Ștergare românești expuse la Muzeul de Artă Populară

2017
Ștergare românești expuse la Muzeul de Artă Populară - 907f872fe100d37c2fd9a9a1a616dc54.jpg

Articole de la același autor

Iubitorii artei tradiționale românești mai pot vizita, până la 15 octombrie, expoziția "Ștergarul românesc", deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța, având posibilitatea să admire piese de mare valoare din patrimoniul muzeal.
Ștergarele din Maramureș, Moldova, Argeș, Bihor, Țara Zarandului sau Dobrogea au diverse funcționalități - acoperirea merindelor, decorarea interi-oarelor țărănești tradiționale, ceremoniale, obiceiuri, rituri, dar și pentru vestimentația femeilor. "Expoziția pune în evidență tipologia ștergarului românesc, materialele și tehnicile de țesătură, procedeele de ornamentare - tehnica alesului și brodării -, originalitatea și diversitatea motivelor decorative realizate pe ștergare", a spus muzeograful Ioana Tömpe.
Măiestria meșterilor tradiționali din diferitele zone etnografice ale țării rezidă în tehnica de realizare a acestor piese, fapt pus în evidență prin expoziția "Ștergarul românesc".
Sunt prezentate, de ase-menea, modalitățile de expunere a ștergarului românesc în diferite zone etnografice din țară: pe grindă, culme sau rudă (în Transilvania), pe pereții casei, dispuse sub formă de fluture sau coadă de rândunică (în Muntenia, Oltenia și Dobrogea) sau încadrând fereastra casei, icoanele țărănești pictate pe sticlă sau lemn, blidele și ulcioarele din lut (în Transilvania și Moldova).
În expoziție se regăsește și un repertoriu complet de motive decorative, de la cele foarte vechi - geometrice și stilizate, la cele figurative și realiste - florale, animaliere și antropomorfe, specifice civilizației românești tradiționale, agricole și pastorale.
Așa cum ne-a spus Ioana Tömpe, ștergarele care fac parte din recuzita ritualurilor de nuntă, a zestrei fetelor de măritat și darurilor de nuntă constituie o categorie specială: "Aceste piese se remarcă datorită bogăției și varietății decorului și exprimă priceperea, imaginația și ingeniozitatea creatorilor lor".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 22 Septembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Se redeschid cercurile Palatului Copiilor
Pagina a fost generata in 2.6092 secunde