Târgul estival de carte de la Mangalia. Seară culturală dedicată istoriei

192

Articole de la același autor

Două volume științifice au fost lansate, la sfârșitul acestei săptămâni, în cadrul Târgului estival de carte de la Mangalia "Carte la nisip" . Este vorba despre "O istorie a orașului Cernavodă", scrisă de jurnalistul Adrian Cârlescu și cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc și "În amintirea unui istoric român - Nicolae Ciachir", coordonată de prof. dr. Nicoleta Ciachir și cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Volumul "În amintirea unui istoric român - Nicolae Ciachir" este dedicat prof. univ. dr. Nicolae Ciachir, cu prilejul împlinirii unui sfert de secol de la înființarea Asociației de Balcanistică și Slavistică din România (Nicolae Ciachir fiind fondatorul Asociației) și a subliniat faptul că dintre cei 83 de colaboratori ai volumului 15 sunt istorici constănțeni, astfel că o anumită parte din carte se referă la istoria Dobrogei.

Nicoleta Ciachir a făcut o succintă prezentare a volumului omagial, evocând amintirea tatălui său și aducând mulțumiri colaboratorilor. Ea și-a exprimat satisfacția că a reușit să realizeze un volum de studii științifice cosmopolit, în care sunt incluse materialele trimise de istorici, filologi și jurnaliști din: Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Polonia, Ucraina, Germania, Italia și, bineînțeles, România.

În partea a doua a manifestării a fost prezentat volumul "O istorie a orașului Cernavodă", autorii lucrării, Adrian Cârlescu și Sorin Marcel Colesniuc, insistând pe faptul că istoria orașului Cernavodă nu putea fi scrisă altfel decât în contextul istoriei Dobrogei, astfel că în carte există numeroase informații despre istoria teritoriului din Dunăre și Marea Neagră. De asemenea, autorii au menționat că volumul a apărut la inițiativa primarului de anul trecut al orașului Cernavodă, prof. Gheorghe Hânsă, care a dorit să promoveze istoria Cernavodei și obiectivele turistice din apropierea orașului și a susținut financiar, din bugetul local, apariția volumului.

După lansările de carte, interpretul și cantautorul Radu Crăciunescu a susținut un concert de muzică folk. Au fost prezenți la eveniment: specialiști în istorie, filologi, profesori universitari, cercetători științifici și oameni de cultură din județul Constanța, dar și din țară, unii dintre ei fiind colaboratori la cel de-al doilea volum, ieșit de sub tipar în urmă cu doar câteva zile. La seara culturală dedicată istoriei a participat și o delegație din Șabla (Bulgaria), condusă de dr. Iordanka Stoeva, consilier în administrația locală a orașului Șabla.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7513 secunde