De vorbă cu părintele Marius Moșteanu

Superstițiile legate de Rusalii, îmbinare de tradiție păgână și creștină

14566
8
Superstițiile legate de Rusalii, îmbinare de tradiție păgână și creștină - fondsuperstitiirusalii-1466090411.jpg

Articole de la același autor

În acest week-end, creștinii prăznuiesc Sâmbăta Morților, dar și Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile) și Sfânta Treime.


Dacă la Moșii de vară gospodinele respectă rânduiala împărțelilor pentru sufletele morților din neam, la Rusalii se vorbește deja despre o îmbinare de tradiție păgână și creștină în același timp, despre care am vorbit cu părintele paroh Marius Moșteanu, de la Biserica "Sfântul Nicolae Vechi"

- Unde își au geneza pericolele ce însoțesc Rusaliile?


- Dacă lumea teologică vorbește despre coborârea Duhului Sfânt, totuși ea în popor este cunoscută sub denumirea de Rusalii. Ele reprezintă o etapă foarte importantă în istoria bisericii, fiind momentul în care s-a înființat biserica. Cel mai important este să conștientizăm că noi nu avem o viață socială depărtată de teologie, dar trebuie să știm întotdeauna către ce lucruri ne îndreptăm.

Lumea se ferește de Rusalii, ca sărbătoare, pentru că în popor s-a personalizat. Se vorbește foarte mult despre Iele, despre personaje care încurcă pe cineva în anumite lucrări. Au personificat inclusiv trăsnetul în această pogorâre a Duhului Sfânt, probabil și de la faptul că pogorârea a fost în chip de limbi de foc. Dar Ielele despre care ne vorbește tradiția populară românească se spune că se răzbună pe cel care nu ține sărbătoarea. Spre exemplu, când erau lucrările agricole de săpat pământul, pe cine prindea pe câmp îl făcea să nu se mai întoarcă acasă, să-i încurce drumul, să-i amestece mintea sau să-l prindă vreo ploaie și să-l trăsnească un fulger, pentru că s-a înțeles greșit energia divină.


Energia divină nu poate să facă rău, ci noi ne putem face rău cu ea, așa cum ne putem face rău cu un cuțit cu care, de altminteri, putem să porționăm ceva sau să tăiem pâinea, să mâncăm. Dar dacă nu folosim așa cum se cuvine energia, ne putem face rău cu ea. De aceea, lumea se ferește foarte tare de Rusalii, ca de o sperietoare. Pentru că această personalizare a sărbătorii a prezentat doar partea de rău a lucrurilor. Adică de la buna intenție ca sărbătoarea să fie petrecută așa cum se cuvine, s-a trecut la amenințări, că dacă nu se petrece așa cum se cuvine se vor întâmpla nenorociri. Cel mai important este să știm că răul, de altminteri ca și întune-ricul, sunt lipsa binelui, respectiv lipsa luminii. Și dacă știm să vorbim despre lumină nu mai este nevoie să vorbim despre întuneric.

- Așadar, cele trei zile de care se feresc creștinii vin din tradiția populară? 


- Credința creștină nu a venit pe pietre, a venit pe o cultură, a venit pe o tradiție, a venit pe lucruri care în timp s-au creștinat. De altminteri, sărbătoarea Rusaliilor vine de la sărbătoarea Rozaliilor, a trandafirilor. Deci exista o sărbătoare peste care s-a suprapus sărbătoarea creștină.


Pogorârea Duhului Sfânt în chip de limbi de foc la Cincizecime este act istoric, un act real, un fapt real prin care Dumnezeu s-a pogorât asupra apostolilor pentru a le transmite energia necreată. Această energie poate să fie folosită și astăzi.

Poate ați auzit de glosolalie, sau vorbirea în limbi, este primul dar al Rusaliilor pe care l-au primit. Ce înseamnă să vorbești cu cineva pe altă limbă? Dacă te uiți frumos la el, o să înțeleagă că ești un prieten, dacă îl îmbrățișezi, cu siguranță te are ca aliat, dacă ai dat mâna cu el, e ca și cum ai accep-tat condițiile pe care ți le-a pus într-un fel sau altul și ai încheiat un pact. Acestea sunt darurile despre care pogorârea Duhului Sfânt face vorbire prin glosolalie. Să te înțelegi cu cineva fără cuvinte, ci pur și simplu simțindu-l și acceptându-l.


Comentează știrea

Marius
17 iunie 2016
Doamne iarta!

Doamne ce a ajuns Ortodoxia, o fabrica de superstitii, exista sfant ptr avere, exista sfant casatorie, exist sfant ptr sanatate, dar uitam sa ne spovedim:(

Teodosie spaga
17 iunie 2016
Niste cretini retardati

Fire a ti ai dracu de inapoiati cu religia voastra orfoxoxa de evul mediu.huoooooo

UnA
17 iunie 2016
Rusalii

Pe asta cu spoveditul chiar ca l-ai si nimerit pe parintele Marius!

Adrian
17 iunie 2016
raspuns

se spune crestini, cretinii sunt altceva :) si daca tu le spui asa inseamna ca nu-i cunosti nici pe ei si nici crestinismul. Vorbesti doar ca sa jignesti. Acu ce sa zic. Poate doar atata poti.

Răspuns la: Niste cretini retardati
Adăugat de : Teodosie spaga, 17 iunie 2016
Fire a ti ai dracu de inapoiati cu religia voastra orfoxoxa de evul mediu.huoooooo
unul scirbit de popii hrapareti
17 iunie 2016
Rusaliile reprezintă sărbătoarea ielelor, adică niște forme de strigoi femini. Asta e credința popilor hrăpăreți, satanism în cel mai înalt grad

Popii hrapareti au introdus diferite ritualuri demente prin care au ingreunat enorm viata oamenilor. In primul rind ma refer la ritualurile de inmormintare care ncesita cheltuieli atit de mari incit unele familii sunt in imposibilitatea de a-si ingropa mortul. Ei sunt cei care au introdus mentinerea mortului trei zile ptr. a putea jegmani zilnic familia mortului. In mod normal mortul ar trebui inmormintat a 2-a zi. Datorita lor toate serviciile publice isi bat joc de familiile mortilor: scoaterea mortului din spital sau de la morga, obtinerea diverselor acte, etc.etc.; s-au dezvoltat o serie de afaceri cu mortii: case mortuare unde stai cu mortul trei zile de-ti sar ochii, etc. Ptr. cei care nu intelg ce am scris in ultima fraza si se intreaba ce vina au popii, le spun ca la musulmani (ma refer la cei din Romania) aceste bete in roate nu se pot pune deoarece ei protesteaza imediat pe cale religioasa, religia lor nepermitind tinerea mortului neingropat pe perioade nedeterminate,ca la noi. Tilharul de strada care-ti pune cutitul la git cerindu-ti banii este fara discutie foarte vinovat. Dar tilharul de popa care, in cea mai grea situatie posibila, atunci cind ai mortul in casa, te jupoaie de viu si, asa cum am aratat mai sus, a favorizat ca si altii din diferite servicii publice sa te jupoaie de viu, tilharul de popa e de doua ori mai vinovat decit tilharul de strada. Deasemenea acesti popi hrapareti inventeaza incontinuu metode prin care sa faca rost de bani. Pina acum veneau numai de Boboteaza; acum au inceput sa vina si de Pasti, iar prin unele locuri si de Sf. Maria. Probabil ca in urmatorii ani isi vor dezvolta si mai mult repertoriul in acest sens.

maria
17 iunie 2016
religie

Duminica> Rusalii sau Pogorarea Sfantului Duh/ Luni>Sfanta Treime sau in mod fals a2a zi de rusalii// Marti este Ziua Trantorului sfant deci nu exista 3 zile de rusalii, ci numai 1zi -duminic// falsii credinciosi inventeaza superstitii religioase dar femeile ortodoxe sa minta mai putin la spovedit si sa nu se confunde lacasul bisericii cu barul unde poti barfi si face orice !!!

Răspuns la: Doamne iarta!
Adăugat de : Marius, 17 iunie 2016
Doamne ce a ajuns Ortodoxia, o fabrica de superstitii, exista sfant ptr avere, exista sfant casatorie, exist sfant ptr sanatate, dar uitam sa ne...
Teodosie spaga
17 iunie 2016
Fumezi des halucinogene?

Du te dracu adriane si fa ture in patru labe in jurul bisericii si pe urma pupa oase de morti.

ada
22 iunie 2016
Mai boschet...

Mai "spaga" ia mai dute intr-o carciuma si scuipa cuvinte din astea obscene, cititorii Cuget liber nu sunt obligati sa iti citeasca jargoanele tale de cartier...haide pa !

Răspuns la: Fumezi des halucinogene?
Adăugat de : Teodosie spaga, 17 iunie 2016
Du te dracu adriane si fa ture in patru labe in jurul bisericii si pe urma pupa oase de morti.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 29 Mai 2015
Stire din Cultură-Educație : Superstiții de Rusalii
Sâmbătă, 30 Mai 2015
Stire din Social : Casieriile RAJA, închise de Rusalii
Pagina a fost generata in 0.3599 secunde