Senzaționala poveste a vizitei Țarului Rusiei la Constanța

1915
13
A fost o vreme când Constanța ocupa un loc aparte, nu numai pe hartă, sau în calculele armatorilor, ci un loc mult mai prețios - în inima Regelui, a Reginei și a întregii familii regale. 

Între Regele Carol I și Constanța era legătura dintre creator și obiectul plămădit de el. Acestea se simt, încă, din scrierile vremii. "Se știe ce dragoste purta Carol I Dobrogei și mai ales Constanței, unde în timpul din urmă al lungii sale domnii, obicinuia să vină regulat în fiecare an, ca să se repauzeze de munca grea a treburilor statului. Și era firească înclinarea ce-o avea el spre colțul acesta al țărei, căci Dobrogea este fructul celui dintâiu mare act național, care a înfrățit dinastia cu neamul românesc - războiul pentru independență".

Vizita familiei imperiale ruse pe 1 iunie 1914, în Constanța, este "un moment memorabil din orice punct de vedere" pentru constănțeni, și nu numai, după cum îl descrie istoricul de artă Doina Păuleanu în monografia sa "Constanța. Aventura unui proiect european". Având un caracter intim, scopuri politice acoperite într-un proiect matrimonial între marea ducesă Olga și principele Carol, această zi este descrisă minut cu minut în monografie. De la primele ore ale dimineții, când a început forfota pregătirilor, amintind de plecarea vasului de pilotaj spre întâmpinarea iahtului imperial, salva de 31 de lovituri de tun a Bricului Mircea și zborul acrobatic al celor 6 aeroplane românești, cu care s-a salutat sosirea escadrei imperiale, descrierea iahtului imperial "Standard", "mare, negru cu borduri de aur", operațiunile de acostare executate sub conducerea căpitanului Botez-Jean Bart (marinarul - scriitor), întâmpinarea familiei imperiale de către familia regală, și până la plecarea Țarului. Mai exact descrierea întregii zile între orele 10:20 dimineața, când Țarul pune piciorul pe pământ românesc, și 11:00 seara, când iahtul cu familia imperială se desprinde de țărm. Iar câteva momente ale acestei grandioase întâlniri trebuie trecute în revistă.

În pavilionul regal, cunoscut drept Cuibul Reginei, Țarul a fost întâmpinat de către primarul Constanței, Virgil Andronescu, în mod tradițional, cu pâine și sare. Atât tava, cât și solnița din aur masiv, foarte frumos lucrate - pe tavă fuseseră gravate inscripția "România 1 iunie 1914" și marca orașului Constanța - au fost dăruite M.S. Țarului de către M.S. Regele României.

Ar mai fi de menționat drumul către Catedrală, când, "în momentul în care Țarul Rusiei trecea cu M.S. Regele Carol cu trăsura pe lângă regimentul 5 Roșiori, Regele Carol a oprit trăsura și, întrerupând uralele soldaților, a anunțat «Ca o comemorare a vizitei ilustre a M.S. oaspete Nicolae al II-lea, am hotărât ca de azi înainte regimentul 5 Roșiori să poarte numele Regimentul Nicolae al II-lea»". Momentul a fost înălțător. Ajunși la Catedrală, Episcopul Nifon a oficiat serviciul divin, calificat în cronici "de o măreție extraordinară". A urmat vizita silozurilor și un dejun strict intim la care nu au participat decât membrii familiilor imperiale și regale.

Au mai urmat un ceai la bordul iahtului "Standard", oferit de țar, la care au participat între alții și domnii I.I.C. Brătianu, Prințul Barbu Știrbei, General Robescu, Mavrocordat, Istrati, Saligny, Tache Ionescu, Marghiloman și Lahovary, după care țarul a acordat demnitarilor români o serie de "decorațiuni". La ora 6:00 p.m. are loc "o mare revistă militară pe bulevardul Cazinoului". Momente grandioase și emoționante și acum, când le citești de la aproape un veac distanță.

La ora 8 fără un sfert M.S. Regele era la bordul vasului "Standard" pentru a conduce familia imperială la palat pentru dineul de gală programat pentru ora 8. Dineul s-a terminat la ora 10 fără un sfert, după care familia imperială rusă și familia noastră regală și princiară împreună cu persoanele invitate au plecat în port la debarcader. Familia imperială și familia regală s-au oprit la pavilionul din port de pe terasa căruia au urmărit retragerea cu torțe a trupelor în frunte cu muzici militare. La 10 și jumătate împăratul, împărăteasa, marile ducese și familia regală au mers în pavilionul de recepție unde se opriseră restul invitaților, pentru a-și lua rămas bun.

"La urmă, M.S. Regele oferind brațul M.S. Țarina Alexandrina a condus-o până la puntea vaporului «Standard». Imediat în urmă au urcat pe vapor M.S. Țarul, familia imperială rusă și întreaga suită. Imediat ce M.S. Regele a părăsit vaporul, «Standard» a ridicat ancora și s-a pus în mișcare. În timpul acesta, în port se dau splendide focuri de artificii. Toate vapoarele sunt luminate și reflectoarele aprinse. Publicul izbucnește în urale.

A.S. Regală principesa Maria suindu-se pe scările pavilionului de recepție strigă cu voce tare familiei imperiale ruse, care se urcase pe puntea iahtului: «La revedere"» în limba engleză. În timpul acesta publicul izbucnește din nou în urale la care muzica imperială de pe puntea vasului răspunde intonând imnul regal românesc".

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Liviu Chilian
26 noiembrie 2012
Kustendge, intr'un final...rromarlanesc, a dervenit un proiect oriental-pestilential

In urma cu trei saptamani am conversat istorie si romanism, timp de 15 minute, numai, cu un Italian arhitect si un Mulatru mecanic("inginer"). Nu stiau nimic despre Romania si Romani. Nu stiu nimic de istorie. Erau intrigati de numele meu si cum de sunt Roman. Prima lectie in cateva fraze, pe care le'am dat'o, a fost despre ce inseamna cu adevarat istoria si...propaganda. Le'am explicat de ce majoritatea "istoricilor" sunt, in fapt, propagandisti-ai-unui-moment sau perioada istorica; hominizi dizgratiosi ce jignesc mama tuturor stiintelor - istoria(cuvant grecesc=cunostere, adevar). Cand le'am spus ca limba romana este cea mai apropiata de latina, au fost surprinsi. Dar, cand le'am explicat ca folosirea limbii latine, nu'i face, automat, Romani, pe majoritatea bipezilor-guitzatori din Rromarlania actuala, au inteles de ce exista asemanare in Jewnglishtan si Nebunistanul-Rromarlanesc. E bine sa scrii despre trecut, dar nu sa'l edulcorezi asa cum face propagandista Pauleanu. Nu se uscase, inca, sangele taranilor Romani MITRALIATI la zid, in primavara '907, de catre "maiestatea sa", viitorul "maresal" antonescu si "guvernul" condus de ALOGENI satanici de teapa unor lahovary si sturdza(liberabiat sangeros), cand, vedem din "articol", porfiricilor-"potentati" ai antizilei le ardea de...mondenism - pen'ca in acel timp ce prevestea cataclismul primul resbel mondial, mondenul-decadent era reprezentat de..."maiestati", "ducese" si, ati ghicit, rasputini; care rasputin a fost si el prezent sa "aureoleze" Kustendgea timpului. Adevarul istoric este cu totul altul despre "legătura dintre creator și obiectul plămădit de el", Zephyrinus I-ul, alias Karl I-ul, kkpitanul prusac ce a intrat in viitoarea Rromarlanie, travestit in tzoale de muiere - Nikklai al-II-lea I'A DAT Dobrogea lui Zephyrinus I-ul, sub presiunea Jewropenilor, pen'ca, normal n'o putea da, indarat, Turcilor. Binenteles, "tarul" urma sa ocupe si regatul lui Zephyrinus, sa'l faca gubernie de categoria a treia, prin casatoria unei fatze supranumita mare ducesa, cu priapicul viitor Nikklae Karaiman(Karl II). Soarta a vrut cu totu' altceva. Zephyrinus I-ul a fost ajutat sa moara, in Septembrie, 1914; viitoarea Rromarlanie a tradat tratatul secret semnat de "marele rege" cu fratii sai, iar Nikklai II a fost ciuruit, si el, de un var de'al doilea al lui Karl I, Konig von Rumanien; var neamtz aflat in solda lui Lenin, Germano-Zsidanul-Turc ce a speriat antilumea si...istoria. Binenteles, fiica Paulencei, peste douazeci de ani brukanieni, va scri si ea o monografie despre...Maiestatea Sa Radu I-ul, regele Kustendgei, si viata Sa de Exceptie; viata regala inchinata obtinerii independentei Kustendgei fata de Romarlania; colonie pestilentiala in decadentul Imperiu Jewnglishtanez. Amin!

Constanta
26 noiembrie 2012
Amaratului asta de Chilian

te strofoci atat sa pari ce nu esti incat nu observi ca pui virgula intre subiect si predicat. Mai lasa-ne cu filosofeala ta de carciuma, semidoctule.

taristul nicolae
26 noiembrie 2012
delirium tremens

Daca ar fi vorba doar de o virgula,n-ar fi mare lucru.Reaitatea este ca acest domn nu e sanatos la cap si nu poate fi condamnat.Este inofensiv,nu influenteaza pe nimeni. Este chiar distractiv.Asemenea idei si expresii nu poate scoate pe gura decat un alt personaj delirant,Antonescu cacarau din PSD.

je
26 noiembrie 2012
dobrogea

Da, intr-adevar, Carol I iubea Dobrogea, dar toata Dobrogea pe care o intregise in 1913. Sa fim sinceri, vizita tarului rus in Romania acelor ani a fost un eveniment, cum au fost si vizitele lui Clinton, Nixon, Ford, Brejnev, Gorbaciov etc. Poate daca venea Wilhelm al II-lea se scria altfel, nu? Din pacate a venit si acesta dar in alte conditii si la vreo 2 sau 3 ani dupa aceea.

Hanibal
26 noiembrie 2012
o vizita "istorica"

Vizita a avut loc pe 1 iunie 1914.Este bine sa stim ce parere a avut Tudor Arghezi despre aceasta vizita,despre care scria intr-un editorial pe data de 16 mai 1914.Redam cateva fragmente:" " Bravul nostru viitor,tarul Niculae al Rusiei,vrea sa ne castige cu totul.Peste cateva zile, el vine sa ne vada si nadajduieste sa prinda in mreaja drapelului imperial,inima noastra libera si romaneasca. "Vizita tarului in Romania " clameaza presa pretutindeni.Se va crede ca el vine in mijlocul nostru,al poporului adunat ca sa-l salute,ca poposeste in Bucuresti,ca se amesteca,vesel,cu lumea politica si drumeata a capitalei ca un prieten.....Tarul Nicolae ne vine pana in prag si cere sa stranga mana Romaniei prin gaura usii.El soseste armat si ingreuiat de tunuri si platose vaste,intr-o cetate de fier plutitoare. La Constanta ! Tarul ne face o vizita de frontiera.El vrea sa fie vazut ca Steaua Polara si luna,de la o respectabila distanta.El ne da o intalnire pe apa : invatati,scolari cu mucii la nas din Constanta,sa-i cantati mariei sale povestea cu Vulpea si Rata,pusa pe o muzica de Paderewski.Daca din intamplare,marele cezar de la Port-Artur se va scobora din vasu-i de razboi pe tarana noastra ospitaliera,el va cere,desigur,o intalnire la cimitir,si daca se va putea intr-un cavou,atat mister si maretie cuprinde intr-insul Dumnezeul pomadat cu sange al sfintei Rusii.....Nefericitul stapanitor de popoare ! El stie ca nu ne potrivim.Sufletul lui in care se ingramadeste umbra Siberiei si raspund temnitele cu lacate cat omul,ii spune sa se fereasca de de lumina sloboda a tarii noastre.In rasul lui secret,imbatranit in trei simturi : spaima,prigoana si razbunarea,tarul stie ca nu merita sa stea fata in fata cu campia romaneasca....A ! In Basarabia e altceva.Acolo,Chisinaul va fi alungat din cetate si,in lipsa poporului,arestat in mijlocul armatelor infrante si rusinate de japonezi,locuintele lor vor fi populate cu politie entuziasta......Iata ce prietenie poate avea Romania de maine " Dupa cum se vede, vizita a fost " un eveniment memorabil " dar nu au fost toti atat de " entuziasmati " dupa cum afirma dna Pauleanu.

Constanta
26 noiembrie 2012
Ma lasi, Taristule?

E un soi de Igas. Sau EBA.

Chibit
26 noiembrie 2012
Pentru Constanta

Liviu Chilian are dreptul sa scrie ce vrea el si dumneata ai dreptul sa nu-l citesti.Cel putin Liviu Chilian este demn.Liviu Chilian este singurul comentator care se prezinta cu numele real.Daca ai o alternativa la "semidoctul" Liviu este bine sa aflam si noi.Eu cred ca il citesti pe filosoful Adrian Nastase sau pe intelectualul Mazare

Răspuns la: Amaratului asta de Chilian
Adăugat de : Constanta, 26 noiembrie 2012
te strofoci atat sa pari ce nu esti incat nu observi ca pui virgula intre subiect si predicat. Mai lasa-ne cu filosofeala ta de carciuma, semidoctule.
Liviu Chilian
26 noiembrie 2012
Ha! Pauleantza(sau Tudorka) nu e buna nici de corectoare

La sfarsitul verii 2012, am vizitat regatul dobrogean al Maiestatii Sale Radu I-ul, regele tuturor kustendilimanilor; acordand mai mult timp "litoralului". Am testat starea psihosomatica a turistilor, majoritatea absoluta fiind Rromarlani, si localnicilor angajati in "turism". Din zece indivizi carora le'am cerut un ajutor, opt m'au ORIPILAT cu RAUTATEA lor patologica, exprimata fulgerator, chiar inainte ca eu sa'mi fi terminat rugamintea inocenta. Kustendilimanii de azi, in majoritate, fara tagada, sunt hominizi patologici; inraiti de traiul subuman in care sunt fortati de regele unui tinut prafuit, gri; tinut ce face parte din Reichul(imperiul) tarului Bashitler I-ul; reich in care nativii, Romanii, sunt exterminati fara mila; tar ce a vizitat de curand, santierul naval instrainat; tar haios-odios ce s'a aratat sulimii..."intelectual"-merdialqaedane, intr'un iaht negru incrustat cu aurul de la Rosia Montana; la timona fiind regina mondenilor Rromarlani, Ciocanitoarea von Pleshkoinen; eveniment 'iepokal' ce a...zadarat "intelectul" propagandistilor de la malu' marii. --- Numai din curiozitate, am recitit randurile'mi inspirate de apologia facuta de catre merdialqaedana, monografiei scrijelita de propagandista mondenilor anului 1914, si n'am gasit nici'o virgula nelaloculei. Bag'sama, una din muerile'astea doua, n'ar fi buna nici de corectoare la revista..."Muget Liberabiat" a kustendilimanilor mondeni. --- O stire citita acum doua zile, NU m'a frapat. Merdia jewropene comentand despre un "concurs de dans"; "emisiune"-MONDEN-exacerbat ce face furori in rromarlanime: "Televiziunea din Rromarlania este nimic altceva decat cel mai dezgustator fenomen pornografic din lume". Stampila pusa de...decadentul Occident, mi'a amintit de prima mentiune istorica scrisa de un occidental, despre Romanii din Bucurestii secolului XVI: "In targul prafuit, capitala Wallachiei, intalnesti numai femei usoare". Aferim!

Constanta
26 noiembrie 2012
Chibit, oparitule

Nu i-am negat dreptul, nu i-am pus pumnul in gura. Asa ti s-a parut? In ceea ce-l priveste pe Nastase, nu scrie rau. Evident ca scrie mult mai bine decat Chilian. Mazare a publicat? Habar n-aveam. Ceea ce stiu sigur este ca Chilian a pus virgula intre subiect si predicat, ceea ce-l califica ca "semidoct". Si ce mai stiu sigur este ca tu esti un propagandist portocaliu fara noima si orizont. Alte neclaritati?

Chibit
26 noiembrie 2012
Draga "Constanta"

Cred ca avem posibilitatea sa ne imprietenim.Ca sunt un propagandist portocaliu,nu ai nimerit-o.Cu PDL nu am simpatizat niciodata dar nici cu Mazare.Ce ma deranjeaza pe mine este altceva.Ma deranjeaza pasivitatea sau lipsa de reactie a intelectualului roman la problemele grave din tara asta si turbez cand vad ca preotii fac politica.Ne oparim la o virgula sau cand cineva nu stie sa scrie corect dar asistam pasivi la distrugerea unui centru istoric(am dat doar un exemplu).Recunosc,un intelectual traieste in sfere inalte.Intelectualul este prea intelept ca sa intervina in balacareala noastra.Si totusi,ce "iaste" un intelectual ? La ce este bun un intelectual ? Pai,intelectualul "iaste" omul care iti face observatie ca nu ai pus corect o virgula.Am tot respectul pentru stiinta doamnei Doina Pauleanu dar doamna scrie versuri si atat.Nici nu poate sa faca mai mult pentru ca salariul dansei trece prin stiloul lui Nicusor(asa cred).Asta este motivul pentru care l-am aparat pe Liviu Chilian.In regimul comunist,intelectualii au aruncat vina pe securisti. Securistii si dictatorul Ceausescu nu i-au lasat sa se manifeste liber.Azi,cine nu le da voie sa vorbeasca ? Eu cunosc raspunsul dar mai bine ma opresc din lipsa de spatiu..

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4242 secunde