Bucătăria mediteraneană. De ce este atât de sănătoasă și delicioasă

361
Bucătăria mediteraneană. De ce este atât de sănătoasă și delicioasă - 27novfondbucatmediteraneana-1385578304.jpg

Articole recomandate

Recunoscută în întreagă lume pentru alimentele sănătoase, dar și pentru stilul de viață activ pe care le promovează, gastronomia mediteraneană a devenit un adevărat brand. Iernile blânde și verile uscate și extrem de călduroase, cu ploi neașteptate, au influențat modul de a pregăti felurile de mâncare ale locuitorilor, ei preferând să ia mese ușoare și sănătoase. Regăsită în Italia, Franța, Spania, Grecia sau Turcia, bucătăria me-diteraneană este caracterizată, potrivit www.foodstory.ro, de un stil de gătit savuros, al cărui ingredient de baza este uleiul de măsline. Supranumit "aurul lichid" în  toate cele 21 de țări scăldate de Marea Mediterană, uleiul de măsline este recunoscut în întreagă lume pentru proprietățile lui benefice asupra sănătății. 
Alimentele principale 
Legumele și fructele. Printre cele mai folosite ingrediente în gastronomia mediteraneană se numără usturoiul, ceapa, cartofii, roșiile, morcovii, castraveții, ardeii grași și ardeii iuți. Fructele preferate sunt citricele, pepenele roșu și galben, piersicile și smochinele. Peștele și carnea. De regulă, carnea de miel și de porc sunt pregătite sub formă de șuncă ori salam, dar sunt preferate și la cuptor sau pe grătar. Nici carnea de vânat, iepure și fazan nu sunt excluse. În ceea ce privește preferința pentru pește, bucătăria mediteraneană optează pentru specii bogate în Omega-3: ton, sardine și pește spadă. Uleiul de măsline. Zona geografică despre care vorbim este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume. Denumit colocvial "regele ingredientelor", acest tip de ulei este folosit atât pentru a asezona salatele, cât și pentru a prăji sau conserva anumite alimente. 
Cele mai populare feluri de mâncare 
În Grecia: Musaca: pregătită destul de frecvent și la noi în țară, musacaua se prepară din felii de vinete și roșii, care au la mijloc carne tocată. Salată grecească: La fel cum îi indică însuși numele, salata este preparată într-un stil caracteristic zonei, în general, din roșii, castraveți, ardei gras, ceapă roșie, brânză feta, măsline, sare și oregano. În Italia: Calzone vegetarian: este un soi de pizza umplută cu legume, în funcție de preferința celui care gătește. Paste al Pesto: se pregătesc cu inele de ceapă, linguri de sos pesto, ulei de măsline, parmezan și sare. În Spania: Linte a la levantină: se pregătește cu linte, orez călit cu ceapă, piper, usturoi, condimente și ulei de măsline. Tortilla: este, poate, unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din lume, pregătit aproape la fel ca omleta, însă dres cu cartofi. Precizări: Vinetele, anghinarea, dovleceii, roșiile, legumele, ceapa, ciupercile, guliile, castraveții, dar și o varietate de verdețuri sunt servite proaspete, coapte, prăjite, prăjite în tigaie, la grătar sau piure. Iar iaurtul și brânza constituie, de asemenea, o componentă majoră a dietei mediteranene. În plus, imediata apropiere a Mării Mediterane oferă acces la fructe de mare proaspete, care sunt pregătite în foarte multe moduri, care mai de care mai apetisante, dar la fel de sănătoase.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 28 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : Secretele preparatelor din pește
Pagina a fost generata in 1.6737 secunde