Cuget Liber Constanta pe Facebook
Aboneaza-te Cuget Liber Constanta
Ştire online publicată Luni, 02 Noiembrie 2009. Autor : Ada CODĂU

Președintele României a participat la inaugurarea sediului tătarilor turco-musulmani din Constanța

Măreşte dimensiunea textului
Deputatul UDTTMR Aledin Amet a declarat că, pentru comunitatea turco-tătară, „România a fost tot timpul «acas㻓
f2c3168411fd044068462b0a0bf476a0.jpg
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) are, începând de sâmbătă, un nou sediu central, situat pe strada B. P. Hașdeu,
nr. 53. La inaugurare a participat, alături de președintele UDTTMR Varol Amet, de deputatul UDTTMR Aledin Amet și de muftiul Muurat Yusuf și președintele Traian Băsescu. În plus, la eveniment au fost prezenți și ambasadorul Turciei la București și consulul general al Republicii Turce la Constanța, dar și ministrul Culturii, democrat-liberalul Toader Paleologu. De asemenea, de menționat este prezența, la inaugurare, a senatorului PSD Nicolae Moga, precum și a social-democraților Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, și a profesorului universitar Lucian Băluț.
Cu ocazia inaugurării noului sediu, investiție care se ridică la 500.000 de euro, deputatul Aledin Amet a ținut să explice faptul că finalizarea acestei clădiri oferă comunității turco-tătare „încrederea în realizarea obiectivelor pentru viitor” într-o țară în care această comunitate s-a simțit, susține parlamentarul UDTTMR, „tot timpul acasă”.
În contextul de sâmbătă a avut loc dezvelirea bustului lui Mustafa Kemal Atatürk, cel considerat făuritorul Turciei moderne. Data dezvelirii bustului nu a fost aleasă deloc întâmplător, acesta fiind ultimul eveniment din seria celor dedicate Zilei Turciei, care a avut loc pe 29 octombrie. Acțiunea, de o valoare simbolică incontestabilă pentru reprezentanții lumii turcice, i-a dat ocazia șefului statului, Traian Băsescu, de a vorbi despre cât de importantă este, în viziunea sa, valoarea pe care minoritățile o dau culturii majoritare. Pornind de la această premisă, Băsescu a comparat minoritățile cu „un șirag de perle la gâtul unei femei frumoase”.
Președintele în exercițiu a povestit celor câteva sute de persoane prezente la evenimentul de sâmbătă, în curtea noului sediu al UDTTMR, despre faptul că cele două fiice ale sale au fost crescute nu doar de soția sa, ci și de o femeie de etnie turco-tătară, pe nume Zemine: „Eu o să vă spun poate un lucru mai puțin cunoscut, de ce între mine, familia mea, și comunitatea dumneavoastră este o legătură strânsă. În primul rând, copiii mei, pe vremea când eram pe mare, având o soție foarte tânără, neexperimentată, copiii mei au crescut în casă la Zemine.
Se duceau la Kogălniceanu și se simțeau mai liberi, erau la curte”.
Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a precizat că „este extraordinar de important ca minoritățile să aibă sentimentul că sunt egal tratate cu majoritarii”.
Proxima acțiune dedicată lumii turcice va avea loc pe data de 13 decembrie, atunci când comunitatea turco-tătarilor musulmani va dezveli și bustul lui Ismail Gaspirali, obiectiv ce se află tot în curtea noului sediu central al UDTTMR, pe strada B. P. Hașdeu din Constanța.
Trimite ştirea prietenilor tăi :

Ultimele ştiri din Diverse

Top ştiri Diverse

anunturi.cugetliber.ro

Angajam persoane calificate ca instalatori pentru Franta.Salarul este de 1.500 ...
Vand seturi jante aliaj cu sau fara anvelope 13,14,15,16,17 second hand Germania.
Vand mobila second hand Germania: canapele si coltare extensibile si ...

Ştirile zilei de luni / 02.11.2009

Ştiri din Sport Internațional

Ştiri din Life and Style

Ştiri din Constanța în imagini

Ştiri din IT

Top ştiri din ultimele 7 zile

Economie
29 octombrie 2009 Foto : Constănțenii pot învăța gratuit web design 17505 vizite, 1 comentarii
Constănțenii pot învăța gratuit web design
Eveniment
27 octombrie 2009 Foto : Constatarea amiabilă îi scapă pe șoferi de amenzi și reținerea permisului 6979 vizite, 0 comentarii
Constatarea amiabilă îi scapă pe șoferi de amenzi și reținerea permisului
Politică
27 octombrie 2009 Foto : „Pentru Consiliul Județean Constanța, Murfatlar nu există“ 4012 vizite, 0 comentarii
„Pentru Consiliul Județean Constanța, Murfatlar nu există“
Social
28 octombrie 2009 Foto : Bătaie pe șefia Casei de Asigurări de Sănătate Constanța 2990 vizite, 0 comentarii
Bătaie pe șefia Casei de Asigurări de Sănătate Constanța
ziare