clădiri este armonizată cu proiectul de sistematizare a zonei de la poarta nr. 1 a portului, care va fi realizat de Compania Națională Administrația Porturilor Maritine în parteneriat cu Primăria Constanța. Noul restaurant va fi o clădire modernă, pe trei nivele, asemănătoare cu suprastructura unei nave de croazieră. 


"Pentru realizarea investiției am luat un credit de 600.000 de euro de la bancă, dar cu siguranță că mă va costa mai mult. Sper ca în luna iunie să inaugurez primul nivel al localului", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Cușu. El a promis că, atâta timp cât va fi în viață, va păstra frumosul nume al localului: "Vraja Mării".


Comentează știrea

Constantean
13 aprilie 2017
hhaha

Inainte avea un nivel dupa aia 2 nivele cum 3 nivele :)) doar e la malul marii udat la radacina creste mare..maaaree

Danela
13 aprilie 2017
Da..

Toate cladirile istorice din zona peninsulara ar trebui sa pastreze arhitectura si planul de constructie initial. Casa cu Lei, Intim, Palas, chiar si Vraja Marii...dar depinde de cine le "cumpara". Ce treaba are planul APMC-ului cu constructile vechi ale Constantei? In loc sa evoluam..involuam. Pacat de tarisoara asta a noastra. Paste Fericit!

jj
13 aprilie 2017
jj

pilonii aia de la aplecatoare sunt pe spatiul public. nu se sesizeaza nimeni? fagaboule, fagahotule

YY
14 aprilie 2017
Mi-e greata!

3 nivele? O sa fie 4. A.ti uitat cum e la CT cu planul de santier si aprobarile. Investitorul nu.i de vina. El cere. Si cum e pacat sa refuzi, primaria da!. O ia incet si fagadau asta pe urmele lui Maz. Ca doar na, o_data.n viata esti primar. Bafta!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4722 secunde