Comportamente care demonstrează că suferiți de compulsie alimentară. Cere ajutor!

216
Comportamente care demonstrează că suferiți de compulsie alimentară. Cere ajutor! - comportamente-1498484953.jpg

Articole recomandate

E oarecum normal ca, la un moment dat, să cedăm în fața unei pofte. Însă una e să gustăm de poftă și alta este să înghițim pe nemestecate toată ciocolata, toată tarta sau toată tava cu plăcintă. 


În momentul în care pierdem controlul asupra mâncării, Alain Golay consideră, în cartea sa "Dieta personalizată", că avem crize de compulsie alimentară. Și trebuie să cerem ajutor! Unii dintre cei care fac acest lucru se simt atât de vinovați, încât ascund acest comportament prietenilor, medicului și chiar lor înșiși. 


Practic, suferiți de compulsie alimentară dacă aveți episoade recurente de frenezie alimentară. Un astfel de episod presupune consumarea într-o perioadă de timp limitată (de exemplu, în mai puțin de două ore) a unei cantități de hrană mult superioare celei pe care majoritatea oamenilor ar consuma-o într-o perioadă de timp similară. 


Al doilea criteriu este sentimentul de pierdere a controlului asupra alimentației în timpul acestui episod (sentimentul de a nu te putea opri din mâncat, nici de a controla ce mănânci și cât mănânci). Dacă depistați că aveți unul sau mai multe dintre comportamentele de mai jos, ar trebui să vă gândiți bine la stilul dumneavoastră de viață. Mai ales dacă aveți cel puțin două crize pe săptămână, timp de șase săptămâni.


v v v


1. Mâncați mult mai repede decât de obicei, în mod frenetic, ca și cum v-ar fi teamă să nu rămâneți fără hrană. 


2. Absorbiți cantități enorme, până când simțiți o durere abdominală. Sunt oameni care ajung săptămânal la urgență pentru a li se face spălături stomacale, tocmai pentru că ingerează o cantitate enormă de mâncare. 


3. Mâncați mari cantități de hrană fără a resimți, într-adevăr, senzația de foame fizică. Acest lucru este capital, pentru că, dacă lipsește senzația de foame, va lipsi și cea de sațietate, ceea ce vă poate face să mâncați enorm. Potolirea foamei nu este posibilă decât dacă este resimțită.


4. Mâncați mari cantități de mâncare, cât e ziua de lungă, fără a avea vreo masă de sine stătătoare. (NU mai mâncați la masă, ci în picioare, în fața frigiderului, în fața televizorului sau computerului). 


5. Mâncați singuri, fiindu-vă teamă ca ceilalți să nu-și dea seama ce cantitate de hrană sunteți capabili să îngurgitați. 


6. Vă simțiți deprimați, vinovați de a fi mâncat prea mult și dezgustați de dumneavoastră înșivă. 


Dacă la aceste comportamente se adaugă provocarea vomei, folosirea de diuretice, laxative sau pastile de slăbit, ar trebui să mergeți de urgență la medic, ne sfătuiește csid.ro. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7834 secunde