De vorbă cu prof. univ. dr. Olga Duțu

Valorile învățământului în comunism și respectul față de dascălul de azi

2429
16
Valorile învățământului în comunism și respectul față de dascălul de azi - olgadutu341384697972-1384726056.jpg

Articole de la același autor

Când ai în față un dascăl constănțean de valoarea prof. univ. dr. Olga Duțu, spațiul tipografic este din capul locului "zgârcit", deloc ofertant. O discuție extrem de interesantă, o șansă de aducere-aminte a valorilor învățământului din perioada comunistă, raportate la libertățile prost înțelese de astăzi.

Din CV-ul său impresionant mai inedit ni s-a părut faptul că, deși a fost olimpică națională la fizică, prof. univ. dr. Olga Duțu a absolvit Facultatea de filologie a Universității București și este deținătoare a unui doctorat în comunicare - psiholingvistică, sub îndrumarea dr. docent Tatiana Slama Cazacu.

- Ați avut șansa de a activa în toate treptele învățământului românesc.

- Într-adevăr, am început să predau în școli gimnaziale, apoi la Liceul nr. 4 și apoi 10 ani la Liceul Pedagogic. Acolo, practica pedagogică m-a pus în contact cu învățământul preșcolar și cu cel primar, fiind profesor metodist și coordonând practica pedagogică a elevelor cu care mă mândresc astăzi, unele dintre cele mai bune învățătoare din județul nostru. Apoi, timp de 10 ani, începând cu 1979, am activat, în calitate de inspector general, la Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Un an am fost inspector general în Ministerul Educației, după care am revenit și mi-am încheiat activitatea la Liceul Pedagogic, fiind apoi solicitată să organizez centrul Constanța al Universității "Spiru Haret".

- Ce diferențiază perioada comunistă a ISJ de actuala perioadă marcată grosolan de politic?

- Nu era deloc ușor atunci, pentru că trebuiau respectate anumite rigori care contraziceau normele democratice ale existenței. Trebuia să executăm la comandă, iar cele mai apăsătoare erau campaniile agricole, în care erau mobilizați toți elevii, de la gimnazial la liceal, nu mai vorbim de studenți, armată, muncitori, funcționari. Dar probabil a fost spre binele economiei, pentru că se culegea de pe câmp ce trebuia și era contribuția noastră voluntară, dar care nu era percepută așa. Astăzi, tinerii sunt educați în spiritul voluntariatului în toată lumea, dar ce se întâmpla înainte de 89 era o activitate obligatorie. Am însă colegi și foști elevi care își amintesc cu nostalgie despre acea perioadă.

- Era ceea ce numim astăzi socializare?

- Da, acceptată și așteptată de cele mai multe ori, pentru că erau și momente de deconectare, de cunoaștere reciprocă, dar și a naturii și a zonelor etnografice și istoriei din Dobrogea.

În schimb, efortul cadrelor didactice și al copiilor era foarte mare apoi, pentru că primul trimestru era afectat de comprimarea aceasta. Cadrele didactice și-au făcut datoria și se pare că produsul școlii din perioada aceea, validată în activitatea oamenilor maturi de astăzi, este în favoarea seriozității, responsabilității și a profesionalismului lor.

- De ce credeți că s-a diluat, chiar spre anulare, respectul față de omul de la catedră?

- Nu e bine să generalizăm. Depinde de prestigiul profesional al cadrului didactic, pe care și-l dobândește prin atitudinea sa, prin pregătirea sa, prin înțelegerea relației interumane profesor-elev și pe care și-o clarifică din prima clipă când a intrat în clasă. Asta nu se negociază în timp. Copilul te citește foarte ușor, din primele minute, înțelege cu cine are de-a face și îl va respecta pe omul acela care a știut să-și impună și să-și câștige în continuare respectul.

Nenorocirea apare când se complică tipul acesta de relație cu lipsa de motivație pentru învățare. Faptul că s-a renunțat la școlile profesionale, în care erau incluși copii care nu aveau apetit pentru studiu teoretic și să facă eforturi intelectuale excepționale ca să finalizeze cu brio un liceu teoretic. Ei au nevoie să fie dirijați și către meserii benefice pentru ei, care le asigură integrare și satisfacții materiale. Copilul care intră cu media 3 în clasa a IX-a nu are cum să ajungă la media 5 nici până la Bacalaureat. Poate a fost bun dușul acesta foarte dureros al eșecului la Bacalaureat a peste 50% din promoții cu consecințe imediate și pentru copilul care a înregistrat eșec, dar și pentru societate, pentru învățământul superior. De fapt, diminuarea numărului de tineri care doresc să se formeze și printr-o treaptă superioară se datorează condițiilor economice. Sunt tineri care au absolvit chiar și două sau trei facultăți și nu-și găsesc de muncă. Deci diploma se devalorizează, pentru că ea nu garantează succesul social.

- Sunteți de acord că se dau mult prea ușor notele de 10?

- Este o altă greșeală a sistemului. Tot ce se întâmplă negativ se datorează unor greșeli ale sistemului, unor succedări de reformare a învățământului de toate treptele fără să beneficieze de o lecție excepțională pe care a dat-o cel mai mare ministru ale învățământului, la sfârșit de secol XIX început de secol XX - Spiru Haret. Care cu o încăpățânare de invidiat a reușit să elaboreze un sistem de legi ale învățământului și deși se alternau guvernările conservator-liberal a stabilit o școală românească de la grădiniță la doctorat logică și eficientă. Ce e bun acum i se datorează lui ca structuri, ca metodologie. Miniștrii veniți politic, puțin legați de școală, nu au reușit să înțeleagă acest mare beneficiu.

Greșesc cadrele didactice când nu sunt suficient formate și chemate pentru învățământ. Trebuie să ai un har ca în oricare artă pentru că meseria de dascăl este și o artă, nu numai o profesie.

Dar ține și de nivelul de cultură și motivare a familiei pentru a avea un copil și a-l forma așa cum trebuie. Și tu, ca părinte, trebuie să-l formezi cum trebuie, în spiritul respectului față de sine însuși, față de părinte și implicit față de ceilalți, intrând acolo și profesorul. Opulența și ușurința cu care au parvenit foarte mulți le-au deformat idealul de viață centrat doar pe bunuri materiale, ca emblemă a statutului economic, în locul vieții spirituale, care e bogăția cea mai mare a omului.

- În vremea comunistă, salariile profesorilor erau mai bune decât acum?

- Pentru că era o societate concepută în mod egalitarist, diferențele de leafă între categorii socio-profesionale nu erau mari. Prețurile și piața îți permiteau la data aceea să-ți faci o casă în rate să-ți iei o mașină în rate să faci două concedii munte-mare cu doi-trei copii. Adică se ajunsese la un nivel unde nu simțeam diferențe flagrante de statut economic între diversele categorii. Probabil și aceasta era o sursă a respectului, pentru că azi distruge invidia, care se transformă în ură de la nivelul copilului complexat că vine colegul lui cu nu știu ce mașină și nu știu ce haine de firmă și smart-uri. Era o societate care te concentra pe ce aveai de făcut fără să urmărești ce face unul sau celălalt. Astăzi este societatea concurenței și a competiției pe toate planurile. 

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Hanibal
18 noiembrie 2013
societatea concurentei si competitiei?

Este evident ca dna Dutu a dorit sa manifeste o anumita rezerva in declaratiile sale,o anumita prudenta pe care o intelegem.Ultima fraza,avand in vedere situatia reala actuala din Romania,daca ar fi fost formulata altfel,ar fi spus ceea ce stim toti:Astazi societatea este societatea politicianismului incompetent,demagog si rapace.Referindu-ne doar la invatamant,deducem din declaratia dnei Dutu ca ar fi vrut sa ne spuna mai multe,si anume ca astazi,in perioada capitalismului si politicianismului salbatic,copiii de la sate nu numai ca nu au acces la studii superioare,dar nici macar pe cele elementare nu le mai pot urma in conditii normale.Si ceilalti elevi proveniti din mediul urban ce sa invete si pentru ce, cand ei stiu ca viitorul lor este acela de a fi vanzatori la mall-uri.Pe seama cui sa punem absenteismul si slabele rezultate din scoala?Unde sunt intelectualii si oamenii de stiinta de cultura capabili sa reformeze cu adevarat invatamantul romanesc?Lipseste selectia,sporesc inegalitatile sociale si se adanceste prapastia dintre elevii saraci si cei bogati care vin la scoala cu "nu stiu ce masina si cu nu stiu ce haine de firma".Acestia sunt un soi de viermi de matase care sunt hraniti cu frunzele cele mai bnune,dar in loc de matase nu produc decat bale otravitoare cand ajung de tineri in politica pe banii statului si a parintilor imbotatiti din furt.Chir si tinerii bogati,de exceptie,cu studii solide,ce au facut pentru invatamantul romanesc,fara sa mai vorbim de alte domenii?Si putem duce analiza pana in panzele albe dar este inutil.Pana cand nu vom scapa de politicianism,nu sunt sanse de mai bine in nici un domeniu de activitate.Si pentru asta nu este nevoie de "vointa politica" ci de "vointa populara" care este incapabila sa se manifeste si da dovada de o lasitate criminala.Toti politicianistii de astazi,fara exceptie sunt facuti din aceesi faina si vinovati in egala masura,unii fiind vinovati prin faptele lor si altii prin complicitatea pasiva sau activa.Societatea noastra, invatamantul,si toate celelalte nu pot fi mai bune decat suntem noi.

x
18 noiembrie 2013
xx

Respectul, nu mai exista in scoli de mult timp. Sunt prea multi parintii care lasa pur si simplu raspunderea educatiei totale, scolii si profesorilor. Le insufla de mici ideea ca ei sunt buricul pamantului si de acolo incepe tragedia. Unii parinti sunt chiar jegosi, copiii lor asemenea, apoi reprosuri ca nu a facut scoala din ei staruri, desi ei asa se imaginau. Sa mearga cine nu crede prin liceele si scolile medii sau sub media celor de top, sa asiste la ore sa vada cum se comporta copiii, se va convinge singur/ă.

Margareta
18 noiembrie 2013
respect

Am fost eleva acestei doamne profesor, la scoala generala nr 1, din Constanta si am ramas cu multe cunostinta de gramatica si literatura, predate de dumneaei. Va multumesc, doamna profesor !

Nu conteaza
18 noiembrie 2013
Viata lunga si multa sanatate

Ce poti spune la adresa unui titan al invatamantului romanesc si, din fericire constantean ?....se poate compara de exemplu doamna prof.univ.dr.Olga Dutu cu reprezentanta PDL fosta " general " in ISJ, doamna prof.dr. Aliss Andreescu ?..se poate compara inteligenta cu masacrul politic generat de Aliss ?...cu urmari deosebit de grave pentru intreg corpul profesoral, doar pentru ca a detinut, e drept, pentru putin timp, puterea politica a invatamantului constantean ?...Se poate compara clanul Purcarea cu doamna prof.univ.dr. Olga Dutu ?...Nimeni si nimic nu-i poate sta in fata tocmai datorita calitatilor exceptionale de dascal profesionist si ultraperformant, un foarte bun manager, echidistant si puternic echilibrat . Sa nu-i uitam si pe cei doi frati ai domniei sale care sunt la fel de performanti in societatea civila constanteana, deci, in concluzie, urez multa sanatate si fericire acestei familii de mare onoare care lumineaza intelectualitatea constanteana. Viata lunga, fericire si multa sanatate !

Ana Pauker
18 noiembrie 2013
o securista

si o comunista tovarasa asta...

Nu conteaza
18 noiembrie 2013
Te-a securizat pe tine ?...

Ce băăă, te-a securizat pe tine ?......

Răspuns la: o securista
Adăugat de : Ana Pauker, 18 noiembrie 2013
si o comunista tovarasa asta...
tiffany cyber monday deals
19 noiembrie 2013
tiffany cyber monday deals

Great clear (not rather lukewarm) faucet h2o in addition to a clean up washcloth. tiffany cyber monday deals http://www.quit--smoking.us/tiffany-cyber-monday-deals.html

Dan
19 noiembrie 2013
baba cu tupeu

Obesrv ca turnatorii, securistii si comunistii nu vor sa faca pasul inapoi nici la aproape 24 de ani de la momentul 89. Tovarasa Dutu mai si vorbeste despre nostalgia unora dupa vremurile vechi. Chiar nu-si mai aminteste nimeni de atmosfera de teroare impusa in inspectorat de aceasta activista?

black friday de verdade
21 noiembrie 2013
black friday de verdade

Drug check me, blood test me, heck occur reside with me to get a week and find out how challenging it can be to acquire by appropriate now. black friday de verdade http://www.ohwistha.ca/blackfridaydeals/black-friday-de-verdade.html

black friday sale
21 noiembrie 2013
black friday sale

Lambert's mysterious sexuality can be a turnoff amongst musicbuyers, who might gobble up extra CDs in the more macho Allen. That can give Allen a vastly larger admirer base in addition to a substantially larger, longer career for the duration of which he could acquire tons additional industry awards. black friday sale http://www.web-hosting-report.com/blackfriday/black-friday-sale.html

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Octombrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Profesorii ies în stradă!
Pagina a fost generata in 0.5722 secunde