De ce nu funcționează dieta? Cele mai noi descoperiri șterg cu buretele vechile reguli

244
De ce nu funcționează dieta? Cele mai noi descoperiri șterg cu buretele vechile reguli - celemainoidescoperiri-1488546834.jpg

Articole recomandate

Ce trebuie să mâncăm pentru a fi sănătoși? Cum putem slăbi? Care sunt dietele care funcționează și de ce? Toate aceste întrebări iscă nesfârșite controverse în rândul publicului, căci în ziua de azi suntem bombardați cu informații contradictorii.
 
Dar, specialiștii au ajuns la un consens în ceea ce privește cea mai mare parte a aspectelor relevante despre dietă și sănătate, însă o bună parte a publicului nu cunoaște acest lucru. Motivul este simplu: mesajele contradictorii care sunt transmise de companii, experți și pseudo-experți pentru a-și comercializa produsele și serviciile. 


Acestea sunt folosite deseori pentru a induce publicului o stare de confuzie cu o rezolvare simplă: "nu e foarte complicat să trăiești sănătos, trebuie doar să urmezi sfaturile mele". De asemenea, ei exagerează (uneori chiar dincolo de limita adevărului) anumite beneficii ale produselor recomandate și anumite pericole ale unor alimente pentru a atrage clienți.


"Industria alimentară adoră confuzia și astfel apar situațiile în care «într-o zi ni se spune că un produs este sănătos, iar a doua zi că nu este». Făcând nutriția să pară un subiect confuz, aceste companii încearcă să obțină încrederea publicului", explica nutriționistul Andy Bellatti într-un interviu acordat Lifehacker.


Bellatti spune că ne pot păcăli chiar și anumite principii aparent sănătoase, cum ar fi "consumă totul în cantități moderate". 
Nutriționistul spune că "principiile de bază ale unei alimentații sănătoase au rămas neschimbate timp de decenii: consumați multe fructe și legume, cât mai puțin zahăr și alegeți mai degrabă alimentele care nu au fost procesate sau rafinate. 


Problema cu ideea moderației este faptul că sună bine în teorie, dar în practică nu este la fel de utilă. Companiile producătoare de alimente procesate adoră să o folosească, afirmând că produsele lor pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Totuși, în situația în care consumați pizza, cereale cu zahăr, sucuri, chips-uri și fast food, fiecare dintre acestea într-o cantitate moderată, alimentația dumneavoastră va cuprinde în mare parte produse din această categorie."


Studiile efectuate până acum arată că structura dietei dumneavoastră (câte calorii obțineți din carbohidrați, câte din grăsimi și câte din proteine) este mai puțin importantă decât cantitatea totală de calorii consumate. Cercetările au ajuns la o concluzie fermă: o balanță net negativă a energiei (cu alte cuvinte, consumarea unui număr mai mic de calorii decât are nevoie corpul) este singura metodă de scădere în greutate.


De asemenea, cercetările științifice arată că nu contează nici ora la care mâncați, nici câte mese obișnuiți să aveți într-o zi, ci doar cantitatea totală de calorii.


De ce funcționează, în acest caz, anumite diete la modă? Din același motiv: pentru că reduc cantitatea de calorii consumate, scrie descopera.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 11 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Cea mai scurtă cale spre slăbire
Marţi, 11 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Ce înseamnă matcha și cum se bea
Marţi, 11 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Legume mai benefice dacă sunt gătite
Marţi, 11 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Ce faci dacă ai o digestie dificilă
Vineri, 17 Ianuarie 2014
Stire din Diverse : Ce dietă preferă Andreea Marin
Pagina a fost generata in 1.4883 secunde