Scandal la Bacalaureat, după contestații. Diferențe incredibile între corectări

3029
6
Scandal la Bacalaureat, după contestații. Diferențe incredibile între corectări - fondscandal-1468859373.jpg

Articole de la același autor

Cel puțin 10 mirciști care au susținut Bacalaureatul se pot declara fericiți că au avut curajul să conteste modul cum au fost corectate lucrările lor de la limba română.

Și când spunem aceasta avem în față punctaje izbitor de diferite, cum ar fi creșteri de la 6,9 la 9,1 sau de la 7,45 la 9,1, sau de la 7,35 la 9,25 și enumerarea poate continua în același… ritm. Probabil cel mai șocat a fost un elev de la Liceul "Anghel Saligny" a cărui lucrare a fost notată inițial cu 6,4 ca apoi să crească la 8,5. Și nu sunt singurele exemple, dar majoritatea se leagă de lucrări de la limba română, unde două dintre subiecte, cel de comentariu și cel de eseu, sunt foarte subiective, profesorul evaluator neavând un barem la fel de riguros precum cel de la matematică sau alte științe exacte. La aceasta se adaugă și faptul că profesorii evaluatori au de corectat minim 100 de lucrări pe zi, într-un interval foarte scurt, ceea ce readuce în atenție problema mereu dezbătută a specializării unor profesori strict în evaluarea de lucrări.

Ce pățesc profesorii corectori

Întrebată unde au fost corectate lucrările, prof. Gabriela Bucovală, inspector general, a afirmat că atâta timp cât Ministerul Educației nu a făcut publice județele în care au plecat lucrările nici ea nu se hazardează, cu toate că în târg se vorbește că inițial ele au fost corectate la Tulcea. "La recorectare, județul evaluator a trimis în alte județe, conform unei liste care ne-a fost dată de minister".

Cât despre sancționarea profesorilor care au depunctat elevii, același "general" a spus că e greu de precizat atâta timp cât toate regulile s-au schimbat. "Nu sunt profesori din același județ, deci nu știm și așteptăm de la minister informații", a mai adăugat prof. Bucovală.

În ceea ce privește rezultatele obținute de elevii constănțeni la cele două examene - Evaluare Națională și Bacalaureat -, inspectorul general s-a declarat mulțumit de faptul că au lăsat acasă tentațiile și au fost două sesiuni fără prea mulți eliminați. "Cert este că au fost examene corecte, care reflectă realitatea, lucru îmbucurător care constituie premisa răsturnărilor de valori. Mă bucur că elevii noștri au înțeles și nu am mai avut eliminați foarte mulți, au renunțat la teribilism, spre binele lor, să nu piardă atâtea sesiuni".

Ministerul dat în judecată tot pentru contestație

Proaspăt candidat la Bacalaureat, Horia Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor, și-a făcut publică nemulțumirea în urma contestației la Limba și literatura română, nota fiindu-i modificată de evaluatori de la 9,25 la 9,60, nota finală a rămas tot 9,25. Mai mult, acesta este hotărât să dea în judecată ministerul pentru că a refuzat să îi admită contestația. "În acest sens, mă consider vătămat în drepturi și voi chema în judecată Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru că a refuzat să îmi admită contestația, în mod vădit discriminatoriu prin stabilirea unui prag nejustificat de 0.5 pentru modificarea notei. Îi invit pe toți cei care vor să se alăture acestui demers să îmi spună, am auzit că sunt deja", a scris Horia Onița pe Facebook.

Fapt ce a declanșat un val de… simpatizanți, aflați în aceeași situație. De altfel, la articolul din "Cuget Liber", apărut după contestațiile de la Evaluarea Națională, un tătic comenta "La unii s-au dat 15 sau 5 sutimi la contestații, la alții nu. Posibil ca un hoț să-și bată joc de copiii noștri și poate are și părinți sus-puși ! (6,90 mate apoi 6,95 sau 6,25 apoi 6,35 română, dar media de evaluare e la fel, 6,60)".

Și dacă la Bacalaureat a fost orgoliul unor elevi bine pregătiți de a demonstra că au fost nedreptățiți, la Evaluarea Națională procentele refuzate pot naște adevărate drame, întrucât ele surclasează șansele de a ocupa un loc la liceul dorit.

Actualul ministru al Educației Mircea Dumi-tru a afirmat că va analiza situația creată.

Comentează știrea

Expert evaluator
19 iulie 2016
Evaluarea la o mână

Un om nu poate/nu ar trebui corecta 100 de lucrari pe zi, si sa fie si atent la barem sa nu greseasca. Oricum, la lb. romana nu ar trebui sa se grabeasca pentru ca fiind prima proba au tot timpul din lume sa corecteze incet si corect cateva zile. La Bac ministerul a agreat/a propus drept corectori in primul rand pe cei cu definitivatul, ca au salariu mic. Si asa s-a ajuns la acest macel al lucrarilor. 6 lei impozabili lucrarea corectata ori 100 lucrari egal..., bani castigati intr-o zi. Responsabilitate zero pentru ca nu exista sanctiuni. Oamenii aia nu au facut cursuri pentru evaluare. Si asa mai departe...

cupan
19 iulie 2016
DE CE

nu se trece nota obtinuta dupa contestatie?Nota primita inainte este incorecta,o greseala a celor care corecteaza.De ce doar daca diferenta este mai mare de o,50 puncte?Este o nedreptate pentru copiii astia.

traian
19 iulie 2016
examene nationale

corect ar fi ca de la 10 sutimi sa se acorde coectia, e foarte corect ca la cate lucrari corecteaza 1 profesor se pot strecura greseli nedorite; dar sa avem in vedere ca exista profesori care sunt inferiori elevilor, referitor subiecte// ar trebui regandite subiectele si manualele scolare !

Mihai
19 iulie 2016
Pai de ce?

Iti zic eu de ce - pt ca nu e examen tip grila. Adica fiecare corrector decide daca ai atins subiectul sau nu, intr-o masura mai mare sau mai mica. Daca s-ar face o statistica in care lucrarea ta ar fi corectata de 10 corectori diferiti atunci ai putea face o media aritmetica si ai putea zice nota finala (daca marja de eroare nu s-ar afla undeva la 0.5 puncte). Atata vreme cat nu exista o hartie explicative a punctajului acordat, nota este una destul de subiectiva, si probabil de aceea s-a considera ca o marire mai mica de 0.5 puncte este de asemenea una subiectiva.

Răspuns la: DE CE
Adăugat de : cupan, 19 iulie 2016
nu se trece nota obtinuta dupa contestatie?Nota primita inainte este incorecta,o greseala a celor care corecteaza.De ce doar daca diferenta este mai...
Olita
19 iulie 2016
9.25 e foarte mult

pentru Olita, el s-a obisnuit sa manance rahat de mic si sa beneficieze numai de privilegii. Acest mic utc-ist ar fi facut cinste partidului, doar ca nu s-a nascut la timpul potrivit. Respira tupeu si nesimtire, abjecta fiinta.

Mihail
19 iulie 2016
Metodologie

proasta. Acest lucru se intampla de ani de zile, si la Bac si la Evaluare, modificarea notei se face doar daca diferenta e de 0,50. Sesizari exista, dar nu le ia nimeni in seama. Atat rezultatele la Evaluare, cat si cele dela Bac sunt importante pt elevi, deoarece se tine cont de notele respective la admitere la liceu sau facultate. Cel mai corect ar fi sa dispara din metodologie articolul ce prevede limita de 0.5. Si mai corect ar fi sa se dea examen de admitere!

Răspuns la: DE CE
Adăugat de : cupan, 19 iulie 2016
nu se trece nota obtinuta dupa contestatie?Nota primita inainte este incorecta,o greseala a celor care corecteaza.De ce doar daca diferenta este mai...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4167 secunde