Week-end sub semnul muzicii și dansului turco-tătar

714
Week-end sub semnul muzicii și dansului turco-tătar - 417a7942b623c780edbda6b1ba8e79d4.jpg
Peste 20 de ansambluri din țară și din străinătate au "mărșăluit" din Piața Ovidiu până la Casa de Cultură, unde au și oferit trecătorilor un spectacol impresionant. Uimirea, dar și încântarea se citea pe fețele trecătorilor la vederea costumelor viu colorate, a tinerilor dansatori veseli și exuberanți și, așa cum a fost cazul membrilor ansamblului Mehter din Inegöl, și impunători. Fosta fanfară otomană a și deschis parada, muzica specifică armatelor otomane răsunând asurzitor pe străzile Constanței.

Sutele de dansatori au făcut un scurt popas și la sediul Consulatului General al Turciei la Constanța, unde au și susținut un scurt program artistic. Printre spectatori s-a aflat și consulul Füsun Aramaz, care a apreciat atât prestația dansatorilor originari din Turcia, dar și implicarea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România în păstrarea și promovarea culturii specifice spațiului turcic.

Ansamblul din Kirjali (Bulgaria) este un prieten apropiat al tătarilor din România, în special al celor din Medgidia. Prin prisma prieteniei dintre ansamblurile "Omer Lütfi" din Kirjali și "Karasu" din Medgidia, cele două localități s-ar putea înfrăți în scurt timp, relațiile culturale fiind, încă o dată, un promotor al colaborării dintre popoare.

Tătarii din Crimeea sunt și ei nelipsiți de la festivalul organizat de frații lor din România. Astfel că, și anul acesta au urcat pe scenă cu dansuri autentice tătărești care amintesc de patria mamă, Crimeea.

După ce în 2009 nu au reușit să ajungă la festival, reprezentanții din Kazahstan au străbătut anul acesta aproximativ 6.000 km pentru a participa la evenimentul care reunește an de an reprezentanți ai lumii turcice din mai multe zone ale lumii. Costumele deosebite și frumusețea fetelor au atras ca un magnet trecătorii dornici să se fotografieze alături de grațioasele dansatoare.

Reprezentanții ansamblurilor din străinătate au fost oaspeții Instituției Prefectului, unde au fost primiți de către subprefectul Aidun Curt-Mola, și el la rându-i un reprezentant al comunității tătare din România. Oaspeții s-au simțit în largul lor, cu atât mai mult cu cât oficialul constănțean s-a întreținut cu musafirii în limba turcă și tătară. La final, nu au lipsit mulțumirile adresate organizatorilor și implicit statului român pentru susținerea activităților de acest gen, dar și nelipsitul schimb de cadouri. Întâlnirea s-a încheiat cu o fotografie de grup, în fața instituției care să amintească participanților la festival de aceste momente.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Educați-vă copiii fără amenințări
Pagina a fost generata in 1.9887 secunde