Mâine, prima zi de Kurban Bayram pentru credincioșii musulmani

2284
Mâine, prima zi de Kurban Bayram pentru credincioșii musulmani - e784c77cfa297508fb13340fce385105.jpg

Articole de la același autor

Începând de mâine, timp de patru zile, musulmanii din întreaga lume vor fi în sărbătoare. Kurban Bayram sau Sărbătoarea Sacrificiului se celebrează prin sacrificarea animalelor, dar specific acestei perioade este și pelerinajul sfânt la Mecca și Medina.
Mâine este prima zi de Kurban Bayram sau Sărbătoarea Sacrificiului, așa cum este ea cunoscută la noi. Evenimentul care durează patru zile se celebrează în luna "zilhigge", ultima lună din calendarul islamic. Aceasta este și luna în care are loc tradiționalul pelerinaj la locurile sfinte, Mecca și Medina, pelerinaj care reprezintă unul din cei cinci stâlpi ai credinței Islamice și pe care fiecare musulman are datoria de a-l face măcar o dată în viață.
Musulmanii din România se pregătesc și ei de marea sărbătoare. Astfel că, ziua de mâine va debuta, la geamie, cu tradiționala slujbă specifică acestei sărbători la care vor participa numai bărbații. Odată slujba terminată, se face și urarea "Kurban Bayraminiz Kayirli Bolsin!", pentru etnicii tătari, și "Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!", pentru comunitatea turcă. Este momentul care marchează și începutul sărbătorii. Ziua continuă apoi cu mersul la cimitir, unde musulmanii își cinstesc morții, și cu sacrificarea unui animal, element specific, de asemenea, sărbătorii de Kurban Bayram.
Potrivit tradiției islamice, credincioșii au obligația ca în această perioadă să sacrifice un batal, o oaie sau o vită.
Și cu prilejul acestei sărbători, musulmanii trebuie să se împace, se fie uniți și să se gân-dească la cei săraci, la cei flămânzi, la cei care au nevoie de ajutor. Astfel că, din animalul sacrificat, tradiția spune că două treimi trebuie împărțite, iar o treime se oprește în casă, pentru a fi consumată de familie.
În Dobrogea, se mai obișnuiește ca în prima zi de Kurban Bayram, copiii să meargă cu colindul, în timp ce gospodinele prepară mâncărurile tradiționale din animalul proaspăt sacrificat. Copiii umblă din casă în casă, urând "Un Bayram fericit!" și sărutând mâna celor în vârstă, colindul fiindu-le răsplătit cu dulciuri, nelipsite fiind, și de această dată, baclavalele.

"Semnificația Sărbătorii de Kurban Bayram"
Despre toate aceste obiceiuri, dar și despre multe altele, au discutat săptămâna trecută și membrii Organizației de Tineret "Ismail Gaspirali" din cadrul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, în cadrul seminarului "Semnificația Sărbătorii de Kurban Bayram".
La eveniment au fost pre-zenți, pe lângă deputatul UDTTMR Aledin Amet și președintele UDTTMR Varol Amet, și șeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, atașatul pe probleme de cult din cadrul Con-sulatului General al Republicii Turcia la Constanța, Ismail Ozkan și alți oaspeți.
După cuvântul de deschidere adresat de liderii uniunii, muftiul Muurat Iusuf a recitat câteva versete din Coran referitoare la sacrificiul de Kurban Bayram. Seminarul a fost o bună ocazie pentru tineri de a se apropia de aspectele religioase ale vieții, de a afla mai multe despre tradiționalul pelerinaj la Mecca și Medina, dar și de a deprinde din obiceiurile străvechi.
La finalul evenimentului, președintele Organizației de Tineret "Ismail Gaspirali", Dincer Geafer, a mulțumit organizatorilor, respectiv UDTTMR, Muftiatul Cultului Musulman din România și Consulatului General al Turciei la Constanța. "Sperăm să organizăm și alte seminarii pe teme diverse în cel mai scurt timp posibil la care îi așteptăm pe toți cei interesați de cultura și tradițiile comunității noastre", a mai declarat Dincer Geafer.
Cu ocazia sărbătorii care va începe mâine, muftiul Muurat Iusuf transmite tuturor credincioșilor musulmani un "Bayram fericit"!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 15 Noiembrie 2010
Stire din Diverse : Astăzi începe postul Crăciunului
Luni, 15 Noiembrie 2010
Stire din Diverse : În gară ca la muzeu
Luni, 15 Noiembrie 2010
Stire din Diverse : S-a măritat cu Turnul Eiffel
Luni, 15 Noiembrie 2010
Stire din Diverse : La limita ratiunii
Luni, 15 Noiembrie 2010
Stire din Diverse : Dupa el, potopul!
Pagina a fost generata in 1.9014 secunde