Zece directori fac recurs la sentința de majorare a salariilor colegilor

2712
Zece directori fac recurs la sentința de majorare a salariilor colegilor - 75d53bf293d408af7b924f22e653c6a6.jpg

Articole de la același autor

La ultima conferință de presă ce a avut loc la Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar - filiala Constanța, Emilian Avramescu, consilierul juridic, a dorit să-și exprime public dezamăgirea
vizavi de comportamentul unor directori de unități de învățământ care, deși s-au aflat în capul listei reclamanților atunci când s-a formulat în instanță plângerea cu privire la neaplicarea Legii nr. 221/2008, de majorare a salariilor cadrelor didactice, acum depun recursuri.
Discuția a plecat de la faptul că protestul prelungit al profesorilor de la Buzău a creat un precedent, aceștia obținând promisiunea că li se vor recunoaște sentințele în instanță cu privire la aplicarea Legii 221/2008. Promisiune urmată, conform zvonurilor care circulă în mediile sindicale, de o indicație a lui Gabriel Ispas, juristul Minis-terului Educației, prin care acesta sugerează aplicarea hotărârilor judecătorești numai pe șase luni.
La ora actuală, circa 120 de unități școlare constănțene au obținut sentință judecătorească de aplicare a acestei legi.
"Noi nu suntem foarte departe de situația Buzăului. În momentul de față, responsabilitatea cade în curtea directorilor de unități de învățământ. Ei sunt cei care ar trebui, în urma pronunțării favorabile a instanței, să facă această încadrare la salarii majorate de la 1 ianuarie 2010.
Inspectoratul Școlar a fugit din aceste procese și a făcut tot ce a putut să nu mai fie parte. Practic, spălându-se pe mâini de această vină, acum a rămas în sarcina directorilor și a consiliilor locale să pună în aplicare aceste hotărâri judecătorești. Dacă directorii au întradevăr responsabilitatea funcției, trebuie să refacă încadrările conform noii legi", afirma juristul Avramescu.
Din păcate, mulți dintre cei care s-au pus în fruntea reclamanților pe tabelele cu împuterniciri, acum au reformulat recursuri. "Acei directori sunt și reclamanți și au formulat și recurs împotriva acelor hotărâri prin care ei înșiși au câștigat salarii majorate. Și aceasta pentru că așa li s-a suflat în ureche! Este un exercițiu de moralitate. Oare chiar să fie simple slugi ale Inspectoratului Școlar?", se întreabă același consilier.
Printre cei despre care liderii sindicali au auzit că ar intenta recurs s-ar afla Gabriel Stratenie, director la Școala nr. 36 "Dimitrie Știubei", prof. Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu program sportiv "Nicolae Rotaru", prof. Daniela Boskoff, director al Liceului Teoretic "Traian", sau Viorel Ceoriceanu, director la Școala cu clasele I-VIII nr. 18 "Jean Bart".
De ce s-a ajuns la această situație ne-a explicat Ion Popescu, vicepreședinte al SLSIP Constanța. Acești directori nu fac recurs împotriva legii, ci împotriva perioadei de recalculare a sumelor restante. Întrucât dacă hotărârile sunt definitive, executorii și irevocabile de la 1 octombrie 2008 până la 31 decembrie 2009, atunci salariul de la 1 ianuarie 2010 ar trebui să fie acela calculat în ultima lună a lui 2009, conform Legii unice de salarizare nr. 330.
Pericolul este ca, în cazul în care perioada va fi micșorată printr-un recurs, sentințele să rămână irevocabile cu salarii majorate în unele cazuri pe 15 luni și în altele doar pe șase luni. Și astfel cadrele didactice din România vor avea două sisteme diferite de calcul al salariilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3998 secunde