"Tomisul Cultural" - o revistă literară de excepție

648
2

Articole de la același autor

Într-o vreme în care literatura de calitate este înlocuită cu frânturi de lectură postate pe toxicul internet, la Constanța, scriitorul Iulian Talianu se încăpățânează să editeze, de data aceasta cu sprijinul Comunității elene ELPIS din Constanța, o revistă cultural-literară de o reală valoare intelectuală, tipărită în condiții grafice deosebite la Editura Dobrogea. "Refuz să cred că nu mai este nevoie de literatură și de cultură, în general, în spațiul pontic, pentru că am ajuns să umblu cu «pălăria în mână» pentru a edita această revistă. Tocmai de aceea, aș dori să mulțumesc, și pe această cale, Comunității Elene pentru deschiderea către actul cultural de care a dat dovadă", a declarat cu vădită tristețe mentorul "Tomisului Cultural".

Ultimul număr, al șaselea, doar ce a fost scos de sub tipar și între coperțile lui cititorul poate descoperi texte în premieră. Cum ar fi, spre exemplu, piesa de teatru "Memoria cârpelor de șters pe jos", aparținând lui Matei Vișniec și a cărei premieră va putea fi vizionată pe scena Teatrului de Stat chiar luna aceasta.

De asemenea, reputatul profesor pensionar de limba și literatura română de la Liceul Teoretic "Traian", Ilie Cileagă, semnează cro-nica literară pe marginea poeziei Ilenei Mălăncioiu.

În paginile de istoria culturii, directorul onorific al revistei - Petre T. Frangopol îl intervievează pe Gheorghe Chivu, renumit filolog în cadrul Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al Rosetti", legat de "Rolul cărții vechi în cultura națională".

Iulian Talianu semnează un interviu cu romancierul Nicolae Stan, iar istoricul Constantin Cheramidoglu descrie o filă din bogata istorie a Dobrogei.

Grafica revistei pe care o puteți găsi la sediul Comunității elene ELPIS este semnată de Sorina Cazacu, iar ilustrația revistei Livia Ante și Dorina Țăranu.

Comentează știrea

Senior
6 februarie 2016
Agora

Rog redacția sa se intereseze înainte de a afirma ca acest mirific oraș e întesat de internet. Exista de mulți ani o revista de cultura și dialog interdisciplinar , care apare trimestrial sub egida Fundației Culturale "Sorin Tudor" Constanța , Agora. Aveți idee de acest fapt, Simona Anghel? !

Senioare
6 februarie 2016
Misoginism macho?

Mai puțină patimă, noi, damele, suntem la sensibile și chiar nevricoase: ambele publicații sînt valoroase, iar cei doi ostenitori (și mai sînt și alții pe lîngă domniile lor), oamenii de cultură Iulian Talianu și Costache Tudor, numai să continue în a le crea la același nivel ideatic și intelectual...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4562 secunde