Un Coran foarte vechi, prezentat la Muzeul Callatis

1089
1
Ieri, a avut loc vernisajul expoziției temporare "Tradițiile și obiceiurile tătarilor din Dobrogea", ocazie cu care directorul muzeului, Sorin Marcel Colesniuc, și-a manifestat intenția de a organiza în muzeu un spațiu destinat comunității musulmane din Dobrogea. 


Un vechi Coran scris în limba arabă a fost prezentat de imamul Halil Ismet, pe lângă obiectele de cult din cadrul expoziției, care a și explicat cum se fac rugăciunile la musulmani. În final, a subliniat că, în Dobrogea, tătarii și turcii au conviețuit foarte bine cu românii și că își dorește, ca și în viitor să fie la fel.

La deschiderea expoziției, a fost prezentă și cea mai vârstnică reprezentantă a etniei tătare din Mangalia, Iip Șucurie, în vârstă de 93 de ani, care a adus și ea câteva obiecte pentru expoziție. La finalul vernisajului, câțiva tineri au recitat poezii în limba tătară.

Expoziția este deschisă până pe 13 decembrie, când Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia și Filiala Mangalia a UDTTMR, cu sprijinul Primăriei Municipiului Mangalia, vor organiza o nouă activitate culturală dedicată Zilei Tătarilor din România. 


Comentează știrea

dogan iusuf
4 noiembrie 2012
homer

dece trebuie un lipovean hahol sa prezinte cea mai veche copie a Coranului in Dobrogea?Nu exista un musulman sa vorbeasca despre asta?Daca nu exista se vor ivi intre tineri.Acestia sa-si bage in cap ce a zis un tatar din Asia Centrala,obosit de grecii lui Homerde care suntem saturati cu totii la TV,etc..Ala din Samarcannd i-a raspuns:voi n-aveti istorie antica si va agatati de greci legitimandu-i prin Homer,avem covoare aici mai vechi decat Iliada si Odiseea.Nu orice dobitoc vine si spune unuia din Asia Septentrionala ce inseamna sa fii turcoman-turanian ridicandu-se pe sine si neamul lor de iloti.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0908 secunde