Romii din Constanța s-au plâns la subprefect:

"Cu domnul Brazilian nu se poate vorbi"

2906

Articole de la același autor

După aproape doi ani de la ultima reunire a Grupului de lucru mixt pentru romi din cadrul Prefecturii Constanța, reprezentanți ai autorităților locale și ai organizațiilor care îi reprezintă pe romi în județul Constanța s-au întâlnit din nou săptămâna trecută.
Evenimentul a avut loc la sala mare a Prefecturii, acolo unde subprefectul Aidun Curt-Mola și reprezentanții a cinci organizații de romi au discutat despre problemele cu care se confruntă membrii acestei comunități atât la nivelul municipiului Constanța, cât și la nivelul întregului județ. Au fost prezenți lideri ai Partidei Romilor, ai Alianței pentru Unitatea Romilor, ai Uniunii Romilor, ai Organizației Speranță și Încredere și ai organizației Viitorul Romilor.
Principalele probleme sunt și cele mai vechi: lipsa locuințelor, a actelor de identitate, a actelor de proprietate acolo unde romii au reușit în timp să își ridice un acoperiș deasupra capului. Sănătatea este și ea un domeniu care ridică probleme membrilor comunităților de romi, la acest capitol făcându-se apel la prefectură și la reprezentanții instituțiilor în domeniu să se găsească o soluție pentru ca și comunitatea de romi din Galița să aibă un medic în sat măcar o zi pe săptămână.
La Constanța, marea nemulțumire semnalată subprefectului Aidun Curt-Mola a fost legată de indiferența manifestată de primărie, implicit de primarul Radu Mazăre, care, potrivit reprezentanților organizațiilor de romi, nu ajută cu nimic această comunitate, mai mult, nici măcar nu îi primește pe lideri în audiență. "Cu domnul Brazilian nu se poate vorbi", "Primăria nu ne pri-mește și nu ne dă niciun răspuns", "A uitat domnul Mazăre când venea în primul mandat pe străzi, în cartier, să ne promită. Acum, de șapte ani, nici nu ne primește în audiență", s-au plâns cei mai mulți lideri ai organizațiilor.

Vrăjeală
Problemele lor, în Constanța, sunt legate, în special de lipsa locuințelor. Nici de locuințele sociale nu au beneficiat romii, potrivit declarațiilor lor, nici măcar atunci când au fost amenințați cu evacuarea din casele naționalizate. În aceste cazuri, deși există un sistem de evaluare a urgențelor în baza unor punctaje, se pare că acestea sunt de ochii lumii. "Punctajele sunt la vrăjeală. Știu prea bine, că lucrez acolo", s-a plâns subprefectului însuși expertul pe problemele romilor din Primăria Constanța, Stelian Bărnescu, cel care a par-ticipat la întâlnirea de săptămâna trecută în calitate de reprezentant al Alianței pentru Unitatea Romilor. Cele mai mari probleme în domeniul imobiliar se înregistrează în Zona Peninsulară, acolo unde mulți romi locuiesc în case naționalizate și care sunt amenințați cu evacuarea din ce în ce mai des.
În cealaltă parte a orașului, în cartierul Palas, trăiesc cei mai mulți romi care nu au acte de identitate și, implicit, chiar dacă și-au ridicat un acoperiș deasupra capului sau au moștenit ceva nu își pot face acte pe respectivele imobile. Și dacă în peninsulă problemele ce țin de sănătate și de educație nu ridică probleme foarte mari, nu același lucru se întâmplă în cartierul Palas, unde, copiii neavând certificate de naștere nu pot fi luați în evidență la medic și nici la școală nu pot merge.
Și în județ, problemele cele mai importante se înregistrează la capitolele sănătate și educație. Cele mai multe familii de romi din mediul rural trăiesc din ajutoarele sociale, motiv pentru care lipsurile sunt acute și generatoare de dificultăți.

Bani din tradiții
Reprezentanții romilor au solicitat, de asemenea, sprijin și în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, dar și pentru susținerea lor în păstrarea meseriilor tradiționale, astfel încât tradiția să devină pentru ei și o sursă de venit. În acest sens, Partida Romilor a anunțat că are un proiect prin care derulează cursuri de calificare pentru turnători.
Problemele semnalate de romi săptămâna trecută au fost consemnate și discutate totodată și cu reprezentanții deconcentratelor prezenți la întâlnire. Ele nu au fost deloc puține pentru că, așa cum s-au plâns reprezentanții romilor, această ședință nu a mai avut loc de doi ani. Potrivit subprefectului Aidun Curt-Mola, până la următoarea întâlnire, problemele ridicate de organizațiile romilor vor fi prezentate instituțiilor abilitate pentru a se pronunța în vederea găsirii unor soluții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2967 secunde