Culoarea ochilor unui copil se definitivează la vârsta de trei ani

12705
Ochii sunt oglinda sufletului, terapeuții putând "citi" în ochi personalitatea unei persoane. Fiecare părinte s-a întrebat ce determină culoarea ochilor copiilor, de ce nou născuții au ochi albaștri deschiși sau cenușii, iar pe măsură ce cresc își schimbă culoarea ochilor.

Acest aspect al stabilirii culorii ochilor a fascinat și cercetătorii timp de secole până când știința a reușit să ofere o explicație mai completă despre culoarea ochilor și despre cum este ea moștenită.
Majoritatea părinților au tendința să creadă că micuțul lor va avea exact aceeași culoare a ochilor ca și ei. Dar nou-născuții au adesea ochi albaștri, gri sau cenușii care se închid la culoare pe măsura creșterii în vârstă, o conturare aproximativă a culorii ochilor se va produce în jurul vârstei de șase luni. În jurul vârstei de trei ani, ochii unui copil ajung la culoarea finală pe care și-o vor păstra toată viața.
Culoarea ochilor unui copil este determinată de o substanță numită melanină. Melanina este un pigment închis la culoare conținut de iris. Melanina controlează cantitatea de lumină care intră în ochi. Tot ea este cea care dă și culoarea tenului nostru.
Ochii deschiși la culoare sunt mai puțin pigmentați, în timp ce ochii mai închiși la culoare au un conținut mai ridicat de pigment. În general, copiii cu tenul mai închis se nasc și cu o culoare mai închisă a irisului. Așadar, motivul pentru care culoarea irisului se schimbă este pigmentarea.
Albastrul și cenușiu sunt cele mai puțin pigmentate culori ale irisului. În majoritatea cazurilor, un copil ai cărui părinți nu au ochii albaștri va avea în câteva luni ochii căprui sau verzi. În timp ce genele pentru ochii albaștri sunt recesive, mai exact această culoare poate trece la căprui sau verde, celelalte niciodată nu vor trece în albastru.
O idee greșită pe care mulți oameni o au este aceea că dacă ambii părinți au aceeași culoare a ochilor, căprui de exemplu, nu există șanse să aibă copii cu ochi de altă culoare. Copiii pot avea orice culoare a ochilor, sigur că șansele sunt mai mici pentru anumite culori care nu au nimic în comun cu ochii părinților, dar să nu uităm că și părinții, la rândul lor, moștenesc două gene de la fiecare din părinții lor, și au în zestrea lor genetică gene a multor generații.
Pentru a putea prevedea încă de la naștere culoarea definitivă a ochilor bebelușului, cu o precizie cât mai mare, trebuie calculat ceea ce se numește "indicele de pigmentare". În chestionarul pus la punct de pediatrul Edwige Antier sunt menționate următoarele caracteristici, în funcție de care se putea stabili indicele de pigmentare: culoarea părului, a sprâncenelor, egreta frunții - o pată rozalie care pornește între sprâncene la rădăcina nasului și urcă în formă de triunghi către frunte, pe linia mediană, petele rozalii de pe pleoape (apar pe cele două pleoape începând de la rădăcina nasului), pata rozalie de pe ceafă (se vede dacă ridicați părul de la mijlocul cefei), pata albastră (de culoare albastru-gri, ea se găsește în josul coloanei vertebrale, la nivelul sacrumului, poate urca pe coloană sau se poate extinde lateral către fese).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1991 secunde