Tătarii din România, invitați la o premieră europeană

629
Tătarii din România, invitați la o premieră europeană - 318c4ae6b8d369f9d662f75bf11a7c40.jpg
La sfârșitul lunii noiembrie a avut loc, la Gdansk, în Polonia, dezvelirea primului monument din Europa, închinat tă-tarilor. Printre cei aproximativ 5.000 de tătari care au luat parte la eveniment s-au numărat și patru reprezentanți ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR).
Președintele UDTTMR, Varol Amet, vicepreședinte Saladin Agiacai, recent trecut în neființă, președintele filialei București a UDTTMR, Kîyasedin Uteu, și Kenan Omer, au participat, la sfârșitul lunii noiembrie, la Gdansk, la dezvelirea Monumentului închinat eroului tătar căzut în luptele fasciste din Polonia. Evenimentul la care a luat parte însuși președintele Poloniei, Bronislaw Komo-rowski, a reunit peste 5.000 de tătari din țară și din întreaga lume. A fost, așa cum a consemnat și presa poloneză un eveniment de amploare, nu numai datorită participării foarte numeroase a tătarilor de pretutindeni, ci mai ales datorită participării însuși președintelui Poloniei. Șeful statului a ținut să cinstească prin prezența sa memoria tătarilor căzuți în armata poloneză în luptele fasciste și să sublinieze, totodată, rolul important pe care l-au avut tătarii în istoria Poloniei. "Monumentul este un simbol al recunoștinței față de cei 600 de ani de co-existență a minorității tătare alături de poporul polonez", a declarat președintele Bronislaw Komorowski. "Tătarii și-au vărsat sângele în toate luptele de independență susținute de poporul polonez. Ei au contribuit la punerea bazelor Republicii Polonia", a mai spus liderul de la Varșovia.
În cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate dezvelirii monumentului eroului tătar de la Gdansk a avut loc la universitatea din orașul de pe coasta de nord a Poloniei și o conferință în care au fost evocate cele mai importante momente din istoria acestei minorități etnice. Unul dintre cei care au vorbit despre importanța tătarilor la nivel internațional a fost Refat Ciubarov, președintele Congresului Tătarilor din întreaga lume.
Monumentul ridicat la Gdansk a fost primul de acest fel din Europa și a fost inițiativa comunității tătare din Polonia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.414 secunde