Ziua Independenței, sărbătorită la Muzeul "Callatis"

1496
1
Ziua Independenței, sărbătorită la Muzeul
Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia și Școala nr. 5 "Gala Galaction" Mangalia, organizează, astăzi, de la ora 11.30, la sediul muzeului callatian, o lecție deschisă cu tema: 9 Mai - Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Europei.
Directorul Muzeului "Callatis", cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menționat: "Cucerirea independenței naționale a devenit un obiectiv deosebit de important al românilor, mai ales după 24 ianuarie 1859, când Moldova s-a unit cu Muntenia. Prilejul cuceririi independenței a apărut pe fondul răscoalelor antiotomane din Balcani, declanșate în anul 1975. Rusia s-a implicat în derularea evenimentelor din Balcani, pentru a pune stăpânire pe strâmtorile Bosfor și Dardanele. Având ca scop ieșirea de sub stăpânirea Imperiului otoman, România s-a alăturat Rusiei în războiul ruso-turc desfășurat în anii 1877-1878.
În ziua de 9 mai 1877, Par-lamentul român a votat o moțiune prin care a proclamat independența României. Cu jertfa a peste 10.000 de oameni, România și-a cucerit ulterior independența pe câmpul de luptă. La Congresul de pace de la Paris, din vara anului 1878, Marile puteri europene au recunoscut independența României.
Dar ziua de 9 mai a rămas în istorie și ca Ziua Euro-pei. La 9 mai 1950, ministrul de eExterne al Franței, Robert Schuman, a propus planul care a stat la baza Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. În anul 1951, a fost semnat, la Paris, Tratatul de constituire a CECO, iar în anul 1957, au fost semnate tratatele care au instituit Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. În anii care au urmat, au avut loc mai multe valuri de aderare la Uniunea Europeană: primul în 1973, al doilea în 1981, al treilea în 1986, al patrulea în 1995 și al cincilea în 2004. România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007".
La activitate, sunt prezente trei clase de elevi, de la Școala nr. 5 "Gala Galaction", alături de care se vor afla înv. Dorina Florea, înv. Mona Biștea și înv. Adriana Dobre.
Despre Ziua Independenței de Stat a României și despre Ziua Europei le vor vorbi elevilor dr. Sorin Marcel Colesniuc și muzeograf Liliana Bădin. Tinerii vor putea vedea și câteva filmulețe și prezentări în PowerPoint.

Comentează știrea

Profu
9 mai 2012
9 Mai

Laudabil ce se face in cadrul Muzeului de Arheologie "Callatis" Mangalia, laudabil ce fac si unii dascali, de la catedra. Totusi, semnificatia este mult mai ampla, daca ne gandim numai la simplul fapt ca, in aceeasi zi, a capitulat Germania hitlerista (1945), punandu-se capat unui macel imens. In aceeasi zi, unele scoli (Liceul constantean "Lucian Blaga") omagiaza mari personalitati ale culturii noastre, precum George Cosbuc (m. 9 mai 1918) sau Lucian Blaga (n. 9mai 1895). O mica eroare s-a strecurat in text, anul declansarii rascoalelor balcanice antiotomane, fiind 1875, nu 1975. Felicitari, asadar, celor care nu-si precupetesc timpul si harul, sarbatorind astfel de evenimente istorice !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3041 secunde