De ce este atât de sănătoasă bucătăria libaneză

678
De ce este atât de sănătoasă bucătăria libaneză - 21novfondbucatlibaneza-1385051982.jpg

Articole recomandate

Bucătăria libaneză și-a câștigat statutul de sinonim al bucătăriei sănătoase. Ca dovadă, din ce în ce mai multe restaurante cu specific libanez se deschid și în România.

Își trage rădăcinile din tradițiile europene, arabe și orientale, însă bucătăria libaneză este caracterizată prin folosirea orezului și a legumelor mediteraneene, a cărnii de vită, oaie sau pui. Iar toate astea o fac una dintre cele mai sănătoase bucătării din lume. Cu preparate ușoare și sănătoase, bucătăria Libanului se bazează pe o tradiție veche. Potrivit www.mezze.ro, anticii fenicieni, părăsind țărmurile mării și strămutân-du-se în munți, au fost nevoiți să se adapteze noilor condiții de viață, ceea ce a influențat ca-tegoric și bucătăria tradițională. Desigur, există nenumărate influențe europene din perioada cruciadelor, influențe otomane, egiptene și, în general, ale tuturor civilizațiilor care au trecut în decursul istoriei prin teritoriile ce formează azi Libanul modern. Și cum urmașii fenicienilor, buni comercianți, nu se dezmint, au adunat tot ce a fost mai bun la fiecare și în domeniul artei culinare. Un exemplu grăitor este și lipsa consumului cărnii de porc, nu teribil de sănătoasă, cum prea bine se cunoaște. Rețetele specific libaneze folosesc carne de vită, de oaie sau de pui.

Abundență de legume, fructe, pește

Bucătăria libaneză este sinonimul bucătăriei sănătoase din zona Mediteranei, deoarece se bazează din abundență pe fructe, legume, pește proaspăt și fructe de mare. În general, libanezii evită grăsimile animale, puiul fiind preferat altor tipuri de carne. Când totuși se pregătesc mâncăruri pe bază de carne roșie, de cele mai multe ori se folosește carnea de miel. Unul din condimentele preferate ale locuitorilor din Liban este usturoiul, care alături de uleiul de măsline este omniprezent în mai toate specialitățile. De cele mai multe ori, mâncărurile sunt fie făcute la grătar, fie sote sau coapte. Pe lângă astea, ierburile, mirodeniile și prospețimea ingredientelor sunt cele care au făcut ca tradiția culinară a acestei mici țări să fie atât de apreciată în toată lumea. Ca dovadă, din ce în ce mai multe restaurante cu specific libanez se deschid în România. În București există cel puțin cinci.

Ritual de servire

Unul din aspectele sociale și de divertisment ale bucătăriei libaneze îl reprezintă modul în care este servită mâncarea, cunoscut sub numele de "mezze". Asemănător antipastelor italiene, "mezze" constă într-o multitudine de feluri de mâncare, precum legume murate, humus, piure de vinete afumate, fructe de mare marinate la grătar, frigărui de carne și o varietate de salate gătite sau proaspete, prezentate sub formă de bufet cu autoservire. Felurile diverse de mâncare prezentate în timpul "mezze", la care se adaugă numeroasele culori, arome și gusturi, fac din această tradiție un ritual pe cât de impresionant, pe atât de apetisant.

E interesant de remarcat cum foarte multe preparate libaneze rezonează neașteptat de bine până și cu bucătăria tradițională românească. Buletele de cașcaval sau cașcavalul pane își găsesc locul în "mezze". Supa de linte se prepară la fel și aici, ca și în Liban, doar că ei mai adaugă deasupra puțină lămâie și bucăți de pâine libaneză prăjită în ulei de măsline. Sarmalele în foi de viță, umplute cu grâu concasat sau orez se prepară în același fel.

Interesant este că, pe lângă prospețime și diversitate, popularitatea mâncării libaneze se datorează simplității și aromelor exotice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : Delicatese pe post de aperitive
Vineri, 15 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : Din secretele pregătirii cartofilor
Pagina a fost generata in 1.6285 secunde