Analize

Răzbunarea real estate-ului

399
Răzbunarea real estate-ului - ee9588b7792136d59124c135f4ed659c.jpg
Piața imobiliară va fi printre ultimele domenii care vor ieși din criză, susțin analiștii imobiliari. De ce? Pentru că România s-a bazat prea mult pe dezvoltarea speculativă a segmentului rezi-dențial, așa că va dura ceva până când aceste erori vor fi corectate.
"Înainte de criză, PIB-ul României a crescut datorită serviciilor și construcțiilor. Piața imobiliară a cunoscut creșteri complet diferite față de restul economiei. Din păcate, acum nu mai putem stimula acest sector pentru a-l folosi drept principalul motor de creștere economică", susține Victor Safta, directorul sucursalei din România a agenției de brokeraj X-Trade Brokers.
În viziunea sa, programul Prima Casă nu va avea rezultate spectaculoase, întrucât va fi afectat negativ de rata ridicată a șomajului și de temerile populației privind siguranța locului de muncă.
"Drept urmare, sprijinul real va fi redirecționat spre industrie și agricultură. Cât despre industriile conexe, cum ar fi construcțiile și materialele de construcții, există metode mai bune de stimulare, cum ar fi proiectele de infrastructură, un capitol la care România are mult loc de a-și îmbunătăți performanțele", mai spune Victor Safta.
Situația României nu este singulară. Șomajul descurajează programele de stimulare a tranzacțiilor imobiliare și în alte țări ale lumii. În SUA, spre exemplu, tranzacțiile au scăzut atât pe segmentul imobilelor vechi, cât și pe cel al locuințelor noi, deși economia americană a marcat o creștere spectaculoasă în ultimul trimestru al anului trecut ( plus 5,9%).
"Spania și țările baltice resimt și ele șocul, după ce au avut parte de un boom imobiliar câțiva ani la rând, care le-a susținut puternic creșterile și care acum acționează exponențial în sens invers. Spre deosebire de acestea însă, economia SUA se bazează pe o industrie și o agricultură foarte dezvoltate. De aceea ei pot folosi sectorul de real estate ca un barometru al redresării, și nu ca un factor decisiv al ieșirii din criză", mai spune directorul X-Trade Brokers România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6098 secunde