Romi sau țigani? Problema titulaturii etniei revine în prim plan

2224
2
Deputatul democrat liberal Adrian Gurzău a anunțat, în cursul săptămânii trecute, că va iniția un proiect de lege care să interzică utilizarea denumirii de "rom" în locul celei de "țigan". Parlamentarul susține că apelativul "rom" ar aduce prejudicii imaginii românilor din Diaspora. Se pare că deputatul, vicepreședinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, ar fi primit deja adeziuni de la o parte dintre colegii săi.
Acest demers vine la scurt timp după ce șeful statului, Traian Băsescu, a declarat că "s-a făcut o mare greșeală când s-a schimbat numele acestei minorități din «țigani» în «romi»". Potrivit unui comunicat de presă dat publicității de deputatul Gurzău și citat de Deutsche Welle, propunerea sa legislativă ar avea ca obiectiv protejarea românilor din străinătate, care sunt afectați de discriminare, devenind victime ale relelor tratamente în spații în care etnicii romi nu sunt bine văzuți.
Ceea ce trebuie, însă, remarcat, este că la titulatura de "rom" s-a trecut ca urmare a unei oarecare presiuni a organizațiilor nonguvernamentale care, cu ani în urmă, au susținut această denumire pentru că cea de "țigan" are, indubitabil, conotații care nu iartă. Amintim aici sensurile figurate ale lui "țigănie" ce, în pofida sensului său de bază, anume "totalitatea țiganilor care locuiesc la un loc; țigănime; cartier într-o localitate în care locuiesc țigani", este folosit îndeosebi ca sinonim pentru "gălăgie", "scandal".
Interesant este, însă, că în România nu există o lege care să interzică folosirea termenului de "țigan" și înlocuirea sa expresă cu denumirea de "rom" și, mai mult, nici nu a existat vreo decizie politică scrisă care să prevadă înlocuirea titulaturii acestei etnii. Cel mai probabil, demersul deputatului are loc și pe fondul numeroaselor probleme ce au survenit odată cu expulzarea, din Franța, a etnicilor romi din România și Bulgaria. Evenimentul a stârnit, însă, o serie de replici la nivel internațional, Parlamentul European dezaprobând măsurile luate de guvernul francez pe motiv că aceste expulzări încalcă legislația UE, denotând o profundă discriminare în ceea ce privește apartenența etnică.
Revenind, o lege care să interzică utilizarea titulaturii de "rom" în locul celei de "țigan" ar putea fi considerată o încălcare a libertății de exprimare și, de asemenea, o măsură exagerată, în contextul în care reprezentanții acestei etnii se denumesc ei înșiși, în funcție de motivația personală, ca fiind fie țigani, fie romi.
Această pseudo-dispută de ordin lingvistic, dar mai ales de natură politică ar putea împărți în tabere ONG-urile din România, clasa politică, dar și mediul academic. Rămâne de văzut dacă prin prisma protejării românilor din străinătate de discriminarea negativă la care, pe nedrept, sunt supuși, nu îi vom discrimina în continuare pe etnicii romi din țară.

Comentează știrea

sermovidiki
30 ianuarie 2013
rromi

Nici o legea di Romania nu imi interzice sa va intitulez cum v-ati intutulat oficial pana in 1861 : "Valahi". Eu nunt de nationalitate Greaca. Grecii le spuneau romanilor "Cutovlahi" care nu inseamna decat " romani schiopi". O denumire care are caractrer peiorativ ca si cea de "tigan" - Tigan,(epitet dat unei persoane cu apucaturi rele,urate. Adica,infractori. Termenul are clar caracte peiorativ si rasist. O zi buna cutovlahilor!

Alexandru
4 aprilie 2014
inapoi la ora de istorie

Elitele romilor si etnia roma trebuie sa iasa in strada si sa ceara o lege in care romanii majoritari sa revina la denumirea de '' valahi''. ''Valahi''- este denumirea care i-a consacrat timp de jumatate de mileniu (1330-1862). Daca ipocritul Adrian Gurzau v-a initia o lege pentru revenirea termenului de tigan,cu siguranta ca comisarii europeni v-a initia o lege in care toate natiunile si minoritatile vor reveni la denumirea lor istorica. Romanii se vor numi valahi:japonezii se vor numi waeni:coreenii se vor numi kogury: romii se vor numi tigani : turcii se vor numi otomani etc. Cand aceste natiuni vor reveni la vechile lor denumiri - atunci vor reveni si romii la vechea lor denumire de ''tigani''. Adica,niciodata. Nea deputat Gurzau

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3304 secunde