Trogir, unul din cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa

143
Trogir, unul din cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa - troghir-1384524192.jpg

Articole recomandate

Trogirul este situat în vecinătatea orașului Split, unul dintre cele mai mari orașe din Croația, și mai aproape de Kastela, o salbă de foste sate pescărești, acum devenite stațiuni estivale cu numeroase edificii de cult și istorice.

Cele mai vechi urme de locuire pe această insulă a țapilor, cum îi spune numele, vin din vremea când grecii cucereau țărmurile Mediteranei. Ei au înființat o colonie aici și, deși locuințele lor au dispărut demult, în mod miraculos, orașul păstrează și astăzi planul elenistic de organizare.

De la greci, așezarea a fost preluată de romani, lucru deloc de mirare, având în vedere cât de aproape sunt rămășițele palatului lui Dioclețian de la Split. Chiar și în ziua de astăzi orașul își ia apa potabilă din același izvor din care își potolea setea și împăratul roman pe timpuri.

Clădirile care ies în evidență sunt: Fortăreața Kamerlengo (Camerlen-go), o citadelă monumentală pe malul mării, din secolul 15, cu ziduri groase din piatră. A fost construită de Marin Radoj, la cererea venețienilor. Numele camerlengo traduce în italiană rangul de șambelan, ocupat de trimisul Veneției în teritoriu.

Apoi e catedrala Sf. Lawrence (Sv Lovri), cunoscută și ca Sf. Ion (Sv Ivan), după episcopul care a participat cel mai mult la ridicarea ei, sub coroana ungară, austriacă și sub republica venețiană.

Orașul Trogir însuși e considerat cel mai bine păstrat oraș medieval în stil gotic și romanic din Europa central-europeană. Elementul artistic cel mai prețios al catedralei e portalul vestic, sculptat de artistul Radovan cu scene din viața lui Iisus Hristos.

O altă biserică medievală remarcabilă, din cele peste zece, care au impus Troghirul pe lista monumentelor UNESCO, e biserica benedictină Sf. Ioan Botezătorul, de asemenea în stil gotic romanic.

În apropiere de Palatul Ducal, e impresionanta Loggie din principala piață a orașului, tot o ctitorie a benedictinilor din sec XIII. Loggia e un spațiu acoperit cu coloane sculptate, specific arhitecturii renascentiste italiene, decorată în acest caz cu basoreliefuri care prezintă Justiția și alte figuri alegorice.

(Sursa: www.webphoto.ro)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : Sex special pentru vacanță!
Pagina a fost generata in 2.1311 secunde