Traseu istoric refăcut prin cărți poștale, la Muzeul de Artă

1047
Traseu istoric refăcut prin cărți poștale, la Muzeul de Artă - 88dc6aff105a14cb76f8cde8ddce74e2.jpg
Muzeul de Artă Constanța găzduiește, în această perioadă, expoziția cartofilă de vară a Asociației Filateliștilor "Tomis" și a Filialei Dobrogea a Carto-Clubului Român.
Printre expozanți se numără Gabriel Octavian Nicolae (președintele Asociației Filateliștilor "Tomis" și vicepreședintele Carto-Clubului Român, Filiala Dobrogea), Oana și Radu Cornescu, George Stănescu, Victor și Daniel Codreanu, Monica Alexan-drescu, Cristian Baias și Virgil Moroianu, unii dintre ei fiind premiați pe plan național și internațional.
Colecțiile ilustrează momente importante din istoria României, imagini ale celor mai importante clădiri din Dobrogea, etniile care conviețuiau pe acest teritoriu, dar și secvențe pitorești ale zonei tomitane.
Astfel, vizitatorii muzeului sunt întâmpinați de colecțiile: "Evoluția navelor", aparținându-i lui Virgil Moroianu, "Navigația dunăreană pe sectorul românesc Baziaș-Marea Neagră până în anul 1940", a lui Daniel Codreanu, colecția înfă-țișând prizonierii de război din lagărele rusești, din perioada 1914-1921, aparținându-i lui Daniel Codreanu, "Art Nouveau în ilustrate de epocă" este colecția Monicăi Alexandrescu, iar arh. Radu Cornescu îi aparțin colecțiile de cărți poștale intitulate "Vâlcov - Veneția Deltei Dunării" și cea "Pe urmele General -Feldmareșalului von Meckensen în România.
De asemenea, mai pot fi admirate colecțiile dr. ing. George Stănescu - "Piața Independenței - Ovidiu", a Oanei Cornescu - "Toate-s vechi și nouă toate", care prezintă câinii vagabonzi - le chiens de rue - imortalizați pe cărțile poștale de epocă, precum și colecția intitulată "Războiul româno-bulgar", aparținându-i ing. Cristian Baias. Gabriel Octavian Nicolae realizează o trecere în revistă a viticulturii românești prin colecția "Cântare viței de vie", în timp ce ing. Gheorghe Stănescu prezintă o colecție la fel de interesantă, care tratează etniile din Dobrogea, precum și porturile populare ale acestora.
Sub motto-ul "Dobrogea este copilul cel regăsit Țării Românești. Cuprinsurile ei sunt evo-catoare prin trecut și scumpe prin jertfa din zilele noastre" (Ion Adam, Constanța Pitorească, 1908), Gabriel Octavian Nicolae aduce o altă colecție în fața pasionaților de cartofilie - "De prin Dobrogea culese", în care prezintă clădiri importante din Dobrogea, străzile Constanței, dar și imagini pitorești, cum ar fi cea reprezentându-i pe plantatorii de tutun din Isaccea. Tot Gabriel Octavian Nicolae este posesorul colecției "Printre sute de catarge" - o suită de cărți poștale oglindind istoria navelor de război ale marinei regale, serbările mării și diverse evenimente marine.
"Expoziția demonstrează că zona noastră e o placă turnantă a Europei, că aici se amestecă Orientul cu Occidentul, scoțând în evidență trăsăturile și individualitatea acesteia. Expoziția ne amintește, o dată în plus, ce datorie avem față de înaintașii noștri și cum ar trebui să îi onorăm", a spus dr. Doina Păuleanu, direc-torul Muzeului de Artă.
Expoziția este deschisă publicului timp de două săptămâni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8989 secunde