Tradițiile dobrogene, reînviate la Muzeul Callatis

148

Articole de la același autor

Meșteșugurile și tradițiile culturale din Dobrogea vor fi reînviate la Muzeul Callatis din Mangalia, astăzi, începând cu ora 11, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP).

În instituțiile muzeale din întreaga țară, în luna sep-tembrie, se derulează diverse activități culturale prilejuite de cea de-a XXIII-a ediție a ZEP. Inițiate, în anul 1985, de către Consiliul Europei și Comisia Europeană, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost marcate în România, pentru prima dată, în anul 1992. Consiliul Europei a propus ca temă pentru acest an "Patrimoniul tehnic și industrial", iar în România s-a stabilit ca titlul evenimentelor organizate în 2015 să fie "De la meșteșug la industrie - patrimoniul tehnic și industrial din România".

În acest context, Muzeul "Callatis", din cadrul Complexului Cultural "Callatis" din Mangalia, va readuce în atenția celor interesați de istorie, tradiții și obiceiuri, îndeletnicirile tradiționale dobrogene și măiestria meșterilor creatori de patrimoniu cultural material.

Cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului "Callatis", ne-a declarat că vor fi promovate valorile culturale dobrogene și este vorba de Octavian Manu, președintele Asociației "România - Dacia Casa Noastră" și sculptorul popular Marin Bălan, cel care a înființat Muzeul de Artă Populară din comuna Pecineaga.

La Muzeul "Callatis", iubitorii de artă vor putea admira creații, confecționate din ceramică, dar și pielărie. Totodată, sculptorul popular Marin Bălan își va prezenta lucrările realizate din lemn. Artistul este cunoscut mai ales pentru poarta pe care a sculptat-o la intrarea în muzeul din Pecineaga, alcătuită din 27 de scânduri, pe care a sculptat figuri ale țăranilor din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

La evenimentul cultural, organizat la sediul Muzeului "Callatis", vor participa oameni de cultură și elevi ai celor trei licee din Mangalia. Alături de ei, sunt așteptați la muzeu toți cei interesați de istorie, cultură și meșteșugurile tradiționale dobrogene. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Septembrie 2015
Stire din Politică-Administrație : Invitație la Zilele Orașului Mangalia
Pagina a fost generata in 0.6513 secunde