Tupeu sau normalitate? Liderii elevilor cer burse mai mari pentru rezultate la examenele naționale

579
3
Tupeu sau normalitate? Liderii elevilor cer burse mai mari pentru rezultate la examenele naționale - fondeleviclasa25-1457877935.jpg

Articole de la același autor

Forțându-și parcă norocul, la doar câteva luni de la aprobarea de către Consiliul Local a acordării de burse elevilor constănțeni, după ce ani la rând fostul primar s-a opus cu dispreț acestei prevederi legale, Asociația Elevilor din Constanța revine cu o nouă solicitare, de mărire a acestor sume.

Culmea este că această asociație este de părere că o valoare crescută a bursei va încuraja elevii să învețe și va ajuta la îmbunătățirea performanțelor acestora la examenele naționale. Și iată ce aduc argument: "Un exemplu concret conform căruia rezultatele la examenele naționale sunt direct proporționale cu implicarea autorităților locale îl reprezintă municipiul Cluj-Napoca, unde valoarea unei burse de merit este de 90 lei, iar cea a unei burse de performanță de 120 lei", se arată în comunicat.

L-am întrebat pe Alexandru Manda, liderul AEC, de ce nu propune mai bine ridicarea mediei la bursele de merit de la 8,50, unde se situează o puzderie de elevi, la media 9.

"Într-adevăr, pentru bursele de merit, condițiile generale de acordare permit ca majoritatea elevilor să primească bursă, fiind necesară o medie generală de minim 8,50, astfel nemaiexistând dorința de autodepășire, care stă și la bază ideii de acordare a burselor de merit. Astfel, pentru a accede la bursa de merit, considerăm că ar fi necesară o medie generală de minim 9, acest lucru forțându-i pe elevi să își crească performanța școlară, dacă vor să aibă parte de bursă. Condițiile generale de acordare sunt stabilite prin ordin de ministru, neintrând în sfera autonomiei locale. În prezent, Consiliul Local este obligat să acorde burse pentru toți elevii care îndeplinesc criteriile din OMECTS 5576/2011", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele AEC.

Pe de altă parte, am auzit chiar voci de consilieri locali care afirmau că solicitarea ar putea fi catalogată "strategică", mai ales că suntem în preajma alegerilor și unii dintre elevi au drept de vot, ca să nu mai spunem că și părinții ar putea fi… impresionabili.

Ce vor elevii

Cuantumurile stabilite în luna octombrie sunt de: 25 lei/lună - bursa de merit, 25 lei/lună - bursa de studiu, 75 lei/lună - bursa de ajutor social, 100 lei/lună - bursa de performanță.

Asociația Elevilor din Constanța este de părere că valoarea unei burse trebuie stabilită raportat la salariul minim pe eco-nomie, de aceea propune ca valoarea bursei de merit și a celei de studiu să fie 5% din salariul minim pe economie, cea a bursei de performanță - 10%, iar bursa de ajutor social - 15%.

Raportat la salariul minim pe economie aprobat pentru anul 2016, care va intra în vigoare la 1 mai, cuantumurile propuse de AEC, în valoare absolută, sunt: 62,5 lei - bursa de merit și bursa de studiu; 125,00 lei - bursa de performanță și 187,5 lei - bursa de ajutor social.

Conform calculelor elevilor, cuantumurile propuse mai sus necesită un efort bugetar de aproximativ 5 milioane lei pentru anul 2016. În prezent, în bugetul municipiului, pentru fondul de burse este alocată suma de 3 milioane lei, fiind necesară creșterea acestuia cu 2 milioane lei, lucru cerut de AEC și la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul dezbaterilor pe marginea bugetului municipiului Constanța. 

Comentează știrea

anonim
13 martie 2016
Simona Anghel

Eu jurnalist mai neprofesionit decat Simona Anghel n-am mai vazut in viata mea. Nu stiu de ce va mai tin angajata, doamna!

dementza
14 martie 2016
scoala

elevii sa invete pentru ei, nu pentru bursa=bani, se pun note prea mari si nivelul lor de pregatire este slab, scoli profesionale si media minima pentru liceu 6, parintti sa se intereseze de elevii lor ca parinti, fara amenintari.

Ana
15 martie 2016
Burse?

De cand se dau burse?? La unele scoli nici nu s-a auzit de asa ceva. Da, sunt multe medii umflate. Vedeti discrepanta dintre medii si simulari la Evaluare. Unii au acele medii pe merit( cei care nu se numara printre favoriti)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4696 secunde