Ansambluri turco - tătare din țară și din străinătate iau cu asalt Constanța la sfârșit de săptămână

602
Ansambluri turco - tătare din țară și din străinătate iau cu asalt Constanța la sfârșit de săptămână - db0a956cfd25f254a9361f90f63eaf7b.jpg

Articole de la același autor

Sfârșitul acestei săptămâni va aparține, în exclusivitate, dansului și cântecului turco - tătar. Constănțenii sunt invitați, vineri și sâmbătă, la o serie de manifestări organizate în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar.

Festivalul Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar a devenit o tradiție pentru Constanța. Astfel că, an de an, în luna septembrie, timp de două zile, străzile municipiului de la malul Mării Negre sunt luate cu asalt de ansambluri ale turcilor și tătarilor din diferite colțuri ale lumii. Manifestarea, organizată de UDTTMR, a ajuns anul acesta la ediția a XVI-a, ediție care se va desfășura în perioada 16 - 19 septembrie și care va avea oaspeți din Crimeea (două ansambluri), Turcia (cinci ansambluri), Kazahstan (un ansamblu), Bulgaria (două ansambluri) și, bineînțeles, România (ansamblurile filialelor UDTTMR și ale UDTR).
Ansamblurile vor ajunge joi, în Constanța, în prima zi având loc și întâlnirea cu organizatorii festivalului. Prima zi se va încheia cu un seminar dedicat etno-folclorului din spațiul turco - tătar.
Vineri, începând cu ora 10, va avea loc tradiționala paradă a portului popular turco - tătar. Ansamblurile participante la festival vor defila pe traseul Piața Ovidiu - Bd. Mircea cel Bătrân - Bd. Republicii - Consulatul Turc - Bd. Lăpușneanu - Casa de Cultură, periplul încheindu-se cu un scurt program artistic susținut pe platoul din fața Casei de Cultură. Potrivit programului, reprezentanții delegațiilor din străinătate se vor întâlni și cu reprezentanți ai autorităților locale, iar după amiază vor vizita sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România. Începând cu ora 17,00, pe scena Casei de Cultură vor evolua ansambluri autohtone, dar și din străinătate.
O paradă similară celei de la Constanța va avea loc sâmbătă, între orele 10,00 și 12,00 și la Medgidia, în timp ce la Constanța, la sediul UDTTMR, va avea loc o întâlnire între membrii conducerii Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni. Tot sâmbătă, între orele 17,00 și 21,00, pe scena Casei de Cultură din Constanța va avea loc spectacolul care va marca și închiderea festivalului, iar de la ora 22,00, tinerii vor fi invitați la un tradițional toplanti.
Festivalul Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar a devenit o tradiție atât pentru UDTTMR, care a promovat de ani buni dansurile, muzica și portul turco - tătare prin intermediul acestor manifestări, cât și pentru constănțeni, care au ocazia să cunoască obiceiurile specifice lumii turcice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Presenter nou de la Genius
Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Văd sunete! Sau aud imagini?
Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Pastila de natură
Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Prea puțin somn îi îngrașă pe copii
Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Rețete pentru pici
Pagina a fost generata in 2.7781 secunde