Președintele României a participat la inaugurarea sediului tătarilor turco-musulmani din Constanța

3785
Președintele României a participat la inaugurarea sediului tătarilor turco-musulmani din Constanța - f2c3168411fd044068462b0a0bf476a0.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) are, începând de sâmbătă, un nou sediu central, situat pe strada B. P. Hașdeu,
nr. 53. La inaugurare a participat, alături de președintele UDTTMR Varol Amet, de deputatul UDTTMR Aledin Amet și de muftiul Muurat Yusuf și președintele Traian Băsescu. În plus, la eveniment au fost prezenți și ambasadorul Turciei la București și consulul general al Republicii Turce la Constanța, dar și ministrul Culturii, democrat-liberalul Toader Paleologu. De asemenea, de menționat este prezența, la inaugurare, a senatorului PSD Nicolae Moga, precum și a social-democraților Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, și a profesorului universitar Lucian Băluț.
Cu ocazia inaugurării noului sediu, investiție care se ridică la 500.000 de euro, deputatul Aledin Amet a ținut să explice faptul că finalizarea acestei clădiri oferă comunității turco-tătare "încrederea în realizarea obiectivelor pentru viitor" într-o țară în care această comunitate s-a simțit, susține parlamentarul UDTTMR, "tot timpul acasă".
În contextul de sâmbătă a avut loc dezvelirea bustului lui Mustafa Kemal Atatürk, cel considerat făuritorul Turciei moderne. Data dezvelirii bustului nu a fost aleasă deloc întâmplător, acesta fiind ultimul eveniment din seria celor dedicate Zilei Turciei, care a avut loc pe 29 octombrie. Acțiunea, de o valoare simbolică incontestabilă pentru reprezentanții lumii turcice, i-a dat ocazia șefului statului, Traian Băsescu, de a vorbi despre cât de importantă este, în viziunea sa, valoarea pe care minoritățile o dau culturii majoritare. Pornind de la această premisă, Băsescu a comparat minoritățile cu "un șirag de perle la gâtul unei femei frumoase".
Președintele în exercițiu a povestit celor câteva sute de persoane prezente la evenimentul de sâmbătă, în curtea noului sediu al UDTTMR, despre faptul că cele două fiice ale sale au fost crescute nu doar de soția sa, ci și de o femeie de etnie turco-tătară, pe nume Zemine: "Eu o să vă spun poate un lucru mai puțin cunoscut, de ce între mine, familia mea, și comunitatea dumneavoastră este o legătură strânsă. În primul rând, copiii mei, pe vremea când eram pe mare, având o soție foarte tânără, neexperimentată, copiii mei au crescut în casă la Zemine.
Se duceau la Kogălniceanu și se simțeau mai liberi, erau la curte".
Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a precizat că "este extraordinar de important ca minoritățile să aibă sentimentul că sunt egal tratate cu majoritarii".
Proxima acțiune dedicată lumii turcice va avea loc pe data de 13 decembrie, atunci când comunitatea turco-tătarilor musulmani va dezveli și bustul lui Ismail Gaspirali, obiectiv ce se află tot în curtea noului sediu central al UDTTMR, pe strada B. P. Hașdeu din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4787 secunde